Iar unele dintre principalele motive pentru care s-au orientat și spre bătrânul continent sunt tehnologiile dezvoltate de startup-urile de aici, care vor dezvolta portofoliul giganților de peste ocean, precum și talentul pe care îl pot aduce de la startup-urile europene, care poate aduce un suflu nou printre angajații deja existenți.

Pe lista startup-urilor din Europa care au atras atenția unor companii de miliarde se află și un business românesc: Vector Watch a fost achiziționat de Fitbit chiar în primele zile ale lui 2017, valoarea tranzacției fiind de 15 milioane de dolari.

Dacă aveți un startup și visați să intrați pe radarul giganților americani, iată ce tehnologii ar trebui să dezvoltați.

Apple

Beddit (Finlanda) – startup-ul finlandez face hardware și software pentru monitorizarea somnului. Poate că unul dintre motivele pentru care Apple a decis să cumpere această companie este faptul că vindea deja în magazinul său virtual device-ul realizat de Beddit (și avea aplicația în iTunes).

SensoMotoric Instruments (Germania) – compania, activă pe zona de eye-tracking, a realizat o serie de produse care au bază tehnologiile hot ale momentului: realitate augmentată, sisteme pentru mașini.

Regaind (Franța) – tehnologia dezvoltată de startup-ul francez îi ajută pe developeri să analizeze și să ordoneze în categorii fotografiile în mod automat.

Shazam (Marea Britanie) – serviciul de identificare muzicală pentru smartphone-uri nu mai are nevoie de nicio prezentare. Cei de la Apple au confirmat chiar în luna decembrie că au preluat startup-ul londonez într-o tranzacție estimată la 400 de milioane de dolari.

Facebook

Fayteq (Germania) – a fost singura achiziție europeană a Facebook, startup-ul german realizând o tehnologie care ajută la urmărirea obiectelor în videoclipuri și care le permite producătorilor de conținut video să adauge sau să scoată obiecte în faza de postproducție.

Alphabet/Google

Limes Audio (Suedia) – startup-ul suedez era specializat în îmbunătățirea calității audio în sistemele de comunicare vocală.

AIMatter (Belarus) – în luna august a anului trecut, gigantul american a achiziționat startup-ul care folosește rețele neurale pentru transformarea în timp real a imaginilor și videoclipurilor.

Microsoft

Simplygon (Suedia) – acest software este folosit de studiourile de gaming pentru îmbunătățirea conținutului 3D, iar anunțul americanilor privind această achiziție a venit la scurt timp după ce a lansat Paint 3D (acesta a devenit accesibil tututor clienților odată cu lansarea Windows 10 Creators Update).

Oracle

Wercker (Olanda) – startup-ul olandez automatizează testarea de cod și deployment-ul.

Fitbit

Vector Watch (Marea Britanie/România) – a fost știrea începutului de an în 2017. Producătorul româno-britanic a fost achiziționat de Fitbit pentru 15 milioane de dolari. Business-ul a fost fondat în 2014, iar primul gadget Vector Watch a fost prezentat oficial în luna martie 2015, în Elveția (pe piața locală, ceasurile ajungeau prin luna octombrie 2015).

Ceasurile Vector au fost dezvoltate de la zero în România, inclusiv platforma software, și hardware-ul, iar avantajul său competițional era că bateria oferea o autonomie de 30 de zile sau chiar 50 de zile. La dezvoltarea acestui ceas au participat Andrei Pitiș, Dan Tudose – coordonatorul echipei tehnice - şi Irina Alexandru - designer. Unul dintre principalii investitori în proiect a fost Radu Georgescu, care a și investit în total 5 milioane de euro în proiect (prin intermediul Gecad Ventures). Alți investotori în Vector Watch au fost Radu Apostolescu și Bogdan Vlad, cofondatori eMAG, precum și Mihai Popescu, cu experiență de peste 23 de ani în dezvoltarea de platforme informatice și servicii IT.