UPDATE: Programul Start-Up Nation România era pe punctul de a se afla în blocaj. Primii pași în antreprenoriat: de ce ai renunța la "munca la patron". Răspunsurile unor antreprenori români. Motivul pentru care Start-Up Nation România s-ar fi putut afla în blocaj ar fi fost lipsa de personal care să se ocupe de implemetarea propriu-zisă, angajații actuali din cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri fiind prost-plătiți, iar salariul fiind neatractiv pentru atragerea unor noi angajați. Mai multe detalii despre blocajul Start-Up Nation România sunt aici.
---
Start-Up Nation, programul de finanțare prin care statul vrea să îi ajute pe cei cu idei să-și pornească o afacere, încă nu a ajuns în Monitorul Oficial și încă se așteaptă promulgarea lui de către Președinție. Cu toate acestea, interesul față de proiect este foarte mare, numeroși antreprenori și potențiali antreprenori dorind să afle mai multe informații despre fondurile promise de Guvern. Cu această ocazie, am zis să strângem toate informațiile relevante despre Start-Up Nation în acest articol. Materialul va fi actualizat de fiecare dată când vom avea noi detalii despre program.
Ce este Start-Up Nation
Despre programul Start-Up Nation s-a vorbit prima dată în luna ianuarie a acestui an, dar programul a suferit numeroase modificări până în prezent. Pe scurt, Start-Up Nation este un program prin care statul român se oferă să ofere până la 200.000 de lei celor care vor să pornească un IMM. Cei 200.000 de lei (suma maximă care poate fi accesată de o persoană prin acest program) sunt nerambursabili și reprezintă 100% din valoarea cheltuielilor eligibile. Pe scurt, spre deosebire de alte programe de finanțare, statul nu îi mai cere antreprenorului să plătească o parte din cheltuielile care survin odată cu deschiderea unei noi companii.
De ce vrea statul ca acest program să aibă succes? Reprezentanții guvernului cred că asta ar putea duce la înființarea a 10.000 de IMM-uri și la crearea a noi locuri de muncă. Fiecare afacere înființată în urma acestui program va trebui să angajeze cel puțin un om și să țină postul (nu angajatul, angajatul poate fi schimbat) o perioadă de minimum doi ani după terminarea perioadei de implementare.
Cine poate aplica la Start-Up Nation - condițiile de eligibilitate
În programul Start-Up Nation vor fi eligibile afaceri noi, create după 30 ianuarie 2017, din domeniile producție (industrie prelucrătoare), industrii creative, servicii, comerț. Afacerile trebuie să mai întrunească un set de condiții. Pe scurt, ele nu trebuie să aibă datorii la bugetul general consolidat și la bugetele locale, trebuie să fie organizate sub forma unui SRL-D, a unui SRL sau a unei cooperații, iar domeniul de activitate trebuie să fie compatibil cu lista de coduri CAEN eligibile pentru Start-Up Nation. Tot legat de codul CAEN, mai este o regulă de eligibilitate: să nu mai fi avut codul CAEN cu care aplici autorizat în ultimii doi ani, în anul anterior aplicării și în anul aplicării.
Acum că am detaliat pe scurt condițiile de eligibilitate, să le vedem și în formatul în care au fost ele publicate în schema de ajutor a Start-Up Nation (punctul 3.1):
Schema Start Up Nation 5 Mai2017 by Vlad Andriescu on Scribd
Coduri CAEN eligibile în Start-Up Nation
Guvernul a publicat și codurile CAEN eligibile pentru a accesa fondurile de până la 200.000 de lei promise de stat. După cum ziceam, în program vor fi eligibile afaceri noi, create după 30 ianuarie 2017, din domeniile producție (industrie prelucrătoare), industrii creative, servicii, comerț.
Lista întreagă a domeniilor de activitate se întinde pe 17 pagini, deci este foarte posibil ca orice idee de afacere ai avea să se regăsească și în lista oficială a codurilor CAEN eligibile în programul Start-Up Nation.
Pe toate le găsiți în lista de mai jos.
Anexa Hg Lista Caen Start Up Nation by Vlad Andriescu on Scribd
Punctajul Start-Up Nation - ideile cu cele mai bune șanse să fie finanțate
Alegerea domeniului de activitate este unul dintre cele mai importante aspecte atunci când vine vorba despre înscrierea în Start-Up Nation. Acordarea fondurilor se va face în funcție de îndeplinirea condițiilor de eligibilitate, dar și în funcție de punctajul obținut. Punctajul în cadrul Start-Up Nation se calculează în funcție de domeniul de activitate, de numărul de angajări promise, dar și de anumite condiții speciale.
În ceea ce privește punctajul Start-Up Nation privind domeniile de activitate, cel mai bine sunt văzut afacerile din domeniul IT (40 de puncte), dar și firmele care desfășoară activități de producție (40 de puncte). Cei care vor să activeze în industriile creative primesc 35 de puncte, iar cei care vor să desfășoare activități ce țin de comerț primesc 25 de puncte. Totodată, au prioritate ( 20 de puncte) proiectele ce propun angajarea persoanelor defavorizate (de exemplu, absolvenți din 2012 până în prezent, șomeri, persoane cu handicap). Un al treilea aspect important este alocarea a cel puțin 50% din suma solicitată pe echipamente (10 puncte).
Pe ce se pot cheltui banii primiți prin Start-Up Nation
Doar pentru că statul se ofere să-ți dea până la 200.000 de lei, nu înseamnă că poți face chiar ce te taie capul cu ei. În primul rând, cheltuielile vor trebui calculate din timp și incluse în bugetul planului de afaceri. Orice cheltuială inclusă în bugetul planului de afaceri trebuie să se încadreze în una dintre următoarele categorii. licențe, software; salarii (limitate până la salariul mediu pe economie și 12 luni); echipamente de climatizare/încălzire, mobilier; echipamente și utilaje, autoutilitare,echipamente IT; chirii; realizarea unei pagini web, promovare; cursuri de antreprenoriat, consultanță. În plus, merită menționat faptul că dacă nu ești plătitor de TVA, vei avea acces la până la 200.000 de lei cu TVA. Dacă ești plătitor de TVA, atunci poți primi până la 200.000 de lei fără TVA, iar TVA-ul îl acoperi chair tu.
Modelul de plan de afaceri pentru Start-Up Nation
În data de 5 mai, secretarul de stat Ilan Laufer a anunțat că au fost publicate modelele de planuri de afaceri pentru Start-Up Nation, codurile CAEN eligibile și schema de ajutor de minimis. Programul Start-Up Nation va urma să înceapă la finalul lunii mai sau începutul lunii iunie. Până atunci, ai timp berechet să completezi planul de afaceri pentru Start-Up Nation.
Modelul de plan de afaceri pentru Start-Up Nation este disponibil pe site-ul Ministerului Mediului de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat. Poți să-l descarci dând click pe acest link. Dacă vrei doar să arunci un ochi peste el, îl poți vedea mai jos.
Anexa 1 Model Plan de Afaceri Start Up Nation 2017 by Vlad Andriescu on Scribd
Decontările Start-Up Nation - când vor primi firmele banii
Antreprenorii care vor fi desemnați eligibili pentru accesarea fondurilor Start-Up Nation nu vor primi toți banii deodată. Fostul ministru al antreprenoriatului, Florin Jianu, a spus că programul Start-Up Nation întârzie prea mult, iar decontarea cheltuielilor participanților ar putea avea loc chiar și în 2020.
Unul din articolele proiectului menţionează că plata în cadrul programului se face anual în limita creditelor bugetare evidenţiate în bugetul aprobat pentru anul respectiv al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.
”În ceea ce priveşte normele de implementare aferente programului, termenul de elaborare şi aprobare - de 30 de zile - a fost depăşit. La nivelul lunii februarie 2017 au fost prezentate două versiuni ale acestor norme, asupra cărora CNIPMMR a transmis feedback”, a spus Florin Jianu.
Unul din articolele proiectului menţionează că plata în cadrul programului Start-Up Nation se face anual în limita creditelor bugetare evidenţiate în bugetul aprobat pentru anul respectiv al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.
Pentru contractele semnate într-un an în baza creditelor de angajament, plata se poate face în limita creditelor bugetare evidenţiate în bugetul aprobat pentru anul respectiv şi a creditelor bugetare aprobate pentru anii următori până la ultimul contract semnat.
”Prin includerea acestui alineat, reprezentanţii mediului public diminuează nivelul de asumare al rambursărilor/plăţilor faţă de viitorii beneficiari ai programului. Practic, decontarea cheltuielilor incluse în bugetele proiectelor contractate în 2017 poate fi realizată inclusiv în anul 2020, implicaţiile amplu negative asupra întreprinderilor beneficiare fiind evidente”, a spus Jianu.
Dacă vreți să urmăriți epopeea Start-Up Nation, citiți și:
Start-Up Nation a trecut de Parlament. Va ajunge pe masa Președintelui
Modificările aduse programului România Start-Up Nation în Parlament
Calendarul programului Start-Up Nation
Ce vor românii de la programul acesta - care sunt domeniile căutate
România Start-Up Nation - salariile sunt eligibile. Noi detalii
Clarificările Guvernului privind România Start-Up Nation
Programul România Start-Up Nation a suferit modificări
România Start-Up Nation – problemele programului după publicarea ghidului pentru aplicanți
România Start-Up Nation – lista codurilor CAEN eligibile în program
Romania Start-Up Nation – ce știm până acum și ce e încă neclar
8 întrebări despre programul România Start-Up Nation – heirupism sau revoluție?
Cum primești bani de la Start-Up Nation pentru ideea ta de afaceri
Jianu despre Start-Up Nation: Decontări ar putea fi făcute și în 2020