Nu uita să urmărești video-ul pentru a obține răspunsul la provocarea noastră numită Cyber Trivia unde ne spui despre ce atac informatic vorbim și te premiem. Cyber Trivia începe la minutul 1.29.


Cyberbullying-ul sau hărțuirea online e o formă de abuz psihic realizată pe internet asupra tinerilor sau chiar adulților prin care aceștia sunt batjocoriți din diferite motive, de la opinia lor, până la modul în care sunt îmbrăcați.

„Bullying-ul înseamnă o agresiune asupra unei persoane, tindem să o categorizăm dacă agresiunea are formă repetată. Prin bullying înțelegem, de obicei, o anumită recurență a fenomenului”, spune Nansi Lungu, Consumer's Behavior Coordinator la Bitdefender.

Fenomenul nu este nou în lume, hărțuirea între tineri există de foarte multă vreme, din păcate, dar internetul a putut să-i dea o nouă dimensiune, prin faptul că numărul personelor care pot vedea abuzul sau chiar să-l facă a crescut.

Patru din cinci adolescenți cu vârsta sub 18 ani din România spun că au fost ținta hărțuirilor în mediul online, arată un studiu publicat de Bitdefender.

Cyberbullying-ul e îngrijorător pentru că mesajele sau videoclipurile publicate pe internet pot fi șterse foarte greu, iar pe termen lung poate duce la traume pentru un tânăr.

Proiect în Parlament care pedepsește abuzul online

De curând, adică miercuri, 10 iunie, un proiect de lege a trecut de Parlament pentru prevenirea și combaterea violenței cibernetice. Au fost 295 de voturi pentru, 2 contra și o abținere. Legea trecuse de Senat în 19 februarie 2020, iar acum se duce la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Proiectul prevede că violența domestică va include și faptele de hărţuire și amenințările online, și completează Legea 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice.

Violența cibernetică va fi definită ca: hărţuire online, mesaje online instigatoare la ură pe bază de gen, urmărire online, ameninţări online, publicarea non-consensuală de informații şi conținut grafic intim, accesul ilegal de interceptare a comunicațiilor și datelor private şi orice altă formă de utilizare abuzivă a tehnologiei informației și a comunicațiilor prin intermediul calculatoarelor, telefoanelor mobile inteligente sau altor dispozitive similare care folosesc telecomunicațiile sau se pot conecta la internet şi pot transmite și utiliza platformele sociale sau de e-mail, cu scopul de a face de rușine, umili, spera, amenința, reduce la tăcere victima.

Cyber Trivia - cât de bine știi amenințările informatice?

În fiecare episod vă provocăm să devenim împreună mai pricepuți când vine vorba de mediul online. Noi vă explicăm un atac cibernetic, voi ne spuneți în comentarii cum se numește, iar în episodul următor vă premiem cu abonamente Bitdefender Total Security 2020 care protejează până la 5 dispozitive. Răspunsul îl poți da în comentarii sau în formularul de la finalul articolului.

„Această practică se referă la cercetarea, investigarea și publicarea de informații private, precum adrese de mail, numere de telefon, adresă de acasă sau alte informații private despre o persoană, fie că e vorba de un adolescent, de o persoană matură sau chiar o companie”.

”Informațiile acestea publicate sunt folosite, de obicei, ca o formă de șantaj. Faci asta sau public informațiile. De asemenea, de multe ori această practică e folosită și ca o formă de revenge porn, pentru că numărul de telefon al unei persoane, alături de câteva poze, sunt puse pe site-urile de anunțuri la categoria Matrimoniale”

”Cea mai simplă metodă folosită online este cea prin care se oferă public numărul de telefon pe rețelele sociale, iar apoi victima este bombardată cu apeluri și mesaje de tip SMS”.

Documentează-te și răspunde-ne ca să primești abonamente Bitdefender Total Security 2020 disponibil pentru până la 5 dispozitive. De la minutul 1.29 al video-ului.

Cyber Trivia - Indiciu

Am și un indiciu pentru tine, ca la un joc de spânzurătoarea. Cuvântul are șase litere, vine din limba engleză și are ca punct de pornire cuvântul „documente". Lasă-ne răspunsul tău, iar în partea a doua afli răspunsul corect și alte detalii despre această practică.

Nansi Lungu: De ce lasă cyberbullying-ul urme adânci

În această primă partee am discutat cu Nansi Lungu despre impactul pe care îl are hărțuirea online, ce pot face părinții și cum reacționezi după ce ai fost victimă, pentru ca rănile să nu fie adânci.

Am selectat câteva dintre cele mai importante lucruri spuse de Nansi mai jos:

  1. „Cifrele cyberbullying-ului pot fi diminuate. E realitatea prin care trecem, din păcate. Nu e o realitate de neschimbat. Numărul de 80% apare în contextul în care mulți oameni nu vorbesc despre cyberbullying”
  2. „Genul acesta de violență se autoîntreține. Procentul tinde mereu să devină și mai mare. Necesită o educație generală pentru a schimba abordarea față de cyberbullying, dar nu suntem lipsiți de speranță.”
  3. „În istorie, avem situații în care am fost convinși că am diminuat violența, dar am ascuns-o mai bine, de fapt. Trebuie să fim atenți și la acest fenomen. Fenomenul acesta nu e înțeles cu totul. E o mare diferență propagarea rapidă pe o suprafață mare, cu mulți oameni implicați, față de offline, acolo unde în realitate oamenii sunt destul de separați, atacul e punctual.”
  4. ”Dinamica în care se poate implica și publicul care nu te cunoaște deschide un lanț periculos. Online-ul trebuie înțeles, trebuie văzut până unde funcționează reglementarea, până unde funcționează educația.”
  5. ”Trebuie să descurajăm atacatorii, dar și să întărim potențialele victime. Trebuie să-i implicăm pe cei din jur, să nu fie pe margine doar să se uite. Trebuie să creăm o cultură a interacțiunii online. Interacțiunea online merge spre fragmentare, însă, spre polarizare.”
  6. ”Atacurile în online pot fi anonime, se poate impersonare, să ți se ia datele. E altă poveste față de un atac din mediul offline”
  7. ”La fel ca orice atac are un impact psihologic puternic, ca orice tip de violență, mai ales ca una care e de dimensiuni mari. Impactul se resimte la fel”
  8. ”Nu aș vrea să cădem într-o capcană. Violență direcționată, venită din partea cuiva sau a mai multor persoane, hărțuirea, în interacțiunea dintre noi poate căpăta infinte forme. Prin natura noastră putem fi hărțuitori în infinite moduri.”
  9. ”Vom fi atenți că, de fapt, a transforma pe cineva în victimă se poate face în infinite moduri, sunt infinite nuanțe. Poți doar insinua, poți să faci apropieri de imagine care nu sunt adevărate, trebuie să fim foarte atenți pentru că orice tip de violență poate fi îmbrăcată într-o infinitate de forme”
  10. ”Impersonarea e una dintre metodele de bullying. Îți iau datele, mă prezint dintr-o perspectivă în care ai putea fi identificat. Am acțiuni care ar putea să-ți creeze o imagine proastă.”
  11. ”Hărțuirea efectivă înseamnă a da mesaje, a te amenința, a păstra un nivel de teroare. Și dacă-ți dau telefon sau îți trimit mesaje constant care aparent nu au nicio amenințare, ele pot crea în sine o presiune psihologică prin care tu să devii o victimă. Chiar dacă e mesajul ambiguu”
  12. ”De asemenea, o formă de cyberbullying e umilirea publică, să fac site-uri web, să te pun într-o imagine negativă, să fac un vlog în care să am o agresiune constantă asupra ta și să îndemn alți oameni să facă asta. O mare parte din cheie se află la cât de permeabilă e societatea la genul ăsta de acțiuni”
  13. ”Dacă societatea ar fi mai puțin permeabilă, atacatorul e mai puțin tentat să facă asta”
  14. ”A-ți da poze intime cu tine, a te pune într-o discuție publică și a lucra în așa fel încât imaginea ta să aibă de pierdut, toate lucrurile acestea intră în zona bullying-ul”
  15. ”Singurătatea e unul dintre efecte și e devastator. Ești într-o agresiune. Uneori nu știi de ce. Uneori nu știi de ce s-au coalizat atât de mulți oameni împotriva ta. Cu cât e vârsta mai mică internalizezi mai tare, spui că s-ar putea să fii de vină, indiferent dacă ar exista motive sau nu. Tu internalizezi că ai fost de vină și vulnerabilitatea ta este extremă”
  16. ”Cei din jur trebuie să absoarbă din ce se întâmplă și a arăta că este o agresiune și a te replasa, recentra într-un cadru normal”

Ce faci după cyberbullying?

Ai fost victima cyberbullying-ului? E important să nu taci, să raportezi lucrurile acestea și apoi să te adresezi părinților și psihologilor.

Cu cât întârziem în a acționa asupra unei traume, aceasta se așază mai puternic în noi.

Cyberbullying-ul poate apărea din multe motive. De la răzbunare după o relație eșuată sau după un refuz. Dar 67% din tineri sunt agresați online pentru modul în care se îmbracă, 30% pentru hobby-urile sau preocupările lor, iar 13% pentru situația materială.

Ai fost victima cyberbullying-ului? Povestește-ne în comentarii. Împreună putem să fim mai puternici.