România Poate e o campanie editorială pornită în 2017 pe site-ul start-up.ro în care am scos la iveală 15 afaceri românești 100%, care au rezistat tranziției și s-au dezvoltat, chiar și atunci când le-a fost mai greu. Am găsit afaceri din domenii diverse, de la agricultură, îngrășăminte, la transporturi sau construcții.

Anul acesta vom face o excursie în jurul țării. Vom descoperi producători din Timiș, Galați, Prahova, Oradea, Sibiu, Călărași. Și vom vorbi despre flori, construcții, agricultură, automotive, ape minerale sau carne de pasăre. Pentru că mediul antreprenorial românesc nu se oprește doar la tehnologie.

De ce facem România Poate?

De ce am decis să reluăm pentru al treilea al consecutiv acest proiect, care e aproape la fel de vechi ca site-ul nostru? Pentru că ne dă speranțe, pentru că aflăm și noi despre provocările din diverse domenii și uneori ne surprinde să aflăm pentru prima oară în presă despre business-uri care au cifră de afaceri de milioane de euro, dar nu scrie nimeni despre ele.

Și pentru că vrem să încurajăm antreprenorii. În ultimii 10 ani, conform Raportului anual asupra IMM-urilor europene din 2018, România a înregistrat cea mai mare creștere în privința indicatorilor de progres în antreprenoriat. Dar am plecat de departe. Și pe când alții sprintează la 100 de metri, noi trebuie să concurăm pe culoarul de 110 metri garduri din cauza dificultăților birocratice interne.

Conform topului Doing Business 2019, România este pe poziția 52 din 190 de țări. La capitolul ușurință de a face afaceri, suntem pe locul 111 în lume. Da, putem să deschidem un SRL foarte rapid și fără multe acte, dar apoi administrarea afacerii se dovedește a fi complicată.

Firmele dispar rapid și se nasc instant - cum le faci să dăinuie?

Ce e îngrijorător? Antreprenoriatul are și el o rată de mortalitate și natalitate. Și suntem pe locul 6 european la ambii indicatori. Afacerile se nasc cu rapiditate, mor la fel de brusc.

Un studiu Coface realizat anul trecut arată că o firmă din două are risc mare de insolvență. Asta pentru că 91% din veniturile mediului de afaceri sunt realizate de 10% din firme.

Ca să continuăm statistica: 25% din startup-uri eșuează în primul an, 50% în primii trei ani.

Să faci antreprenoriat poate părea cool dacă stai și citești presa sau poveștile de succes, dar e, de fapt, greu. Se lasă cu mâneci suflecate și cu zile în care nu știi dacă vei reuși.

Abia acum trecem peste fondul istoric al Comunismului

La nivelul Uniunii Europene sunt statistici care spun că, doar 8% din antreprenorii care eșuează prima dată decid să încerce și a doua oară. Iar în România frica de eșec este încă mare și antreprenorii sunt temători să o ia de la capăt și se angajează.

Asta vine și pe fond istoric. Perioada comunistă a anesteziat spiritul antreprenorial românesc care se dezvoltase între cele două Războaie Mondiale. Odată cu proprietatea integrală a statului, românii nu au putut fi implicați în propriul succes, în afară de câteva mici exemple. După 1989 am renăscut, dar suntem abia poate la a doua generație de antreprenori pur-sânge. Și 9 din 10 antreprenori din România cred încă faptul că eșecul este o sentință pe viață. Din acest motiv, stăm slab și la afacerile de familie.

Dar noi am descoperit și afaceri de familie, și fondatori la al doilea sau chiar al treilea business, oameni care nu s-au temut de o linie de credit la bancă pentru achiziții sau pentru o dezvoltare care să depindă de un cash flow permanent.

Ce urmează?

O dată la două săptămâni vom publica în această secțiune povestea unor business-uri 100% românești pe care le-am selectat deja. Și vrem să auzim și opinia voastră despre ele ulterior sau să ne lăsați în comentarii alte afaceri care ne fac mândri.

Scrie-ne pe adresa oana@start-up.ro dacă ai alte exemple de afaceri 100% locale despre care am putea să povestim, din orice domeniu ar fi ele. Trebuie să fie cu adevărat excepționale, fără să fie neapărat cu o cifră de afaceri uriașă.