Startup-urile influențează nenumărate domenii, dar zona financiară, lovită de criza din 2008-2009 e una primitoare pentru produse tehnologice noi. Cu ocazia lansării în România a serviciului de transfer de bani Azimo, am vorbit cu Michael Kent despre cum se transformă economia.

Foto - Octavian Palade
Foto - Octavian Palade

12214375_982242615147812_2024587710_o

Piața s-a schimbat în ultimii 2-3 ani radical, mărturisește și Michael Kent, CEO al Azimo. Pe lângă instituțiile financiare vechi, au apărut o serie de instituții noi, startup-uri care câștigă mai ușor încrederea oamenilor. Michael Kent a făcut o scurtă analiză a pieței pentru start-up.ro, într-o discuție pe care am avut-o la sediul Maastricht School of Management.

Social media e în creștere și e un avantaj de care poți profita. În plus, smartphone-urile sunt peste tot, așa că accesul la servicii financiare e mult mai ușor

„Social media e în creștere și e un avantaj de care poți profita. În plus, smartphone-urile sunt peste tot, așa că accesul la servicii financiare e mult mai ușor“, spune Kent. În plus, nu mai e așa complicat să mai deschizi un business ca pe vremuri.

Dar de ce sunt startup-urile financiare într-o creștere uriașă, în timp ce industria bancară stagnează?

Toată lumea urăște băncile. După 2009 lumea și-a dat seama că băncile, nu toate, nu sunt instituții extraordinare

„Toată lumea urăște băncile. După 2009 lumea și-a dat seama că băncile, nu toate, nu sunt instituții extraordinare. Iar acum organele de reglementare, dar și antreprenorii sunt dispuși să le provoace supremația. Orice lucru mărunt pe care-l face o bancă e atacat de un antreprenor care încearcă să-și deschidă un business - plăți, ipoteci, vânzări, credite“, spune Kent.

Pentru Michael Kent, care și-a construit cariera în instituții mari, faptul că erau niște uriași care erau greu de mișcat a dovedit faptul că nu a fost un lucru tocmai pozitiv. „În plus, nu se mai găsesc joburi ca înainte în domeniul financiar, iar asta înseamnă că cine e deștept și literat în domeniul financiar are un ecosistem în care să dezvolte un produs“, spune Kent.

Michael Kent consideră instituțiile financiare vechi au un mare dezavantaj pentru că tehnologia nu le ajută și sunt niște coloși care se mișcă greu.

Știi câți programatori are HSBC? Îi zic că probabil câteva mii. 40.000. Mai mulți decât Google. Cum funcționează asta?

„Sunt speriați de reglementări. Au fost loviți rău, au fost făcuți de rușine. Și încă utilizează sisteme tehnologice vechi“, spune Kent. În acest moment al discuției, Kent îți întinde mâna către mine și îmi oprește întrebarea. Știi câți programatori are HSBC? Îi zic că probabil câteva mii. „40.000. Mai mulți decât Google. Cum funcționează asta? Au construit un sistem incremental, care costă milioane de lire sterline ca să fie actualizat. Jumătate e scris în Cobol (n.r. - limbaj de programare vechi). Eu mi-am început cariera în Cobol la Bursa din Londra!“, aproape că strigă Kent. El compară unele sisteme bancare cu un tren cu aburi, în comparație cu startup-urile care vin cu tehnologii moderne.

12214375_982242615147812_2024587710_o

În final, Kent nu știe dacă industria financiară se va duce către startup-uri, iar băncile vechi se vor transforma. Crede, mai degrabă, că vor funcționa în paralel, iar instituțiile financiare bătrâne vor trece printr-o transformare de durată.