InnerTrends este o platformă de data science pentru oameni de marketing şi pentru manageri de produs care se conectează la sursele de date ale clienţilor pentru a le analiza şi a le oferi date relevante. Startup-ul a fost fondat în 2015 de Claudiu alături de soția sa (care deține funcția de Chief Product Officer), Iuliana, și Alex Stoia (Chief Technical Officer).

Am scris despre InnerTrends, startup-ul care vrea să fie Google Now al uneltelor de analytics pentru aplicații web și mobile, încă de la lansare.

Fondatorii InnerTrends au ridicat o rundă de finanțare în valoare de 100.000 de dolari și așteaptă acum o nouă finanțare în valoare de 1,2 milioane de dolari.

Am povestit alături de Claudiu despre cum poți lucra eficient de la distanță în această perioadă, precum și despre cum ar trebui să abordezii fondatorii și managerii munca remote a echipelor și să încurajeze obținerea de rezultate.

Poți urmări video-ul discuției noastre sau poți citi detaliile mai jos.

Cum reușești să conduci un business de la distanță?

E greu de răspuns pentru că nu știu exact cum o fac. Înainte de a avea propiul business am fost angajat într-o companie. și am lucrat într-un open space și aveam super colegi în jurul meu, dar ce-mi lipsea cred că era controlul asupra ceea ce vreau să fac, cum vreau să fac, și unde aș vrea să fiu.

Când avenit momentul să-mi înființez propria companie, modul în care am ajuns să lucrez de la distanță a fost mai mult de nevoie, nu e ca și când mi-am propus neapărat să am o echipă remote. Pur și simplu oamenii pe care mi-i doream alături de mine și cu care să pornesc o companie la drum, erau în alte orașe. Mi-am dat seama că ei sunt oamenii cu care vreau să merg înainte și nu are niciun sens să-i ignor pe ei și să caut alți oameni local doar ca să am un spațiu pe care să-l controlez.

Cum ai reușit să setezi obiective pentru o echipă ce lucrează de la distanță și ce sfat ai pentru antreprenori?

Un aspect ține de contextul din zilele noastre, când ești forțat să lucrezi remote. Și când ești forțat să faci asta, multă lume, probabil, încearcă să adapteze modul de lucru pe care-l avea până în acest moment, această situație.

Aud de la multă lumea treaba asta de control, cum știm că se întâmplă task-uri, cum ne asigurăm cu persoanele respective nu pierd timpul.

Modul acesta de lucru remote nu ar trebui să presupună treaba aceasta. Sau, cel puțin, la noi nu este. Nu vreau să ne considerăm experți, dar este pur și simplu modul în care am crescut până acum.

Oamenii pe care i-am adunat în jurul nostru nu aveau task-uri și duceau proiecte la bun sfârșit. Și asta e ceea ce vrem să facem: e un proiect, vrem ca lucrurile să se întâmple, în momentul în care te blochezi e important să știi să ceri ajutor.

Facem iterații săptămânale și avem o singură întâlnire pe săptămână în care discutăm despre ce s-a întâmplat, cum au mers lucrurile, unde ne-am blocat, cum mergem mai departe.

Sună simplu, dar nu e. Chiar și noi mai avem de învățat din procesul acesta.

Dar cred că acesta este un aspect foarte important de care trebuie să țină cont antreprenorii, managerii: nu este vorba despre task-uri, este vorba despre proiecte duse la bun sfârșit. Ceea ce înseamnă că într-o echipă remote sunt cu spirit antreprenorial toți colegii tăi.

Ok, tot tu ești founder în companie, ai acțiuni, dar succes vor avea cei care au această atitudine antreprenorială. Asta trebuie să fie gândirea: ce am eu de dus la bun sfârșit, ce resurse am și cum apelez la acele resurse pentru a îndeplini proiectul.

Ce așteptări să ai manager, ca founder, de la echipa ta?

Noi am început să folosim încă de anul trecut un sistem în care ne raportăm atât noi, founderii, cât și colegii. E o metrice de responsabilitate și inițiativă care pleacă de la un nivel 1, ceea ce ai putea considera un junior într-o companie, până la un nivel 6. Sunt 24 de poziții în această matrice, nivelul maxim la care poți să crești într-o companie. Pentru fiecare celulă din matrice avem responsabilitatea pe care o ai în locul respectiv și inițiativa.

Și cu fiecare persoană cu care lucrăm prima întrebare este tu unde te vezi acum în această matrice și unde îți dorești să ajungi.

Astea sunt singurele criterii la care ne uităm: responsabilitate și inițiativă. Par simple dar sunt ceva mai complicat de setat. De multe ori sunt greu de înțeles. A fi responsabil de un proiect înseamnă că nu aștepți să ți se spună ce ai de făcut și ești proactiv. Iar cineva se se consideră că este responsabil doar pentru că i s-a dat un proiect. Ține mult de atitudine și de modul în care lucrezi în proiectul respectiv.

Cred că unele dintre principalele lucruri care contează cu adevărat în munca asta remote este partea de responsabilitate, și de inițiativă.

Lucrurile diferite pe care să le ai în vedere în funcție de numărul de angajați din firmă?

Depinde foarte mult de cum îți faci acea structură. Experiența maximă pe care o avem noi este la zeci.

Am lucrat cu echipe, ca să consultant, care aveau sute, dar experiența noastră este până în 20 de persoane.

Modul în care vrem noi să scalăm este tot la nivel de responsabilitate și inițiativă.

La un moment dat să zicem că vrei să ajungi la sute de oameni remote, cu siguranță nu vei putea comunica cu toți.

Ce vei putea comunica va fi cu un grup limitat, 5-6-7 oameni, cam asta este limita în care poți comunica eficient și să poți să-ți faci și treaba.

Modul în care vedem noi lucrurile este să fie celule independente. Mergem iar în zona aceea intraprenorială. Sunt celule independente care iau un proiect și nu au nevoie de resurse în afara celulei ca să poată funcționa. Deci, și chiar dacă sunt 1.000 de oameni, poți face mini-companii, dacă vrei, unde fiecare să știe ce trebuie să lucreze și cum. Acesta este modul în care ar putea lucra.

De exemplu, o agenție care lucrează cu foarte mulți oameni remote, o altfel de celulă ar putea lucra pentru unul sau doi clienți și atât. Nu e o celulă care face design și una care face programare pentru toți clienții, pentru că, din punctul meu de vedere, este foarte dificil pe partea de comunicare.

Ce faci în companiile care nu pot fi conduse de la distanță? Ce opțiuni au fondatorii?

Ei sunt, într-adevăr, într-o situație în care trebuie să învețe un pic mai mult decât ceilalți.

Eu am învățat cum să lucrez remote. Probabil să lucrez dintr-un birou nu aș fi la fel de eficient precum alții care pot să o facă.

Ce aș recomanda pentru astfel de business-uri? Ca doar oamenii critici să stea în sediu, iar celelalte poziții să fie deschise remote.

E cumva la mijloc între business-uri care sunt conduse cu un nucleu critic, iar restul este externalizat către agenții. Ai putea înlocui agențiile cu oameni angajați, care să lucreze de la distanță și să fie dedicați culturii și viziunii companiei. Doar că atunci ca trebui să înveți să le faci pe ambele, și să lucrezi remote, și de la birou.

Ce ați observat la clienții cu care lucrați?

Am văzut echipe care sunt pe creșteri mari în perioada asta ca business. Și produsele pe cafer le fac au mai mare căutare acum, și ei sunt mai agili. Sunt și alții care, poate și din frică, poate și din alte considerente, au decis să pună pauză și să aștepte să vină totul înapoi. Dar și datele lor s-au dus în 0.

Cum poți face recrutări de la distanță?

Partea cu recrutarea e cea mai dificilă dintre toate. E foarte greu să recrutezi la distanță oameni care lucrează în birou, și ni s-a întâmplat să avem astfel de oameni care să spună că-și doresc să meargă la birou și să nu ne înțelegem, dar am găsit și oameni care au dorit să migreze la munca de la distanță din diverse motive. Nu am găsit încă o rețetă pentru recrutare.

Mă uit în comunitățile de freelanceri de multe ori. Multe persoane cu care lucrăm acum au fost mai întâi pe un proiect.

Ce unelte recomanzi pentru munca de la distanță?

Sunt cam 3 unele mari de care ai nevoie: de videoconferință (Zoom, Google Hangouts), chat – unde folosim Slack, și cea de project management unde am folosit Trello și acum folosim Asana.

Tool-urile sunt departe de a fi atât de importante precum este disciplina și o metodologie pe care să o implementezi pentru a te structura mult mai bine.

Trei sfaturi pentru antreprenori și manageri pentru a-și păstra business-ul operațional în această perioadă.

Ce-aș face eu dacă m-aș afla într-o situație în care brusc ar trebui să migrez....În momentul de față e clar că toată lumea, fiecare angajat simte o presiune imensă pe umeri, se teme pentru viitorul lui, pentru viitorul firmei.

Cred că unul dintre lucrurile pe care poți să le faci în această perioadă este să nu impui, să tratezi omul ca pe o rotiță, când s-ar putea să fie un potențial foarte mare acolo de un sistem.

Din acest punct de vedere, cred că este și un exercițiu foarte bun de transparență: asta este situația, voi cum vedeți că putem ieși din situația în care suntem, ce ați vrea să facem care ne-ar putea ajuta? Și dați frâu liber.

Poate vor fi și acei oameni care și-au pierdut interesul și vor doar să fie o rotiță. Dacă vor asta, foarte bine, comunicați-le ce au de făcut și cu siguranță își vor da silința să facă acele task-uri foarte bine. Dar nu-i puneți într-o situație în care să aibă inițiativă.