Radu Georgescu consideră că antreprenorii români au câteva mari probleme: nu au capacitate de sinteză, se supraevaluează și vând viitorul, nu un trecut în care au făcut ceva.

radu-georgescu1

Investitorul Radu Georgescu de la Gecad Group consideră că antreprenorii au așteptări exagerate din partea investitorilor și nu știu să se autoevalueze. La evenimentul “Antreprenor, caut finanțare” organizat de wall-street.ro.

Georgescu este nemulțumit de startup-urile care încearcă să vândă un viitor supraevaluat pentru a atrage o investiție mai mare acum.

Școala de mail

Radu Georgescu primește peste 200 de mail-uri cu propuneri de investiție. Antreprenori mai mici sau mai mari își prezintă ideile în câteva rânduri, dar Georgescu nu are timp să fie atent la toate. El e nemulțumit de greșelile celor care-i trimit propunerile lor.

“Bună ziua, mă numesc X și am o idee. Dacă vreți să investiți în ea, sunați-mă”, acesta este un mail primit des de Georgescu. “Vreți să-mi cumpărați o idee? Nu vreau. Vreți să fii partenerul meu? Nu mă interesează”, a mai spus investitorul.

Vreți să-mi cumpărați o idee? Nu vreau. Vreți să fii partenerul meu? Nu mă interesează

Radu Georgescu, Gecad

“Capacitatea de sinteză e una din marile probleme ale antreprenorilor. Ți-am scris o scrisoare lungă pentru că nu am avut timp să-ți scriu o scrisoare scurtă, spune un citat. Vin tot felul de mail-uri de 72 de pagini care explică în cel mai mic detaliu și nu ai timp să-l citești. Într-un paragraf trebuie să pui toată informația. Eu nu am habar n-am să fac asta, de exemplu” , a mai spus Georgescu la “Antreprenor, caut finanțare”.

Încearcă să vinzi trecutul

“Greșeala cea mai întâlnită este că ignor mai mult trecutul și încerc să vând viitorul. E o greșeală pe care eu o fac. Firea antreprenorului e să se uite înainte. “Ce s-a întâmplat nu contează, dar uite ce mișto va fi”. Eu încerc să zic “uite ce am făcut”, a explicat Radu Georgescu.

“Când sunt investitor încerc să înțeleg care este adevărul din spatele a ceea ce spune. Antreprenorul vrea o evaluare cât mai mare, iar investitorul spune “dacă tu te duci la 100 de milioane, îți dau acest valuation, dar dacă nu te duci, dau cu tine de pământ”. De obicei nu se duce, pentru că antreprenorii supraevaluează viitorul și își subevaluează trecutul”, a adăugat Georgescu.

Întotdeauna antreprenorii sunt foarte fericiți să primească o evaluare supralicitată pentru viitor strălucit și și-o iau pentru că viitorul nu este chiar atât de strălucit.

Radu Georgescu, Gecad

“Întotdeauna antreprenorii sunt foarte fericiți să primească o evaluare supralicitată pentru viitor strălucit și și-o iau pentru că viitorul nu este chiar atât de strălucit. Ajung mult mai prost decât la început”, a mai spus fondatorul Gecad.

“Rolul investitorului e să-i facă viața grea antreprenorului, pentru că dacă dovedești în această luptă vei avea succes. Investitorul se va bucura să fie bătut în această luptă”, a mai spus investitorul.

De asemenea, Radu Georgescu a spus că un antreprenor care nu reușește să atragă advisori și mentori într-un Board of Advisors nu este un antreprenor bun. “Un antreprenor trebuie să găsească soluții. Dacă nu poți să o faci, ai o problemă”, a spus Georgescu.

“Dacă vrei să creezi un unicorn în România, trebuie să țintești o piață globală. Vector Watch probabil că va fi un unicorn. Am lansat la Londra, urmează într-o săptămână Statele Unite. Cred că poate deveni un unicorn într-un an și jumătate, dacă e să fiu optimist”, a spus Radu Georgescu.