Cu toate acestea, în vestul țării, aproape de granița cu Polonia, există un oraș pentru care violențele din estul țării și lipsurile economice par să fie doar un zgomot îndepărtat de fundal. Este vorba despre Liov, Lviv sau Lvov, cum vreți să-i spuneți, cel mai mare și mai important oraș ucrainian din zona de vest.

Aflat la câteva sute de kilometri de zona fierbinte a răboiului cu Rusia, Lvov-ul a identificat două direcții pentru dezvoltarea sa economică: turism și IT.

Dacă în ceea ce privește turismul, orașul este ajutat de înfățișarea sa, o plimbare prin el semănând cu una prin Praga, Viena sau Cracovia, și de faptul că mai mult de jumătate din clădirile de patrimoniu din Ucraina aflate lista UNESCO sunt concentrate în Lvov, în ceea ce privește sectorul IT, acesta a devenit o prioritate în ultimii 10 ani.

Între 29 septembrie și 1 octombrie vom fi și noi în Lvov, la IT Arena, pentru a vedea măcar puțin din ceea ce a creat industria de IT în orașul care crește pe model vest-european.

Ajutor susținut

În Lvov, toată lumea contribuie la dezvoltarea domeniului IT și a startup-urilor care a potențialul de a schimba paradigma economică a țării: autoritățile, universitățile, și companiile tech. Autoritățile locale, de exemplu, au realizat în 2008 un studiu prin care să identifice punctele forte ale orașului, care i-ar aduce un avantaj competitiv. În urma acestuia, domeniul IT a fost propus, printre altele, inclusiv turism, ca fiind unul de o importanță vitală, iar pentru dezvoltarea sa, autoritățile locale au dezvoltat o strategie care include existența unor clustere.

Iar rezultatele nu au întârziat să apară: într-un an, numărul specialiștilor a crescut de la 15.000 la 20.000 de persoane (2015/2016), iar veniturile realizate de industria IT din Lvov reprezintă cam 14,4% din veniturile la bugetul local.

În plus, industria tech din Lvov are o creștere anuală constantă de circa 20%. Dacă în 2015, segmentul tech avea venituri de 300 de milioane de dolari, în 2016 acestea au ajuns la 360 de milioane de dolari, iar în acest an sunt estimate să ajungă la 432 de milioane de dolari.

Nevoia pentru Lviv IT Cluster

Acesta este contextul în care, din 2011, în oraș a apărut Lviv IT Cluster, o organizație inițiată de 3 companii de IT – N-IX, ELEKS și SoftServe. Miza clusterului este de a oferi o voce comună pentru întreaga industrie de profil, iar organizația are 3 mari arii de interes: promovarea orașului ca un hub în care companiile de IT pot găsi specialiști care pot scrie cod la costuri destul de mici, educarea unui număr cât mai mare de programatori și dezvoltarea infrastructurii de care au nevoie companiile de profil.

În acest moment, din organizație fac parte 67 de entități, printre care se numără companii de IT, instituții publice și de învățământ.

”Sectorul IT este în plin avânt, așa că este o nevoie sporită de a crea o infrastructură potrivită, precum și condițiile necesare pentru dezvoltarea afacerilor”, spune Stepan Veselovskyi, CEO-ul Lviv IT Cluster.

Proiecte Lviv IT Cluster

În acest sens, consiliul local din Lvov a pus la dispoziție terenul pe care organizația a ridicat proiectul IT House, primul și singurul spațiu de acest tip creat în Ucraina și dedicat în totalitate specialiștilor de IT (în traducere, doar oamenii care au legătură cu lumea tech pot locui în acest spațiu).

Pe lângă acest proiect, clusterul lucrează în prezent la deschiderea unui parc IT, denumit Innovation District IT Park, menit să creeze o nouă infrastructură pentru firmele de profil care lucrează în oraș.

Astfel, odată finalizat, parcul va deveni cel mai mare centru IT din Lvov, și va include, pe cele 10 hectare pe care este construit, spații de birouri, un campus universitar cu laboratoare dotate cu tehnologii de ultimă generație, un hotel, un spațiu de fitness, și un centru comercial. Innovation District IT Park va putea să găzduiască peste 10.000 de angajați din industrie.

Totodată, membrii clusterului au realizat un studiu privind călătoriile IT-iștilor peste granițe și care sunt cele mai populare destinații printre aceștia, așa că vor să lanseze IT Jet. Proiectul are ca scop îmbunătățirea infrastructurii de transport a orașului și creșterea numărului de rute și zboruri către cele mai importante destinații de business pentru oamenii din industria tech.

Lviv-ul va organiza în această toamnă, pentru al 4-lea an consecutiv, IT Arena, unul dintre cele mai mari evenimente de tech din Europa de Sud-Est, o conferință asemănătoare How to Web-ului organizat la București de TechHub Bucharest.

Timp de trei zile, între 29 septembrie și 1 octombrie, speakeri internaționali din companii, fonduri de venture capital sau startupuri vor împărtăși publicului din experiențele lor și vor dezvălui strategii de succes în afaceri. Dacă în 2014 conferința reunea 800 de participanți, în acest an organizatorii se așteaptă la peste 2.000 de persoane care să asiste la cele 10 workshop-uri și care să îi asculte pe cei 40 de speakeri din întreaga lume.

Pe lista invitaților din acest an la IT Arena se află marvin Liao (500 Startups), Sandy Diao (Indiegogo), Rachel Sibley (Leap Motion), Dmitry Alexeenko (Airbnb). Găsiți lista completă a speakerilor pe site-ul dedicat evenimentului.

În plus, IT Arena va avea și o competiție dedicată startup-urilor, în care 100 de startup-uri din Ucraina și din afara granițelor vor avea pitch-uri în fața juriului (dacă aveți un business care nu este mai ”bătrân” de doi ani și nu ați strâns peste 100.000 de dolari în această perioadă vă mai puteți înscrie în cadrul competiției până pe data de 20 septembrie).

Miza pe educarea viitorilor specialiști

Nu în ultimul rând, Lviv IT Cluster a inițiat până acum 4 programe de tech în cadrul și în parteneriat cu universitățile locale pentru a pregăti tinerii în concordanță cu cerințele actuale de pe piata tech.

De exemplu, organizația a contribuit la crearea programului de Computer Science în cadrul Universității Catolice Ucrainene (UCU) – în 2015. În acest an, universitatea va avea un nou program de masterat, IT and Business Analysis.

Alături de Lviv Business School (LvBS), organizația ucraineană a lansat un program de masterat în technology management, acesta fiind, de fapt, primul program de studii orientat spre IT creat de la zero în 1991.

Pe lista colaborărilor cu instituții de învățământ se află și lansarea, anul trecut, a unui program de studii universitare de licență alături de Universitatea Politehnică din Lvov (o instituție cu o istorie de 200 de ani, 33.000 de studenți și 106 specializări) pe zona IoT, în cadrul specializării de Computer Science. Deja, peste 50 de studenți au terminat primul an de studii în cadrul acestui program, iar din luna septembrie a acestui an, va fi demarat un nou program de studii realizat de profesorii universității în parteneriat cu specialiști din cadrul clusterului. Este vorba despre o specilizare în inteligență artificială, pe care o pot urma 100 de studenți doritori.

”Comunitatea creată în jurul Lviv IT Cluster încearcă să îmbunătățească educația oferită următoarei generații de specialiști”, precizează CEO-ul organizației ucrainene, adăugând faptul că sunt în derulare și alte programe prin intermediul cărora experții din cluster împărtășesc din skill-urile lor și lucrează alături de profesori din diferite universități din oraș.

Din datele oferite de Stepan Veselovskyi, peste 12.000 de studenți aleg în fiecare an specializări în domeniul tech, iar în 2015 au fost peste 5.500 de absolvenți pe acest segment. ”Ne așteptăm ca în 2017 să avem peste 14.000 de studenți tech”, mai spune Stepan Veselovskyi.

Ecosistemul tech

În Liviv, nivelul mediu al unui salariu pentru speciaștii IT era de 1.736 de dolari în 2015, iar numărul companiilor de profil a trecut de 200. Deși lucrează majoritar la proiecte de outsourcing – peste 80% dintre acestea folosesc acest model -, acestea reușesc să-i atragă pe absolvenții care nu mai sunt atât de dornici să ”fugă” din țară (aproximativ 15% dintre angajații din industria IT din Ucraina lucrează în Lvov), mai ales că mai mult de 83% dintre ele au în plan extinderea business-ului pe care îl derulează în Lvov.

De altfel, ca și model de business, 88,4% dintre companiile de IT lucrează pentru proiecte de outsourcing, în timp ce 8,4% dintre ele creează propriile produse software. Clienții din Statele Unite aduc jumătate dintre proiecte, 35% dintre clienți fiind din țări europene (Irlanda, Marea Britanie, Austria, Estonia, Belgia, sau Danemarca).

Oficialii Lviv IT Cluster afirmă că sunt 4 companii de dimensiuni mari (de exemplu, SoftServe are în jur de 4.000 de angajați, Eleks – circa 1.000, iar N-IX are peste 700 de specialiști IT), 16 firme de dimensiuni medii, 99 companii mici și 73 de micro firme de IT.

”Ecosistemul startup-urilor este încă în curs de dezvoltare, atât în Ucraina cât și în Lvov”, mai spune reprezentantul Lviv IT Cluster. ”Avem în principal startup-uri axate pe IoT, cum sunt Senstone, LaMetric, și vedem o serie de soluții foarte interesante pe zona surselor alternative de energie, cum este cazul HelioPulse”, precizează Stepan Veselovskyi.

Industria IT se dezvoltă cu pași repezi în Lvov. Ajutat, poate, și de poziționarea sa geografică orașul este pro-european și deschis la schimbări. Iar colaborarea dintre firmele private și autoritățile locale se face cu succes, după o strategie bine pusă la punct și pe termen lung. Nu degeaba la începutul acestei luni Lvov a fost desemnat al doilea cel mai bun oraș din Ucraina pentru dezvoltarea unei afaceri în ceea ce privește ușurința interacțiunii între antreprenori și autoritățile locale.