Prin intermediul acestuia, statul român oferă 50.000 de lei firmelor celor care doresc să participe la târguri internaționale sau să-și creeze identitatea brandului.

Înscrierile au fost deschise timp de cinci zile, de pe 31 iulie până pe 4 august, iar într-o conferință de presă care a avut loc ieri la sediul ministerului, Ilan Laufer a prezentat rezultatele acestui program.

La finalul perioadei de înscriere numărul companiilor care au aplicat pentru acest program a ajuns la 383 de companii. În ceea ce privește domeniile de activitate ale firmelor care au aplicat pentru programul de internaționalizare, organizarea de târguri și expoziții internaționale are o pondere 39%, firmele care fac site-uri și aplicații de mobil au o pondere de 15%, paticipări la misiuni economice – 10%, iar firmele care organizează cursuri de pregătire pentru angajați au o pondere de 6%.

În același timp, 119 firme au fost din București, 36 din Cluj, Brașovul a avut 19 firme, iar Iașiul 14.

Din datele prezentate de ministrul pentru antreprenoriat, plafonul total, de 5 milioane de lei, a fost atins la soluția 108, la doar 39 de minute de la deschiderea aplicației. ”Ne-am dorit să aveam o aplicație ușor de utilizat, un mod simplu și prietenesc pentru antreprenori. Totul ca firmele să fie interesate de programele pe care le avem”, a spus Laufer.

Potrivit acestuia, sumele cerute au fost de 3,4 ori mai mari decât bugetul alocat de minister. Cel puțin pentru acest an. Pentru că, din 2018 ministerul dorește să aloce pentru acest program 20 de milioane de lei anual, bugetul crescând, în 2019, la 22 de milioane de lei și la 24 de milioane de lei în 2020.

”Etapa de evaluare este de 15 zile lucrătoare, iar acum suntem în această etapă. Cei care vor fi admiși vor primi mailuri, iar în 10 zile de la anunț vor fi semnate acordurile de finanțare”, a precizat Laufer.

Nou program prin care statul vrea să ajute IMM-urile

Tot astăzi, Ilan Laufer, a anunțat demararea unui nou program destinat micilor antreprenori din țara noastră. Astfel, de luni, 21 august, ministerul va lansa programul de microindustrializare. Acesta va avea pentru acest a un buget de 75 de milioane de lei pentru anul în curs, cu un grant maxim de 450.000 de lei.

Potrivit lui Laufer, perioada de înscrieri va fi deschisă timp de 10 zile, iar beneficiarii sunt IMM-uri cu cel puțin un an de experiență. Contribuția proprie este de minim 10%, restul sumei fiind primită din partea guvernului.

”Ne dorim să avem minim 165 de beneficiari care să ajungă să creeze cel puțin 330 de locuri de muncă”, a precizat Ilan Laufer.

Găsiți aici toate documentele necesare pentru înscrierea în programul de microindustrializare.