Uniunea Europeană a publicat o opinie oficială legată de securitatea cibernetică din procesul de adopție a rețelelor 5G. UE menționează că jucătorii din piață sunt responsabili pentru livrarea sigură a 5G și că statele membre trebuie să ia în calcul securitatea națională. Dar, menționează reprezentanții Comisiei Europene, trebuie avut în calcul faptul că rețelele 5G sunt o noțiune de securitate esențială pentru întreaga Uniune Europeană.

Comisia spune că veniturile din 5G vor ajunge la 225 de miliarde de euro în 2025, iar 5G va fi un asset esențial pentru economia Europei și autonomia acesteia. Miliarde de obiecte conectate și sisteme vor fi implicate, inclusiv în sectoare critice precum transporturile, energie, banking. De asemenea, avertizează Comisia că 5G are o arhitectură mai puțin centralizată, e mai dependent de software și de mai multe antene, așa că permite mai multe puncte de acces pentru hackeri.

Cu toate că Huawei nu e menționat direct în acest „toolbox”, Uniunea Europeană a luat aceeași abordare ca și Marea Britanie. Practic, fiecare țară e responsabilă de decizia sa, poate permite companiilor să participe la licitații și la implementarea soluțiilor tehnice, dar trebuie să ia în calcul eventuale riscuri de securitate. De exemplu, Marea Britanie a menționat Huawei ca vânzător cu posibil risc, dar trebuie analizate cu atenție oferta și soluțiile tehnice pentru a asigura competiție între furnizorii de echipamente.

Documentul integral de la Comisia Europeană poate fi citit mai jos.

Despre decizia Marii Britanii legate de rețelele 5G poți citi aici.

Am discutat și cu reprezentanții Orange la evenimentul Europe Day de la Londra și aceștia au menționat că nu vor să fie dependenți de un număr limitat de furnizori de echipamente.

Cybersecurity of 5G networks - EU Toolbox of risk mitigating measures by Vlad Andriescu on Scribd