Noua gamă de telefoane a Sony de anul acesta este compusă din Xperia 1 II, Xperia 10 II și Xperia L4, anunțate la începutul anului, însă care abia acum încep să apară pe piață. Primul care a ajuns la noi este L4, telefon pe care-l poți cumpăra acum cu 899 de lei. Ce face și ce nu face un smartphone care costă atât.

Design - Xperia L4

Sony continuă linia de design introdusă în urmă cu ceva timp cu telefoane lunguiețe și ecrane cu un raport de aspect de 21:9. Este o abordare interesantă care diferențiază Sony de celălalte branduri și care are anumite avantaje, dar și dezavantaje. Poți ține mai ușor telefonul în mână și-l poți utiliza mai simplu cu o singură mână (chiar și ajutat de soft), însă nu este neapărat ideal pentru consum video de tip mobile (vizionarea pe întreg ecranul taie din capul personajului).

Avem de-a face cu o construcție din plastic, însă unul de calitate. Telefonul se simte plăcut la atingere și este disponibil pe albastru sau negru. Pe spate avem și aranjamentul de trei camere, ce nu ies în afara carcasei, logo-ul Sony și cel al Xperia. Pe o parte avem butonul de pornire și cel de volum, dar și senzorul de amprentă, iar pe partea cealaltă se află slotul pentru cardul SIM și microSD, ce poate fi scos cu mâna.

Ecranul este unul IPS LCD ce are o diagonală de 6,2 inci și cu rezoluție HD (720 x 1680 pixeli) și are un notch în formă de lacrimă, ce ascunde camera de selfie. Marginile negre sunt destul de înguste, iar ecranul este unul destul de bun pentru browsing, lucrat și privit filme, însă nu este îndeajuns de luminos. Într-o zi cu soare puternic afară îți va fi greu să vezi pe ecran ce ai pozat.

Performanță

L4 funcționează cu un procesor octa-core Mediatek MT6762 Helio P22, un procesor grafic PowerVR GE8320, 3 GB memorie RAM și 64 GB spațiu de stocare, ce poate fi extins printr-un card microSD până la 512 GB (sau poate funcționa Dual-SIM). Alte lucruri care trebuie menționate este că are NFC (deci poți plăti cu telefonul), bluetooth 5 și senzorul de amprentă este confortabil de utilizat. Specificații demne de un telefon entry level. Am fost curios să aflu cât de bine se descurcă procesorul Mediatek, însă nu am fost impresionat.

Telefonul rulează îndeajuns de bine, fără să se blocheze, însă am întâlnit poticniri în anumite aplicații sau când am făcut multitasking. Nu este o tragedie, dar se vede limitarea în a rula aplicații și jocuri moderne. De exemplu, am putut rula fără probleme Call of Duty Mobile, însă doar pe setare grafică low (nu-mi permitea să o schimb). În același timp, reacțiile la mesaje pe Facebook Messenger au un lag sesizabil. Asta nu este ceva specific telefonul Xperia L4, ci telefoanelor în această categorie de preț.

Am rulat un test de benchmark cu PCMark ca să văd unde se plasează și am obținut un punctaj de 5252 de puncte, adică similar cu Samsung A50, Huawei P Smart + sau Motorola G8 Power Lite.

Bateria este de 3580 de mAh, ce se încarcă prin USB-C, iar autonomia este una de o zi sau o zi și jumătate, în funcție de ritmul de utilizare. Testul PCMark Battery Life a înregistrat 7 ore și 8 minute de screen on time cu luminozitatea la maximum. Timpul de încărcare complet durează puțin peste două ore.

Camere foto - Sony Xperia L4

Pe partea de foto am fost surprins de calitatea fotografiilor realizate de cele trei camere foto de pe spate. Xperia L4 are un senzor principal de 13 MP f/2.0 (wide), ce este ajutat de un senzor de 2 MP pentru adâncimea din imagini și mai are un senzor de 5 MP f/2.2 ultrawide. Camera de selfie este una obișnuită de 8 MP f/2.0, ce permite înregistrarea full HD la 30 fps.

Pentru categoria sa de preț, telefonul reușește să realizeze fotografii destul de bune. Mi-a plăcut în special modulul HDR. Totuși, am rămas dezamăgit de modul portret și nici dynamic range-ul nu este foarte bun și fie supraexpui zonele luminoase, fie subexpui pe cele întunecate. Camera ultrawide este utilă pentru a suprinde mai mult din peisaj însă distorsionează destul de mult imaginea.

Xperia L4 este un telefon care te poate surprinde plăcut în anumite aspecte, dar care este tras în jos procesorul mai puțin performant. Mi-a plăcut designul, am rămas suprins de calitatea fotografiilor HDR și dacă ar fi avut un plus de performanță atunci ar fi fost mai ușor de recomandat.