Vorbim despre Henri Coandă (inventatorul avionului cu reacție, cel care a descoperit și brevetat ”efectul Coandă” ce se aplică la pompe de vid, sisteme de propulsie, compresoare sau în domeniul medicinei, la crearea inimii artificiale), Ștefan Odobleja (cel care stabilește ideile de bază ale ciberneticii), Ana Aslan (unul dintre pionierii gerontologiei medicale mondiale).

Astăzi, mai ales, sărbătorim oamenii care reprezintă viitorul României, fie că sunt antreprenori sau inventatori. Sunt tinerii care schimbă imaginea României în afara granițelor și care contribuie la viitorul țării, dar mai ales al întregii lumi. Pentru că da, inițiativele de succes pot porni din orice colț al planetei.

Această listă nu este exhaustivă și vă invităm și pe voi să trimiteți alte propuneri în comentarii.

Zece români și startup-uri care ne fac mândri

UiPath

Deși nu mai sunt chiar un startup, cei de la UiPath merită să fie în vârful acestei liste. Și asta pentru că UiPath a devenit în 2018 primul unicorn românesc (dintr-o lungă listă, sperăm noi). Compania realizează softuri de automatizare a proceselor și a ajuns să fie evaluată la 3 miliarde de dolari, după ce, în acest an a primit investiții de peste 300 de milioane de dolari. UiPath are peste 2.000 de clienți în acest moment și adaugă, zilnic, vro 5-6 noi companii în portofoliu.

Instant Factoring

Lansat în luna aprilie a acestui an, startup-ul a reușit deja să atragă o investiție de 1,5 milioane de dolari de la un fond de investiții american. Instant Factoring este o companie românească de micro-factoring online pentru IMM-uri. În esență, transformă în bani facturile aflate în termenul de plată. Totodată, Instant Factoring a fost desemnat Cel mai bun Startup Fintech al Anului din Europa Centrală în cadrul finalei regionale a Central European Startup Awards (CESA Awards) și merge în finala globală din China.

hackajob

Este un startup de recrutare a talentelor IT cofondat în Marea Britanie de românul Răzvan Creangă. Platforma, lansată în 2014, a primit recent o investiție în valoare de 6,7 milioane de dolari, iar printre investitori se află și Dragoș Nicolaescu, un business angel român. Startup-ul hackajob a fost acceptat în 2015 în programul de accelerare Techstars din Londra.

hackajob deține în prezent cel mai bun algoritm tehnologic de matching din industria de recrutare, iar printre clienții firmei se numără companii de top ca Apple, Vodafone, Barclays, Capgemini și KPMG.

Cristian Bodnar

La cei 21 de ani ai săi, Cristian Bodnar a fost desemnat câștigătorul premiului Undergraduate Award, cunoscut și ca Junior Nobel Prize, în Computer Science. În competiția globală au fost înscrise peste 5.000 de lucrări de cercetare.

Cristian a dezvoltat un program care construieşte imagini pe baza unei descrieri. De exemplu, îi spui o combinație de cuvinte, cum ar fi „floare roșie”, iar acesta va desena o floare roșie așa cum și-o imaginează persoana.

Cornel Amariei

Cornel a fost desemnat unul dintre Cei Mai Remarcabili 10 Tineri din Lume (Ten Outstanding Young Persons of the World), premiat în cadrul competiției organizată de Junior Chamber International (JCI). Tânărul are până acum în jur de 50 de invenții în curs de patentare.

Cornel Amariei are 25 de ani și este inventator, autor, inginer și antreprenor. Românul s-a numărat printre cei cei 20 de finaliști ai competiției internaționale Ten Outstanding Young Persons 2018, evenimentul de premiere având loc în Goa, India.

Publicația Forbes l-a numit unul dintre cei mai influenți 300 de tineri din Europa. De asemenea, cei de la Real Leaders l-au inclus în lista celor 100 de tineri vizionari care ar putea contura un viitor mai bun pentru omenire, potrivit JCI Romania.

SmartDreamers

Lansat în anul 2014, startup-ul devoltă o serie de soluții dedicate recrutării în social media și comunități online, care au avut succes în rândul companiilor din România. În luna octombrie, românii de la SmartDreamers au primit o finanțare în valoare de 1,2 milioane de euro și plănuiește acum extinderea operațiunilor la nivel global.

MEDIjobs.ro

Este prima platformă dedicată exclusiv recrutării medicale în România, a obţinut anul acesta prima sa finanţare şi plănuieşte să îşi extindă operaţiunile în toată ţara, astfel încât cât mai multe spitale şi clinici să poată beneficia de serviciile sale. După doi ani de activitate, compania MEDIjobs a fost evaluată la peste 1 milion de euro.

Symme3D

Timișorenii de la Symme3D fac parte dintr-un consorțiu european care va crea o bio-imprimantă 3D care să vină în ajutorul pacienților care suferă de disfuncții pancreatice. Intenția adresării acestei provocări este de a crea un pancreas viabil pentru transplant. Încă de anul trecut românii reușiseră aă aducă pe piață o bioimprimantă 3D prin care se pot printa oase, piele, vase de sânge.

Proportunity

Vadim Toader și Ștefan Boronea, tinerii care au fondat Proportunity, un business transformat în bancă prin care creditează persoanele care au nevoie de un avans pentru un credit imobiliar. În plus, platforma creată de Vadim și Ștefan folosește inteligența artificială pentru a înțelege care sunt zonele în care prețul apartamentelor are șanse de a crește, iar pe baza acestei creșteri decid dacă își oferă ajutorul sau nu.

Acum 100 de ani

Radu Olteanu, inițiatorul proiectului, este om de publicitate și pasionat de istorie. Și-a dorit să prezinte istoria altfel decât în modul clasic în care am învățat la această materie în școală, așa că a lansat primul proiect de istorie vizuală din România – Acum 100 de ani. Platforma este împărțită în categorii simple: armate, bătălii, personalități, memorialistică și decorații.

---

Acestea au fost doar 10 startup-uri și români care ne fac mândri. La multi ani, România!