Fondul de investiții Atomico, deschid în 2006 de unul dintre fondatorii Skype, Niklas Zennstrom a realizat un studiu privind ecosistemul european de startup-uri. Concluziile sunt pozitive, dar România încă nu se vede. Există energie, dar mai mult în zona de evenimente.

Atomico menționează că acum cinci ani existau întrebări legitime dacă Europa va putea să se ridice la nivelul așteptărilor. Astăzi răspunsurile sunt pozitive. 35 de companii sunt evaluate la peste un miliard de dolari, dar fondurile se polarizează pe câteva hub-uri antreprenoriale, cum ar fi Londra, Stockholm sau Berlin.

România are 5.200 de programatori pe mobil, mai mulți decât Elveția, Austria sau Belgia, dar mai puțini decât Suedia, Turcia, Ucraina și Polonia.

Atomico menționează că următorul pas care trebuie făcut este scalarea inclusiv a business-urilor care au ajuns la peste un miliard de dolari, pentru a le transforma în afaceri de sute de miliarde.

The State of European Tech from AtomicoVentures
Câteva concluzii scurte:

În 2015 10 companii europene au ajuns la o evaluare financiară de cel puțin un miliard de dolari - 35 de companii au ajuns în situația aceasta din 2003 încoace.

62% din fondatorii de companii au mai avut un startup care a reușit sau nu. E un semn bun pentru că se creează o cultură a eșecului și a antreprenoriatului în serie.

Bucureștiul nu intră în vreun top al investițiilor, dar există o tendință pozitivă. Potrivit Meetup, Bucureștiul are o rată foarte mare de creștere a evenimentelor care țin de tehnologie. Anul acesta sunt 55 de evenimente, față de 13 acum doi ani. Avem mai multe astfel de evenimente decât Praga, Stuttgart, Zagreb sau Lisabona.

România stă bine în clasamentul programatorilor pe mobil. Cei mai mulți sunt în Statele Unite și Marea Britanie, dar România are 5.200 de programatori pe mobil, mai mulți decât Elveția, Austria sau Belgia, dar mai puțini decât Suedia, Turcia, Ucraina și Polonia.

11% din programatori sunt femei.

Doar 12% din fondatori cred că vor avea succes dacă se vor duce în Silicon Valley și sunt mulțumiți să fondeze o companie în Europa.

Anul acesta sunt 55 de evenimente, față de 13 acum doi ani. Avem mai multe astfel de evenimente decât Praga, Stuttgart, Zagreb sau Lisabona.

Europa are peste 5.000 de angel investori.

Cele mai mari cinci hub-uri antreprenoriale din Europa - Londra, Stockholm, Berlin, Paris și Moscova polarizează mai mult investițiile față de acum patru ani. Ele reprezintă 46,8% din piața europeană.

Sunt finanțate din ce în ce mai multe startup-uri de către investitori. Anul acesta vor fi 148 de startup-uri finanțate prin fonduri de VC, față de 142 anul trecut.

Cei mai mulți angel investori sunt în Londra - 2.125.

Companiile din Statele Unite au primit de 5,4 ori mai mult capital din partea fondurilor de VC decât cele din Europa.

1,6 milioane de programatori în Europa .