Raportul „Domeniul Transparenței - Date deschise și Acces la legislație, An 1”, lansat recent de echipa Civic Labs, a avut ca rezultat identificarea a peste 20 de blocaje, dar și definirea a 13 soluții digitale implementabile în cel mai scurt timp.

“Dincolo de cartografierea blocajelor, am mers mai departe și am început să înțelegem care sunt soluțiile optime pentru a putea facilita deschiderea informațiilor de interes public pe cele două arii analizate, ale legislației și datelor deschise, pentru a putea transforma datele în informații pentru cetățeni și pentru a sprijini eforturile de accesibilizare. La final de prim an de studiu Civic Labs, pornim încrezători la drum cu convingerea că vom putea schimba în bine, cu sprijinul actorilor implicați, situațiile cu care ne confruntăm zi de zi în acest sector”, a declarat Olivia Vereha, cofondator Code for Romania, coordonator al programului Civic Labs & UX Architect.

Accesul la legislație și Date deschise a fost primul segment de cercetare din aria extinsă a Transparenței pe care Civic Labs, proiect al organizației Code for Romania, abordat în anul de studiu 2019. Condiția minimă necesară ca un stat să fie funcțional în raport cu cetățenii săi este ca aceste două arii să funcționeze la standarde cât mai ridicate sau cel puțin normale.

Civic Labs este programul care privește într-un mod nou nevoile reale ale societății și care atrage cu sine și un mod mai bun de a pune gratuit tehnologia la dispoziția ONG-urilor.

Concluziile primului an de studiu, 2019-2020, în domeniul Transparenței sunt rezultatul a mai bine de 45 de ore de interviuri și 140 de ore de incubare, derulate de experții Civic Labs prin care s-au identificat 22 de blocaje, dintre care 13 și-au găsit deja rezolvarea printr-o soluție tehnologică.

  • 23 este numărul minim de platforme pe care un cetățean trebuie să le consulte pentru a putea urmări o propunere legislativă;
  • 7 712 893 de declarații de avere nu sunt digitalizate în România, la momentul februarie 2020;
  • 201 646 de reglementări legale, naționale și europene guvernează viața oricărui român;
  • 13 350 939 lei valoarea subvenţiilor virate de Autoritatea Electorală Permanentă în contul partidelor politice, în prima decadă a lunii martie 2019;
  • 1 din 4 adulți este parte a unui proces într-o cauză penală sau civilă, în fiecare an.

Consultă aici gratuit întreg raportul Transparență // Date deschise & Acces la legislație Civic Labs // AN 1