Aplicația ”Monitorizare Vot”, dezvoltată de Code for Romania, a fost pusă la dispoziția ONG-urilor care fac parte din platforma fiecarevot.ro, aceștia acreditând cetățeni care și-au dedicat timp observării procesului de votare în cadrul Referendumului pentru modificarea Constituției din 6-7 octombrie 2018. Cu ajutorul aplicației ”Monitorizare Vot”, 538 de observatori independenți au înregistrat sesizări observate în 1.635 de secții de votare din 34 de județe și din diaspora. Aceștia au trimis 131.306 de mesaje, dintre care 1.736 de nereguli.

Soluția, dezvoltată exclusiv de voluntari care fac parte din Code for Romania, încurajează oamenii să se implice în procesul electoral, astfel încât să protejeze transparența și corectitudinea proceselor de votare și le oferă posibilitatea de a se face auziți atunci când au de semnalat o neregulă în desfășurarea acestora. Voluntari de pretutindeni au fost acreditați de ONG-uri pentru a putea deveni observatori electorali, iar prin intermediul aplicației mobile puse la dispoziție de Code for Romania au putut transmite simplu și rapid nereguli apărute în procesul de vot.

Aplicația ”Monitorizare Vot” urmează să fie utilizată din nou la alegerile ce vor avea loc în această lună în Polonia și ulterior va fi implementată la nivel internațional. Aplicația a câștigat premiul l pentru Participare Civică la ediția din 2017 a Galei Societății Civile.

”Monitorizare Vot”, dar și alte aplicații dezvoltate în scopuri civice de organizații non-guvernamentale din peste 50 de țări ale lumii sunt prezentate live în cadrul summit-ului global Heroes of Tech, care are loc în această săptămână în București. Evenimentul găzduiește reprezentanți și specialiști de pe tot globul pentru a discuta despre cum tehnologia poate fi pusă în slujba societății.

Aplicația ”Monitorizare Vot” a fost lansată la finalul anului 2016, odată cu alegerile parlamentare de pe 11 decembrie.