Pe scurt, lucrurile stau cam asa: Java este cel mai popular limbaj de programare (51% dintre programatorii intervievați spun că folosesc Java cu regularitate), JavaScript este cel mai folosit limbaj de programare (64% dintre programatori lucrează cu el), iar Go este pe primul loc în categoria ”cel mai promițător” limbaj de programare.

În esență, 16% dintre programatorii intervievați de JetBrains au declarat că își doresc pe viitor să folosească Go. Pe următorul loc, la egalitate, se află Python și Kotlin, limbaje pe care lumea le consideră a fi cel mai ușor de învățat, mai ales dacă vrei să faci o schimbare de carieră și decizi să te apuci de programare.

De altfel, 30% au declarat că în ultimul an s-au apucat să învețe Python, în timp ce 29% învață JavaScript, 21% Java, 19% Go și 16% TypeScript, procentul fiind similar și în rândul celor care învață Kotlin.

Totuși, 38% dintre cei 6.000 de programatori au declarat că nu doresc să mai adopte vreun limbaj nou de programare, 7% spunând că nu învață, acum, niciun limbaj nou.

Deși IT-ul poate fi unul dintre cele mai permisive ecosisteme, 37% dintre programatori spun că nu lucrează în prezent la proiecte open-source, de care ar putea beneficia toți colegii lor, însă se declară dornici să contribuie. Pe de alt parte, 20% dintre ei nu lucrează la proiecte open-source și nici nu-și doresc. Cei care scriu cod pentru proiecte deschise full-time sunt 4%, în timp ce 12% dintre programatori lucrează ocazional și la acest gen de proiecte.

În ceea ce privește natura aplicațiilor pe care programatorii le dezvoltă, inițiatorii acestui studiu le-au împărțit în două categorii: aplicații pentru care developerii sunt plătiți, și aplicații pe care le fac ca hobby. Rezultatele sunt acestea: 58% dintre programatori sunt plătiți pentru munca loc în back-end, în timp ce 39% o fac din plăcere, 48% lucrează în web front-end pe bani, 38% lucrând ca hobby. Pentru aplicații mobile doar 23% iau bani, în timp ce 33% dintre programatorii intervievați fac mobile apps doar din plăcere. Însă dintre toți cei care lucrează pe zona de mobile, 86% preferă Android, în timp ce 48% lucrează pe iOS. Totuși, 35% dintre respondeți au spus că dezvoltă aplicații și pentru Android dar și pentru iOS.

În ceea ce privește perioadele preferate pentru a scrie cod, 85% dintre developeri au precizat că lucrează și în weekend, 64% preferând să lucreze la birou. În medie, 37% dintre respondenți au precizat că lucrează mai mult de 32 de ore pe săptămână scriind cod pentru job, în timp ce 40% dintre ei au spus că petrec între 3 și 8 ore pe săptămână lucrând la proiecte extra.

Alte detalii din raport găsiți aici.