Timpul dedicat prânzului la serviciu s-a scurtat considerabil: în medie, un angajat acordă doar 32 de minute mesei, iar 32% dintre angajați nu își iau deloc această pauză. În plus, peste 50% dintre cei care mănâncă la birou își savurează prânzul al desko, în vreme ce 30% lucrează chiar în timp ce mănâncă.

Obiceiurile pot diferi destul de mult de la țară la țară:

  • polonezii sunt cei mai predispuși să mănânce același lucru zi de zi, în vreme ce olandezii variază cel mai mult meniul de prânz - doar 18% dintre ei mănâncă același lucru în fiecare zi;
  • tot polonezii sunt cei care își iau cele mai scurte pauze de prânz (26 de minute), în timp ce portughezii își iau nu mai puțin de 59 de minute. Cel mai puțin probabil să nu-și ia deloc o pauză de prânz sunt românii (32%);
  • românii sunt totodată cei mai predispuși să-și ia masa pe birou, în timp ce lucrează, pe când majoritatea suedezilor aleg să mănânce în spațiile comune de la locul de muncă;

Mai mult de 84% dintre românii care au participat la studiu se declară frustrați de rutina de prânz și de opțiunile disponibile. Ca urmare, tot mai mulți încep să apeleze la aplicațiile de livrare de mâncare. La Uber Eats, 1 din 2 comenzi este plasată între 12:00 și 14:00.

Ce mâncăm la prânz

În timp ce majoritatea angajaților mănâncă sandvișuri, pizza și burgeri, cei mai aventuroși se răsfață cu opțiuni mai exotice, precum sushi sau bucătaria thailandeză. Când vine vorba de mâncarea livrată la birou, datele Uber Eats arată că în topul restaurantelor preferate de utilizatorii din București se numără: Nicolai, Divan Express Romană, King Rolls, Emte Burger & Gourmet-Floreasca și Ciorbărie-Dorobanți.

22% dintre respondenți spun că iau gustări furnizate de angajator, precum biscuiți, chipsuri sau fructe. Mai puțin de 2% recunosc că „împrumută" în mod deliberat, uneori accidental, masa de prânz a unui coleg de la frigiderul comun din birou.

Când mâncăm la prânz

61% dintre persoane mănâncă între orele 12 și 13. Acest lucru este susținut și de datele Uber Eats, care înregistrează un maxim de comenzi în zilele de joi, la ora 12. Singurii europeni care iau masa de prânz mai târziu sunt spaniolii, majoritatea preferând să mănânce între orele 13 și 14.

În timpul pauzei de prânz, respondenții poartă o discuție cu colegii (57%) sau stau pe internet (53%) Doar 4% încearcă să facă exerciții.

„Pentru mulți români, pauza de prânz este o poveste tristă și plictisitoare. La Uber Eats, suntem de părere că toată lumea ar trebui să se poată bucura de masa de prânz, indiferent ce fac sau unde se află. De aceea, ne-am parteneriat cu sute de restaurante din București pentru a oferi oamenilor cât mai multe opțiuni proaspete și accesibile”, a declarat Răzvan Voicu, Manager operațiuni Uber Eats România.