Acest articol a fost publicat prima oară de către R&R Partners Bucharest, firmă de avocatură cu cunoştinţe de specialitate în domeniul juridic și cel antreprenorial.

Unul dintre avocații de la R&R Partners Bucharest este înregistrat și pe BizTool.ro, marketplace-ul de servicii oferit de către start-up.ro. Este vorba de Ruxandra Vișoiu, managing partner, care te poate îndruma în aspectele legale pe care le-ai putea întâmpina pe drumul antreprenoriatului.

---

Iată care sunt cele 7 sfaturi utile pe care le au specialiștii în drept cu privire la încheierea contractelor comerciale, de care este recomandat să țină cont antreprenorii.

Cunoaște-ți partenerul de afaceri

Înainte de a redacta contractul, trebuie să te asiguri că poți avea încredere în cealaltă parte și doriți să faceți afaceri împreună. Dacă societatea are un trecut discutabil sau chiar legături cu activități infracționale, este posibil ca acest istoric să vă afecteze relația de afaceri, mai ales dacă astfel de activități continuă și pe perioada desfășurării contractului. Iar în ce privește partea civilă, un faliment iminent necomunicat celeilalte părți sau chiar simple dificultăți financiare pot aduce pierderi consistente colaboratului comercial care nu a cunoscut aceste probleme dinainte.

Așadar, înainte de a intra în afaceri cu o firmă, încearcă să faci cercetări detaliate privind istoricul acesteia și starea sa financiară. Aceasta poate începe chiar de la o simplă căutare pe google privind societatea și persoanele care o conduc (articole de presă, situații financiare, procese pe rol) sau chiar angajarea unei persoane specializate care să facă o cercetare mai aprofundată, dacă este vorba de un contract important, pe sume consistente. În limbaj juridic, astfel de cercetări se numesc „due diligence” și te pot scuti de o mulțime de posibile probleme viitoare.

Vezi în continuare care sunt celelalte 6 sfaturi utile la încheierea contractelor comerciale.