Astfel, turiștii pot ”vizita” Alba Iulia gratuit, prin intermediul unor tururi de explorare urbană, direct de pe telefon.

Tururile nou create vor integra în aplicație patrimoniul orașului Alba-Iulia, promovând astfel atât obiective turistice de interes, cât și informații despre gastronomia locală, povești, obiceiuri sau tradiții. În același timp, traseele Questo vor urma și locuri mai puțin populare din oraș, dar care sunt recomandate de către localnici.

“Ne bucură deschiderea către tehnologie pe care o arată administrația locală din Alba-Iulia și suntem încântați de oportunitatea de a promova patrimoniul și poveștile acestui oraș prin tururile noastre. De asemenea, în contextul Centenarului, explorarea interactivă a orașului va fi un plus pentru experiența turiștilor. Sperăm ca acesta inițiativă să încurajeze și alte administrații”, a spus Claudiu Petria, CEO Questo.

Questo – cum parcurgi un tur virtual

După descarcarea aplicației și alegerea traseului dorit, utilizatorii primesc un punct de start în oraș. Odată ajunși acolo, aceștia primesc un prim indiciu pe care trebuie să îl rezolve pentru a descoperi următorul punct de pe traseu alături de povestea sa. Apoi, urmează un indiciu nou și tot procesul se repetă până la final.

Un tur Questo cuprinde între 7 și 15 locuri din oraș întinse pe o distanță de maximum 4 kilometri, iar durata medie de explorare este de 2 ore. De la lansarea aplicatiei în mai 2017 și până astăzi, peste 8000 de oameni au explorat tururile Questo din România, Olanda și Ungaria, parcurgând peste 20.000 km pe jos.

Questo se poate descărca gratuit din magazinele Google Play și App Store. Pe lista orașelor românești ce pot fi explorate cu ajutorul aplicației Questo se numără București, Sibiu, Brașov, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Craiova, Sighișoara și Cisnădioara.

Alba Iulia, oraș smart

Orange și primăria din Alba Iulia colaborează de un an pentru implementarea unor soluții de smart city în cadrul orașului. În Alba Iulia sunt peste 600 de senzori care, alături de rețelele de comunicații mobile, fixe și destinate obiectelor conectate, creează o infrastructură digitală a orașului. Orașul Alba Iulia se bucură de rețele de internet în bandă largă, 4G/4G+, Wi-Fi și LoRaWAN furnizate de Orange România și securizate prin platforma Business Internet Security.

Rețeaua Wi-Fi include peste 228 puncte de acces în cetate și oraș și 15 puncte de acces în mijloace de transport în comun. În aproape un an de funcționare a hotspot-urilor Wi-Fi în autobuze, aproximativ 8% din populația de 60.000 de locuitori din Alba Iulia a accesat serviciul, generând peste 1TB de date în sesiuni cu o durată medie de 30 minute.

Cetățenii pot comunica mai ușor cu autoritățile pe subiecte de interes public prin intermediul platformei de conectare la Wi-Fi. Până în acest moment au fost desfășurate 9 sondaje la care au participat peste 4300 de utilizatori ai mijloacelor de transport în comun. Aplicația Civic Alert îi ajută pe oameni să alerteze autoritățile asupra problemelor identificate în oraș.

Prin soluția City Analytics, Primăria poate urmări tendințe ale traficului pietonal din oraș, în funcție de momentul zilei sau condițiile meteorologice, identificând, de asemenea cele mai comune trasee.

Prin aplicația e-alba iulia, disponibilă pe Android și iOS, turiștii au acces la informații despreprincipalele obiective ale orașului, iar business-urile locale pot organiza campanii dedicate.