Primele zile din ianuarie sunt rezervate plății taxelor. Și nu e un lucru rău. E bine că oamenii se simt responsabili. Apoi urmează în vară imaginile de la știri cu mașinile care stau la coadă la taxa de pod de pe Autostrada Soarelui. Multe lucruri pe care nu știi că le poți plăti pe internet sunt aici, la un click distanță.

De ce susținem plățile online? Pentru simplitate și pentru că încet, încet vom ajunge acolo, la o viață care să poată fi administrată digital. Mai mult timp pentru voi înseamnă o calitate a vieții mai mare. Decât să stai două ore la coadă, mai bine petreci două ore la teatru sau la film. Și da, inclusiv biletele la teatru și la film le cumperi pe internet.

Mă voi rezuma în textul acesta la lucrurile de bază, la servicii. Uneori, din păcate, nu sunt disponibile în anumite orașe. La fel cum, de exemplu, să plătești întreținerea online încă e un vis frumos, dar care nu a fost implementat decât în foarte puține asociații de proprietari sau ansambluri rezidențiale.

Transportul public

Chiar de curând a apărut o știre despre faptul că și-n Cluj-Napoca se poate plăti transportul public cu ajutorul unei aplicații mobile numite 24pay. E o aplicație pe care o instalezi pe telefoanele cu Android sau iOS și are mai multe regii de transport, printre care Arad, Timișoara, Brașov, Iași, Râmnicu Vâlcea sau Sibiu. Practic intri în autobuz, deschizi aplicația și poți să scanezi stickerul cu un cod QR din fiecare autobuz și astfel comanzi un bilet. Avantajul acestei metode e că biletul unic are preț la fel de bun ca atunci când cumperi de la ghișeu. Nu te mai încurci cu mărunt și nici nu mai riști să ratezi autobuzul sau tramvaiul pentru că ai stat să cumperi un tichet.

Și în București există un fel de sistem automatizat de plată, dar doar prin SMS. Dezavantajul său e că prețul pentru un bilet achiziționat prin această metodă e mai mare decât cel al unei călătorii obișnuite, realizate prin cartela magnetică. Un lucru util ar fi existența unui sistem online unde, pe baza numărului cardului, utilizatorii să-și poată achiziționa un abonament sau un număr de călătorii. De asemenea, ar fi util să fie unificat cu biletul de metrou din București.

Așadar, dacă vrei să plătești autobuzul cu mobilul, ai șanse în câteva orașe din România.

Bilete se pot cumpăra la autobuze și prin aplicația mobilpay Wallet, dezvoltată de românii de la Netopia, care sunt procesatori de plăți.

În mobilpay introduci cardul și poți să cumperi direct din aplicație. Pe 24pay îți încarci un portofel virtual unde pui niște bani și care se cheltuie pe măsură ce achiziționezi bilete din aplicație.

Parcarea în marile orașe

Știm, poți să parchezi parcarea în multe orașe din România prin SMS. Mai puțin în capitala României, București. Aici încă mai sunt oameni care stau în frig să-ți taie bilete în parcări.

Plata prin SMS a parcării rezolvă o problemă de resursă umană, pentru că nu mai trebuie să ții angajați să aibă grijă de tichete, dar și simplifică viața șoferilor care uneori nu au cash la ei. Parchezi și pleci mai departe dând un SMS. Sistemul poate verifica dacă ai plătit sau există Poliția Locală care poate trece pe acolo și să verifice.

În România există un sistem numit Tpark prin care poți să plătești prin SMS parcările și chiar amenzile în anumite orașe. Sistemul nu are nevoie de parcometre, ci doar de afișarea numerelor de telefon și a aplicației pe panouri în locurile de parcare. Practic aplicația e o scurtătură către o plată prin SMS ca să nu fii nevoit să-ți amintești codul locului de parcare. Util e că aplicația îți oferă remindere, ca să știi când expiră plata și să poți face una nouă.

Funcționează în momentul de față în Alexandria, Arad, Bacău, Baia Mare, Băile Felix, Băile Herculane, Bistrița, Botoșani, Cluj-Napoca, Sibiu, Timișoara, Pitești, Piatra Neamț și multe alte orașe din România. Capitala nu este inclusă însă. Am folosit sistemul și merge excelent. Alte avantaje e că poți să plătești și rovinieta, vinieta din Ungaria, dar și parcarea din multe orașe din Ungaria. Să nu mai spun că poți să plătești și taxa de pod de la Fetești.

Sistemul e folosit de 500.000 de șoferi în 28 de orașe din România și compania a fost fondată în 2006 la Timișoara.

Taxe și amenzi

Dacă tot suntem în ianuarie și vorbeam de cozi, există posibilități multiple. În primul rând, te poți înregistra pe site-ul ghiseul.ro, acolo unde îți vin toate taxele și impozitele pe care le ai de plătit pentru proprietățile tale imobiliare sau pentru automobile. Contul se face destul de ușor acum, iar plățile au și dovezi trimise pe mail la final, care pot fi folosite dacă nu a fost înregistrată vreo plată.

Mai sunt și variante, inclusiv Tpark, care are câteva orașe incluse, poți să plătești taxele locale. Tot pe ghiseul.ro poți plăti și amenzi, fără să te autentifici, fiind un sistem unitar de plăți. De asemenea, acolo ai și obligațiile de plată la ANAF.

Rovinieta și taxa de pod

Aici ai enorm de multe variante pentru care să nu stai la coadă la podul de la Fetești ca să plătești trecerea. Argumentul celor care nu fac plata prin SMS sau online e că nu sunt convinși cu plata se înregistrează și se trezesc ulterior cu amendă. Cazurile acestea sunt un fel de mit urban, pentru că au fost poate unul-două în ultimii ani, dar niciodată nu a fost o problemă generalizată.

Poți plăti taxa de pod printr-un SMS la numărul 7577 în care trimiți numărul de inmatriculare fără spații și cratime, spațiu și categoria tarifară. De asemenea, poți plăti și la benzinărie, dar e mai simplu prin SMS. Dacă vrei să ai numărul mașinii salvat pentru mai multe acțiuni, poți să plătești taxa de pod pe Tpark.

Pentru rovinietă, există site-ul oficial cnadnr.ro sau prin telefon la numărul 7500. Pe erovinieta.ro poți plăti și aceasta și trecerea de pod.

Telefonie mobilă și reîncărcare cartelă

Evident că nu mai trebuie să te duci la sediul operatorului, la Poștă sau la roboțeii de la bancă. Poți plăti abonamentele la telefonia mobilă în majoritatea serviciilor de internet banking de la bănci, pe site-urile oficiale ale operatorilor, dar și prin aplicații unde ai deja cardul introdus, cum ar fi mobilpay sau Pago.

Pentru a reîncărca o cartelă SIM, o poți face prin mobilpay.ro, pe kartela.ro sau din abonament. Poți să-ți faci cont pe site-urile oficiale ale operatorilor și să le încarci de acolo.

Energie electrică și gaze naturale

Poți plăti și abonamentele la energie electrică, gaze naturale, apă canal, salubtritate prin câteva aplicații. Poți alege să le plătești pe mobilpay sau pe Pago, acolo unde vei primi și notificări prin care ești anunțat că se apropie scadența. Poți să programezi plățile, ca acestea să se facă automat atunci când apare factura.

Trebuie să instalezi aplicațiile, să selectezi furnizorii, să introduci cardul tău bancar o singură dată, iar apoi datele tale de abonat la acele servicii. Astfel, nu vei mai umbla cu facturile după tine.

Aceste servicii sunt disponibile online și pentru abonamentele de cablu și internet, la RDS, UPC, Telekom și ceilalți operatori mai mici.

Întreținere și salubritate

Din păcate aici nu depinde de bunăvoința oamenilor care vor să plătească, ci de transparența și dorința administrațiilor de bloc să aibă sisteme moderne de plată. Majoritatea covârșitoare a asociațiilor de proprietar din România evită să folosească alte metode decât plata cash la biroul din bloc, între câteva ore prestabilitate, de două ori pe săptămână.

Dar astfel administratorii au o putere foarte mare, nu au o transparență a încasărilor și a cheltuielilor. Unele ansambluri rezidențiale oferă posibilitatea de a plăti direct într-un cont bancar întreținerea, iar unii au ales aplicația mobilpay prin care poți plăti întreținerea, dar și taxele de salubritate.

Au fost încercări de digitalizare a adminsitrației blocurilor, dar aceste soluții nu au avut foarte mare succes încă în România din motivele expuse mai sus. Dar, dacă ai ocazia, întreabă administratorul dacă poți plăti prin transfer bancar de pe internet. Sau măcar prin card, la POS. Dacă ai o plată înregistrată în serviciul de internet banking.

Asigurări de tot felul

Evident că poți cumpăra și asigurări pentru toate lucrurile, de la asigurare de casă, mașină sau de călătorie. eMAG.ro oferă posibilitatea de a achiziționa RCA sau asigurări diverse, iar lucrurile sunt foarte rapide. Primești toate ofertele în funcție de mașina ta și poți alege.

Cumpărături din supermarket

Știu, unora le place să meargă în supermarket sau hypermarket. Dar dacă vrei să stai în casă liniștit, poți folosi ori livrarea de la Mega Image prin eMAG, dar care vine a doua zi, dar cea mai bună variantă este Bringo, o aplicație care a fost independentă, dar acum a fost achiziționată de Carrefour. Poți cumpăra mai multe lucruri prin Bringo, dar esențiale sunt cele de la Carrefour. Poți să-ți faci coșul de cumpărături, trimiți comanda, un curier o preia și în 2-3 ore ai toate lucrurile la tine acasă pentru o taxă de livrare relativ mică, de 15-20 de lei. Plata se face prin card sau cash atunci când sosește livratorul.

Nu a fost posibil să se introducă pasul suplimentar de plată directă prin aplicație pentru că lista de cumpărături poate varia, în funcție de produsele cumpărate sau negăsite. Astfel, livratorul prezintă bonul pentru a fi sigur că banii luați din cont sunt cei corecți.

Aceasta a fost lista noastră de servicii pe care le poți achiziționa online și cu plata prin card în România. Hai să adunăm mai multe, dintre cele care nu sunt menționate de noi.

Și suntem curioși ce fel de servicii ai dori să fie plătite cu cardul în România?