Serviciul este oferit prin intermediul Băncii Centrale a Lituaniei și oferă clienților oportunitatea de a trimite sau primi sume de până la 15.000 de euro prin transferuri imediate, procesate în doar câteva secunde și la orice oră, în Uniunea Europeană și în Spațiul Economic European.

SEPA (Single Euro Payments Area) este un sistem de plăti folosit numai pentru plățile în euro fără numerar, disponibil în țările membre UE și alte câteva state (Elveția, Norvegia și Liechtenstein). Prin intermediul SEPA, plățile în euro de la nivel european sunt procesate mai rapid și mai ușor.

Iniţial, SEPA corespundea unui spaţiu geografic format din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene plus Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveţia şi Monaco. În prezent, SEPA include 34 de state din Europa, dar şi teritorii situate în afara Uniunii Europene, ca urmare a încheierii unor acorduri care vizează participarea la schema SEPA a unor instituţii financiare/comunităţi financiare din afara Uniunii Europene/Spațiului Economic European.

Conceptual, SEPA reprezintă o zonă în care toate plăţile în euro, inclusiv cele transfrontaliere, sunt tratate ca plăţi naţionale (fără a mai exista o diferenţiere între plăţile naţionale şi cele transfrontaliere).

O plată SEPA trebuie să respecte următoarele criterii:

  • să fie făcută în euro (transfer credit, debitare directă, plăti prin intermediul cardului)
  • să fie făcută în regim normal
  • să fie ordonată în regim de comisionare SHA, adică taxele sunt suportate de fiecare participant la tranzacție în parte. Persoana care trimite banii va plăti taxa de expediere, iar cel care primește banii va plăti taxa de încasare.
  • să fie făcută către o bancă dintr-o țară care face parte din spațiul SEPA

SEPA se realizează prin:

  • crearea unui cadru legal armonizat pentru serviciile de plată (inclusiv prin transpunerea la nivel naţional a noii directive privind serviciile de plată în piaţa internă);
  • adoptarea unor standarde tehnice comune pentru procesarea tranzacțiilor de plată;
  • adoptarea unui singur set de instrumente de plată pentru plăţi în euro (transfer credit, debitare directă şi plăţi inițiate prin intermediul cardului);
  • implementarea unor infrastructuri de procesare eficiente pentru plăţile în euro (denumite generic mecanisme de compensare şi decontare);
  • adoptarea unor practici comerciale comune de către prestatorii de servicii de plată;
  • dezvoltarea continuă de noi servicii orientate spre client.

Pentru început, soluția care face parte din strategia Banking-as-a-Service (BaaS) a TBI Bank va fi disponibilă în cadrul 4finance, unul dintre cele mai mari grupuri europene de soluții digitale de economisire și creditare, cu operațiuni în 13 țări, din care TBI face parte, urmând să fie ulterior accesibilă tuturor partenerilor companiei.

“Este o mișcare strategică extrem de importantă pentru noi, dovedind că investițiile noastre în soluții digitale de ultimă generație sunt benefice partenerilor și clienților noștri. Iar consumatorii vor avea probabil un déjà vu: noul serviciu le va aminti de trecerea de la internetul prin dial-up la broadband”, spune Petr Baron, CEO al TBIF (TBI Bank).

SEPA Instant vine în completarea soluției Payment Hub a TBI Bank, un sistem BaaS recunoscut pe plan internațional, care permite clienților 4finance să realizeze tranzacții în euro și să obțină împrumuturi în timp real.