Abraham Liu, reprezentantul principal al Huawei în cadrul instituțiilor UE, a declarat într-un interviu că această decizie a fost luată pe baza structurii industriale la nivel global, deținută de Huawei, și angajamentul pe termen lung al acestei companii față de Europa.

5G produs în Europa

5G are un rol esențial în aducerea unor schimbări masive în rețelele de date mobile și fixe fără fir. Spre deosebire de tranziția care a avut loc de la 3G la 4G, unde viteza internetului creștea de aproximativ 20 de ori, 5G promite un salt calitativ la viteze asemănătoare fibrelor în Gigabits pe secundă, cu o latență extrem de scăzută.

Astfel, mult așteptatul Internet al obiectelor ar putea deveni o realitate - conectarea la internet a dispozitivelor prin intermediul unei interconectivități practic instantanee, datorită faptului că rețeaua 5G funcționează asemenea infrastructurii unui sistem precis și în timp real de tipul control-comandă.

„Huawei este acum principalul furnizor de echipamente pe toate continentele, cu excepția Americii de Nord. Statele Unite nu au la momentul de față un furnizor pentru echipamente”, a declarat săptămâna trecută procurorul general al SUA, William Barr, în cadrul unui eveniment de la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale (CSIS) din Washington DC.

Conform declarațiilor lui Liu, Huawei a decis să înființeze baze de producție pentru fabricarea echipamentelor 5G în Europa, având ca scop furnizarea echipamentelor pentru rețeaua „5G din Europa produse în Europa”.

Compania deține deja centre de aprovizionare în multe părți ale lumii, inclusiv în America Latină și Orientul Mijlociu, însă această fabrică pentru echipamente 5G ar urma „să fie prima” în afara Chinei, a afirmat Liu.

„Vorbim aici despre o unitate de producție a produselor wireless pentru rețeaua 5G. Nu ne referim doar la o linie de producție. Ci la un întreg centru de producție", a spus Liu. „Investiția inițială, alocată pentru construcția acestei fabrici depinde foarte mult de decizia finală în ceea ce privește locul unde va fi amplasată."

„La nivelul UE și la al statelor membre există discuții în acest sens", a adăugat Liu.

Creșterea credibilității

În orientările UE privind securitatea rețelei 5G, publicate luna trecută, nu există mențiuni referitoare la China sau la orice altă companie.

Fiind întrebat dacă planul companiei Huawei de a stabili producția echipamentelor 5G în Europa are ca scop continua creștere a încrederii la nivel local în companie în ciuda presiunii actuale, Liu a afirmat că nu este necesar să asociem cele două aspecte.

„Nu apreciem nicio presiune politică exercitată pe plan extern în acest sens, dar după cum am menționat, amplasarea producției în Europa este prevăzută pe termen lung", a spus el, adăugând faptul că Huawei consideră această amplasare „parte a ecosistemului european".

Oxford Economics, lider în elaborarea unor prognoze globale și analize cantitative, a publicat un studiu comandat de Huawei în noiembrie 2019, conform căruia compania a contribuit cu 12,8 miliarde de euro (aproximativ 13,87 miliarde de dolari) la produsul intern brut din Europa în anul 2018, a creat 169.700 de locuri de muncă și a contribuit la generarea a 5,6 miliarde de euro (aproximativ 6,07 miliarde de dolari) în venituri fiscale.

„Dat fiind faptul că Europa reprezintă una dintre piețele noastre strategice, o mulțime din clienții noștri strategici și importanți la nivel mondial se află în această regiune. Considerăm că amplasarea acestui centru de producție a componentelor 5G va fi o mișcare inteligentă, menită să sprijine dezvoltarea din următorii zece, douăzeci de ani pe această piață, precum și în regiunile de aici ”, a spus Liu.

Fosta vicepreședinte a Comisiei Europene, Viviane Reding, întrebată de publicația Xinhua săptămâna trecută dacă decizia companiei Huawei de a înființa centrul de producție ar consolida încrederea Europei în securitatea produselor furnizate de aceasta, a răspus „da, desigur”, adăugând faptul că producția echipamentelor în conformitate cu reglementările europene „va spori cu adevărat credibilitatea.”

Momente decisive

Prezența și activitatea companiei Huawei în Europa a crescut încă de la sfârșitul lunii ianuarie, când Marea Britanie și Uniunea Europeană și-au anunțat decizia de a permite companiei să participe la construirea rețelelor lor 5G, însă cu unele restricții.

„Cred că astfel s-a ajuns într-un punct foarte important. S-a ajuns la un echilibru între presiunea politică și propriile interese de afaceri.” a afirmat Liu.

Odată cu înființarea unui centru de cercetare și dezvoltare în urmă cu 20 de ani în Suedia, Huawei a devenit din ce în ce mai activ în cel mai mare bloc comercial din lume.

În momentul de față Huawei are peste 13.000 de angajați în Europa, iar 73 la sută dintre ei sunt angajați la nivel local. Huawei deține 23 de centre de cercetare și dezvoltare în 14 țări europene, iar aceste cifre sunt în creștere.

„Colaborăm cu aproape toți principalii operatori din întreaga Europa pentru a le asigura infrastructurile de comunicații”, a spus Liu.

„Chiar dacă există o serie de clienți care nu vor putea folosi echipamentele Huawei, credem că aceasta este o decizie a lor de afaceri. Respectăm toate deciziile clienților”, a adăugat Liu.

Phil Hogan, comisarul european pentru comerț, a declarat la jumătatea lunii ianuarie că Europa urmărește elaborarea unor criterii prin care oamenii pot tranzacționa în mod corect pe o piață deschisă.

„Nu suntem adepți ai ideii că „orice faci, ești blocat”. Pentru Huawei, dacă se pun în aplicare aceste reguli ale jocului, în Uniunea Europeană există o piață internă. Orice concurența este binevenită, cu condiția ca aceasta să fie corectă ", a spus Hogan prin intermediul unei conexiuni video în cadrul conferinței de consultanță strategică privind politicile de comerț a Global Counsel din Londra.

„Dacă ar fi să ne uităm la setul de instrumente al UE, acestea fac foarte mult referire la standardul comun, la măsuri nediscriminatorii, la un standard ridicat care se aplică pentru toată lumea”, a afirmat Liu, legat de cele mai recente recomandări ale Bruxelles-ului privind securitatea rețelei 5G.