Am vorbit cu Vladimir Plotean, unul dintre cofondatorii firmei de programare Softmindz din Cluj-Napoca, Alături de cofondatorul său, Florin Leu, s-au ocupat de partea tehnică a Tend, acest startup de criptomonede care vrea să împartă proprietatea asupra bunurilor de lux cu ajutorul blockchain-ului.

Vladimir și Florin au fost colegi la o companie de outsourcing din Cluj timp de 10 ani. După această perioadă și proiecte dezvoltate inclusiv pentru Nokia, HP, Goldman Sachs sau Credit Suisse, au decis că e cazul să o ia pe cont propriu.

Compania Softmindz există de doi ani și a lucrat pentru șapte clienți, iar cifra de afaceri pentru 2017 este de aproximativ 100.000 de euro, o creștere față de primul an, când a fost de 30.000 de euro.

De ceva vreme, cei doi au început să se specializeze pe tehnologia blockchain, după ce au lucrat și aplicații mobile iOS, Node.JS și alte limbaje de programare. Așa au ajuns să lucreze pentru Tend. E o echipă mică de 3 angajați, dar și alți doi colaboratori.

Tend, blockchain dezvoltat de un bancher de succes

Ideea pentru Tend a avut-o Marco Abele, un bancher de succes cu 18 ani de experiență la Credit Suisse. Vladimir și Florin au ajuns în proiect cu ajutorul unui prieten. “Un prieten are un studio de design la New York și ne-a propus proiectul pentru că lucra deja la partea de UI/UX”, povestește Vladimir.

Partea de prototipare și research a durat cam 5 luni, până a început dezvoltarea propriu-zisă. “Suntem în proces de implementare a versiunii Alfa, estimată să fie livrată către primii 100 de utilizatori în luna aprilie”, spune Vladimir.

Foto - Vladimir Plotean

Totuși, cum funcționează Tend? “Este o platformă care îți permite să faci investiții în obiecte cu valoare mare, de exemplu mașini clasice, obiecte de artă etc. Să presupunem că nu întotdeauna îți permiți să achizitionezi sau să conduci un Porsche din 1955. Tend încearcă să rezolve acest aspect prin a diviza în mai multe părți un bun și a-ți permite achiziționarea uneia sau mai multor părți din el. De asemenea, vei avea parte de experiența asociată acestui bun. Dacă vorbim despre un Porsche clasic-vei putea chiar conduce această mașină pentru o perioadă”, explică Plotean.Practic, cumperi o acțiune din bunul respectiv și o poți chiar tranzacționa, pentru a obține ulterior profit. “Vorbim despre crearea unui concept nou de bursă de obiecte și bunuri, cu ajutorul tehnologiilor smart contracts și blockchain.”, spune creatorul Softmindz.

Blockchain-ul este creat pe Ethereum și au fost vânduți peste 400.000 de tokeni în cadrul ICO-ului ce s-a încheiat la finalul lunii februarie.

“Fiecare token ține loc actului de coproprietate. Acest aspect este rezolvat de smart contract iar sistemul de tip ledger al blockchain-ului, îți oferă posibilitatea să urmărești cine și câți tokeni deține din acel bun.”, explică Vladimir Plotean.

Tend nu vrea să tranzacționeze doar bunuri de valoare, ci și proprietăți, de exemplu, cum ar fi podgoriile. “Practic îți vei putea petrece o vacanță acolo cu ajutorul acelui token”. Tend îți împarte tokenii în așa-numiții tokeni proprietate, dar și tokenii experiență. Aceștia din urmă, dacă sunt folosiți, vor fi distruși, urmând a fi recreați în următorul an.

Provocările blockchain

L-am întrebat pe Vladimir care este provocarea de a lucra la tehnologii blockchain.

“În primul rând modul de gândire este diferit, fiind unul descentralizat, față de cel clasic în care datele și resursele sunt concentrate într-un singur loc, de exemplu un server. Ca și tehnologie nu este ceva foarte complicat, dar practic este nevoie să înveți ceva complet nou, iar conectarea aplicațiilor mobile la Blockchain nu este încă un lucru simplu.”, spune Vladimir.

“Tehnologia Blockchain, în pofida faptului că e utilizată intensiv, nu este încă îndeajuns de mătura. Sunt foarte multe probleme care se rezolvă treptat, fiind necesar să ții mereu pasul cu noile implementări și schimbări. De asemenea, sunt foarte multe implementări Blockchain (Bitcoin, Ethereum, HyperLedger etc.) și fiecare are specificul, funcționalitățile și limitările proprii. Practic, asistăm la o revoluție tehnologică, asemănătoare cu apariția Internetului.”, mai explică fondatorul Softmindz.