Anul 2019 a fost marcat de o creștere exponențială a amenințărilor informatice. Dacă în trecut foloseam câteva dispozitive conectate la internet, astăzi toată casa e plină. Frigiderul, televizorul, prizele și mașinile de spălat trimit date în Cloud, iar infractorii cibernetici caută astfel de obiecte electrocasnice pentru a putea controla rețelele și pentru a trimite amenințări informatice către utilizatori.

2020 a început cu amenințări cu războiul între Statele Unite și Iran, ceea ce va duce probabil la mișcări importante în zona războaielor informatice, cu atacuri de fiecare parte. Pentru că forța militară se manifestă astăzi și în infrastructură critică de pe internet.

Jurnaliștii start-up.ro, Octavian Palade și Florin Cașotă l-au avut ca invitat pe Liviu Arsene pentru a povesti despre 10 trenduri esențiale pe care trebuie să le știi în 2020. Ascultă cu atenție sfaturile medicului de internet și distribuie podcast-ul mai departe celor care vor să fie informați.

Ascultați podcastul în widget-ul de mai jos.

Dacă doriți să folosiți altă platformă de streaming, puteți să o alegeți din acest link de pe Anchor FM. Podcast-ul este disponibil pe Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts, TuneIn și altele.

Amenințările importante din 2020:

  • „Sunt foarte multe echipamente industriale conectate la internet. E foarte ușor să te conectezi la ele și să le modifici parametri ca să trimită mai departe informații false. Poți să și oprești alimentarea unor asemenea servicii. Totul duce către un război hibrid cu motivații politice”
  • „De fiecare dată când este un atac asupra unei țări există 3-4 țări care ar avea capacitatea să le facă. E foarte greu să ai o certitudine de 100% ca să atribui un asemenea atac. Am văzut softuri, instrumente, care pot lua amenințări care plantează firmituri ca să arate cu degetul spre o altă țară. Va fi din ce în ce mai greu de atribuit un atac informatic către o țară”
  • „Dacă ar fi să învățăm ceva din anul trecut e că am avut vulnerabilități în software și hardware, de exemplu vulnerabilitățile din procesoarele Intel, care veneau din modul în care au fost construite acele procesoare. Cel mai probabil vom vedea mai multe vulnerabilități hardware în 2020”
  • „Malware-ul de tip Frankenstein, care folosește o componentă binecunoscută și existentă pe piața de infractori cibernetici și o modifică foarte puțin pentru a servi nevoilor unui grup. Vom avea un Download Manager, odată ajuns pe sistem va colecta informații despre acesta, urmând apoi să aducă a doua componentă, adică o amenințare informatică. Ăsta este trendul care se va propaga în 2020. Vor începe să folosească niște componente disponibile pe piață, le vor modifica și le vor folosi pentru a livra orice tip de amenințare”
  • Războiul cibernetic până acum avea doar rezultate informatice, tot în 2019 am văzut pentru prima oară o consecință fizică. A fost un incident în care statul iranian a identificat un atac informatic care provenea din altă țară și au trimis o dronă la locația respectivă ca să arunce în aer clădirea”
  • „Cu cât sunt mai multe dispozitive conectate la internet, pot fi agregate într-o armată de dispozitive zombie. Atacuri de tip Denial of Service. Până în 2022 vor fi peste 40 de miliarde de dispozitive conectate”

Episoadele anterioare din seria #NOHACK

  1. Cum îți ții copilul în siguranță pe internet
  2. Imixtiunile din alegeri, un pericol iminent
  3. Podcast #NOHACK - amenințările cele mai recente de pe internet
  4. De ce este phishing-ul periculos și-ți poate compromite portofelul
  5. Cum ar arăta lumea fără acces la tehnologie
  6. Podcast #NOHACK - ce specific are fiecare sistem de operare
  7. Cum să te protejezi pe un dispozitiv cu iOS și de ce nu ești mereu sigur
  8. Cum te protejezi chiar și atunci când ai o soluție de securitate.
  9. De ce trebuie să ai soluție de securitate chiar și când ești prevăzător

  10. Cum să-ți protejezi părinții pe Internet
  11. Cum îți protejezi IMM-ul de atacuri informatice
  12. Cum să ai grijă de banii tăi pe internet?
  13. Tabelul lui Malwareev - dicționar educativ de termeni de securitate informatică
  14. Podcast #NOHACK - Care sunt amenințările anului 2019 și cum ne-am apărat de ele
  15. Cum te protejezi de fake news
  16. Podcast #NOHACK - Atenție la cyberbullying și află cum să-ți protejezi copilul