La evenimentul 4YFN din cadrul Mobile World Congress am participat la o dezbatere despre modalitatea prin care un oraș poate deveni un hub pentru startup-uri. Pe scena de la Barcelona au participat reprezentanți din Dublin, Berlin, Paris, Moscova și Amsterdam.

Participanții au fost Niamh Bushnell, comisarul pe startup-uri din Dublin, Frederic Oru de la acceleratorul Numa Paris, Cornelia Yzer, senator însărcinat cu economia și tehnologia în Germania, Pavel Bogdanov de la firma de investiții Almaz Capital și Sigrid Johannisse de la Startup Delta, un program condus de fostul comisar european pentru agenda digitală, Neelie Kroes, care e finanțat de stat și vrea să aducă mai multe companii în Olanda și să conecteze firmele locale cu investitorii.

Orașele participante sunt unele dintre cele mai influente la nivel mondial în ecosistemul de startup-uri. Dublin e un ecosistem puternic, mai ales în zona de plăți, dar și ca loc unde să-ți creezi o firmă. De asemenea, Parisul e pe locul 11 în clasamentul ecosistemelor, în timp ce în Berlin sunt fondate 40.000 de companii în fiecare an, dintre care 5.000 de firme sunt în domeniul tech. În plus, firmele din Berlin au reușit să strângă 2,2 miliarde de dolari în investiții anul trecut.

Sigrid Johanisse, Startup Delta
Sigrid Johannisse, Startup Delta

Poți să construiești un startup hub din nimic?

Una dintre întrebările de pe scenă a fost legate de dezvoltarea unui hub antreprenorial fără să ai o istorie în spate. Problema aceasta apare mai ales pentru orașele din Europa de Est, care nu au fost centre financiare sau comerciale în trecut, cum a fost Berlinul, Parisul sau Amsterdam.

Startup-urile sunt, de fapt, cuvintele folosite pentru a descrie următorul val economic. Nu e un animal rar. Totul, de la educație, la transport, sănătate va fi inovator

Niamh Bushnell

“Startup-urile sunt, de fapt, cuvintele folosite pentru a descrie următorul val economic. Nu e un animal rar. Totul, de la educație, la transport, sănătate va fi inovator, iar tehnologia va face parte din orice”, a spus Niamh Bushnell din partea orașului Dublin, care a crescut mult în ultima perioadă și devine un loc favorabil startup-urilor.

Din partea Startup Delta din Amsterdam, Sigrid Johannisse a spus că există deja exemple de hub-uri dezvoltate din nimic, deci soluțiile și exemplele există. “Startup Chile, Estonia, New York sau Kenya. În Estonia s-a investit enorm în digitalizare, New York-ul a avut o primărie foarte activă, iar Kenya poate profita de pe urma faptului că e o societate pornită mobile și nu au tehnologii vechi”, a spus Johannisse.

Niamh Bushnell, Dublin
Niamh Bushnell, Dublin

Cum o faci?

Ce înseamnă un startup hub? Un oraș prietenos cu business-ul digital, unde tinerii să-și poată înființa firme foarte rapid și să fie feriți de birocrație. În același timp, startup-urile ar trebui să aibă acces la investiții locale sau conexiuni cu investitori din afară. Totul trebuie făcut în cadrul unei comunități strânse, iar companii din întreaga lume să își pună problema de a-și face firmă în acel oraș.

Dar știi de ce nu avem nevoie? Nu avem nevoie de orașe care copiază alte metropole, avem nevoie de modele noi. Nu putem să ne uităm la Silicon Valley și să încercăm să adaptăm ce s-a întâmplat acolo, pentru că nu seamănă

Cornelia Yzer, Berlin

Moscova e orașul care se aseamănă cel mai mult de București sau Cluj, pentru că are aceeași istorie tehnică. Pavel Bogdanov de la Almaz Capital a ridicat problema lipsei culturii produsului. “Ne lipsește știința construirii produsului. Avem câțiva campioni - Kaspersky, Acronis, dar nu sunt produse diverse în mai multe verticale, care să ne confere experiența”, spune Pavel.

De asemenea, pe lângă știința produsului și capitalul, Cornelia Yzer din Berlin a spus că trebuie făcute investiții în educație și obținerea de calificări, pentru că totul pornește de acolo. “Dar știi ce nu avem nevoie? Nu avem nevoie de orașe care copiază alte metropole, avem nevoie de modele noi. Nu putem să ne uităm la Silicon Valley și să încercăm să adaptăm ce s-a întâmplat acolo, pentru că nu seamănă”, a spus Cornelia pe scena 4YFN.

Exemplele vechi

Reprezentanții celor cinci orașe au vorbit despre exemplele lor și ce au făcut pentru a crește comunitățile de startup-uri și investițiile.

“Ai nevoie de o comunitate vibrantă care atrage oameni din toată lumea. Orașul s-a internaționalizat în ultimii ani. Ai nevoie de tineri cu talent și spirit antreprenorial, ai nevoie de o administrație cu spirit antreprenorial, care dă gardurile jos, nu ridică altele  noi”, a spus Cornelia Yzer, senator pentru economie, tehnologie și cercetare. De asemenea, a menționat ea, schemele de finanțare din partea statului trebuie adaptate permanent, nu o dată la cinci ani, pentru că nu poți să faci asemenea planuri cu startup-urile. “Ai nevoie să interconectezi startup-urile cu piața internațională, nu să fii limitat la regiune. Așadar, adu jucători multinaționali în țară care să deschidă un laborator de inovație, un hub”, a mai spus Yzer.

Trebuie să ai un echilibru între sectorul public și cel privat, între companiile mari și startup-uri. Trebuie să ai incubatoare, acceleratoare, programe de inovație în cadrul corporațiilor

Frederic Oru, Numa Paris

Frederic Oru de la Numa Paris, o comunitate de antreprenori, care deține spații de coworking, evenimente, training-uri și acceleratoare, a vorbit despre exemplul capitalei Franței. El consideră că firmele mari, multinaționale, trebuie să lucreze împreună cu startup-urile. Altfel, niciuna dintre entități nu trebuie ignorate și trebuie să lucreze la creșterea ecosistemului. “Trebuie să ai un echilibru între sectorul public și cel privat, între companiile mari și startup-uri. Trebuie să ai incubatoare, acceleratoare, programe de inovație în cadrul corporațiilor. Toate aceste lucruri. Dacă te concentrezi doar pe startup-uri, ratezi mult”, a spus Oru. De asemenea, el a menționat că trebuie să ai educație tehnică de înalt nivel.