În acest articol ne concentrăm pe zona de early stage investment, cu câteva direcții/schimbări, dar și cu mențiuni venite de la câțiva investitori și manageri de fonduri români. În alte articole viitoare vom discuta despre investiții la nivel de venture capital funds în Europa și despre programele de inovație și colaborare lansate de corporații.

Pentru a discuta aceste aspecte, dar și pentru a răspunde la întrebările voastre, vom fi live într-un webinar online miercuri, 1 aprilie, de la ora 18.30 alături de Activize și Mircea Vădan, cu invitați precum Mălin Ștefănescu (TechAngels), Cristian Negruțiu (Sparking Capital), Alexandru Bogdan (Roca X), Dan Călugăreanu (Early Game Ventures).

Înregistrarea pentru webinar poate fi făcută aici pentru a primi remindere.

În mod evident, există o stare de așteptare legată de cum se vor așterne lucrurile. Nu există prea mare claritate, dar cu siguranță direcția nu este pozitivă pe termen scurt și mediu, fiind foarte probabilă o restrângere a numărului de investiții.

Nice to have versus must have

De asemenea, este evident că atât startupurile B2C, cât și cele B2B au șanse mult mai reduse să găsească clienți plătitori pentru produsele ce nu sunt “must have”. E un moment bun să te întrebi spre care parte înclină serviciul sau produsul oferit de tine pentru potențialii clienți/utilizatori.

E posibil ca produse care erau "nice to have" până acum să devină "must have", datorită lucrului la distanță sau a izolării sociale (exemplu: “delivery apps for restaurants”, “on-line collaboration tools").

Pe de altă parte, bugetele de marketing pentru advertising se reduc sau anumite beneficii pentru angajati care nu se pot utiliza (“gym memberships”) nu mai sunt apreciate la fel de mult.

Ce oportunități noi apar

Investițiile vor fi făcute mult mai prudent, sentimentul general este de “wait and see”, dar în particular nu se vor pierde oportunitățile generate de criză, de exemplu telemedicina sau educația prin on-line primesc o atenție mult mai mare acum.

Florin Pop, investitor în Telios (telemedicine platform for businesses), menționează că “bazat pe criza apărută și pe presiunea asupra sistemului de sănătate, primim o atenție mult mai mare din partea companiilor ce vor să ofere acest serviciu ca beneficiu pentru angajații lor. Provocarea pentru noi este de a balansa noile cereri apărute cu cererile ce vin din partea clienților existenți deja pentru a ne asigura că oferim în continuare un serviciu de calitate.“

Prudența este importantă

Apetitul pentru investiții scade, iar investitorii individuali se pot adapta mai repede ca fondurile (care au un mandat mai restrictiv de obicei). Decizia fiind doar la ei, se vor duce către oportunități ce apar din cauza crizei și se vor îndepărta de domeniile afectate grav.

Mălin Ștefănescu (președinte al organizației Techangels) declară: “Pentru un investitor, dacă are șansa să obțină un return of investment de 3x într-un an (mai sigur) versus 10x în 5 ani (dar mai riscant), în această perioada e foarte probabil să aleagă prima opțiune (inclusiv dacă e vorba de a intra în alte domenii, mai tradiționale, precum sectorul de imobiliare). Va deveni foarte important că discuțiile de investiție să aibă sens în contextul actual, dat de creșterea sau schimbarea unor industrii”.

“Startup Valuation”

O ajustare a așteptarilor e binevenită; dacă un startup poate închide o investiție în următoarele săptămâni/luni, să o facă chiar dacă evaluarea startupului nu e pe măsura celei așteptate înainte de criză.

Evaluările startupurilor din zona pre-seed/seed vor scădea sigur, dar nu cu mult, cele mai afectate fiind startupurile avansate care aveau evaluări nejustificat de mari (în Series A, B, C).

Ovidiu Rață (manager general al Relians și business angel) este de părere că “unele investiții au fost făcute cu evaluări mari bazate pe creșterea bulei și pe așteptarea că rundele următoare vor fi și mai mari și vor genera astfel “return on investment”, dar acum va fi o reașezare a așteptărilor, cu o doză bună de realism. E important acum să anticipăm domeniile ce vor crește în urmă schimbărilor pe termen mediu și care vor fi sprijinite și de Comisia Europeană. Mai ales în perioadă de criză, instrumentele financiare cu care CE susține anumite domenii de activitate, fie pentru a le salva fie pentru că le consideră prioritare pentru viitor, atrag investitorii.”

Cashflow management

“Cash is king” în aceste săptămâni/luni. Cel mai important lucru este supraviețuirea startupului, chiar și cu multe compromisuri. Iar dacă nu există orizont de sustenabilitate, o întrebare bună este dacă merită continuat în condițiile actuale sau dacă startupul poate fi pus pe pauză până când situația revine la normal?

Vezi cum poți reduce cheltuielile, poate sunt abonamente la platforme pe care nu le prea folosești sau există costuri care nu vă aduc valoare în business. Refă predicțiile financiare pe care le aveai, oferă reduceri către clienți, dacă așa îi poți păstra.

“Pe zona de clienți, ar trebui să discutați sincer cu potențialii clienți cu care sunteți în contact, ca sa înțelegeți reticența lor. Poate puteți livra la un preț redus, aceeași calitate. Este foarte probabil ca aceștia să aibă un flux de numerar mai bun decât startupul tău, așa că ar putea plăti în avans pentru a te ajuta, pe promisiunea de livrare din partea ta.” spune Emmett King, co-fondator al Transylvania Angels Network.

Mălin atenționează de așa-zisa “spirală a morții”: există tentația să reduci costurile, rând pe rând și să ajungi în același punct fără rezultate, prea târziu ca să mai poți face ceva. În schimb poți să reduci costurile rapid, să fii tranșant e o opțiune mai bună. Nu e momentul să acționezi cu jumătăți de măsură dacă vezi că sfârșitul devine inevitabil.”

Acum e timpul pentru “cockroach startups” ce au un control al costurilor foarte atent și sunt orientate spre generare de venit și profitabilitate pe cât posibil.

E posibilă o refocusare?

Poți oare să te reorientezi în așa fel încât startupul tău și mai ales expertiza ta să fie de folos altfel în contextul actual? Unele startupuri au pivotat ușor în aceeași industrie (restaurant delivery, spre exemplu).

Altele oferă gratuit produsul spre folosire către firme și oameni afectați de criză (cu dorința de a ajuta, dar bineînțeles și în speranța că o parte vor deveni utilizatori recurenți ai produsului, în viitor).

Unele startupuri au început să caute proiecte de outsourcing, bazate pe tehnologia și produsul la care lucrează (aici e important să îți dai seama ce va fi externalizat în contextul actual).

Cristian Negruțiu, partener în Sparking Capital adaugă că "e important pentru startupuri să profite de perioada asta și să aibă focus pe dezvoltarea produsului, mai ales dacă vânzările nu vor merge bine oricum. În alte cazuri, să se gândească la exploatarea oportunităților generate de criză și de schimbarea comportamentului consumatorilor, spre exemplu prezența părinților și a copiilor acasă”.

Dan Calugăreanu, partener în Early Game Ventures ne spune perspectiva sa: "Evident, toate fondurile de investiții devin mai precaute. Sunt 2 motive principale: lipsa de claritate și predictibilitate pentru viitorul apropiat și grija față de banii investitorilor. Ce am făcut? În primul rând am avut discuții amănunțite cu fiecare startup în care am investit pentru a ne asigura că înțeleg corect momentul și își iau măsurile necesare pentru un runway cât mai lung. Primele măsuri sunt legate de sănătatea fondatorilor și a angajaților, apoi de sănătatea afacerii. În al doilea rând am discutat, natural, despre Oportunități. Și aici fiecare vede orizonturi noi în viitoarea economie. Ce vom face? Vom ține aproape de mediul de tehnologie și cred că împreună cu ceilalți membri ai ecosistemului vom găsi idei noi la evaluări corecte."

“Have faith!”

Dar dincolo de toate aceste probleme, Alexandru Bogdan (manager de investiții la RocaX) încurajează “să-și păstreze încrederea, să nu se panicheze, să încerce să gândească la rece. Avantajul startupurilor e că pot fi agile, să se adapteze ușor mai ales în comparație cu companii mai mari a căror viteză de reacție e lentă. Mulți fondatori nu au experiența crizelor trecute, dar discuțiile cu oameni de business sau investitorii ce au trecut prin acele momente pot fi foarte utile. Comunitățile, fie că vorbim de angels & investors, executive clubs sau grupul format din companiile Impetum s-au regrupat și împărtășesc aceste experiențe - căutați-i și cereți-le sfatul”.

După această perioadă de recesiune și blocaj, va urma o creștere, importantă este supraviețuirea economică, iar startupurile care vor trece peste perioada aceasta vor fi mai agile, mai experimentate și cu o competiție mai redusă.

Aceste momente cer un leadership puternic, ferm, dar și empatic. Este o provocare, dar și o șansă de a ne dovedi înțelepciunea de a învăța din această experiență. Vom fi bine. Cel mai important este să avem grijă de noi și de cei dragi.

În concluzie, câteva potențiale acțiuni pe care le poți lua:

  • fă un management foarte atent al cheltuielilor
  • redefinește obiectivele și strategia pe termen scurt/mediu
  • fii flexibil în caz că vrei să închizi o rundă de investiție în această perioadă
  • discută sincer și deschis cu angajații și despre măsurile pe care vrei să le iei
  • gândește-te cum te poți adapta astfel încât să te folosești de schimbările generate de criză
  • vorbește cu clienții existenți pentru a fi siguri că rămân “on-board” și pentru le adresa îngrijorările

Vom continua pe această temă într-un webinar, pe miercuri de la ora 18:30. Pentru mai multe detalii și pentru înscriere intră aici: https://www.facebook.com/events/644040696431867/