„Mergem mai departe” este noua noastră secțiune de pe start-up.ro în care vom discuta cu afacerile din România despre modul în care au fost afectate de coronavirus, cum li s-a schimbat afacerea, ce măsuri au luat, care sunt planurile lor și cum se reinventează. În acest proiect suntem susținuți de Banca Transilvania, partener al afacerilor din România, de la cele mai mici la cele mai mari, pentru a transmite mai departe soluțiile pentru mediul de afaceri.


”Cu cât este mai mare furtuna, cu atât mai mare nevoia de oameni care să arate direcția. TechAngels caută să finanțeze și să sprijine startup-uri care să adreseze probleme reale și să implementeze soluții eficiente”, ne-a precizat Matei Dumitrescu, vicepreședintele TechAngels.

Matei precizează faptul că investitorii de tip angel din România au analizat mereu cu atenție startup-urile, însă de acum vor analiza si mai atent posibilitatea ca în lumea post COVID-19 acestea să mai aibă vreun potențial.

”Lumea post COVID-19 poate să revină la normal după o recesiune a cărei formă de U sa fie mai adâncă sau mai lungă, dar putem și să intrăm într-un puțin predictibil W”, adaugă Matei.

Din punctul de vedere al investitorilor de tip angel din România există o serie de scenarii pe care aceștia le iau în calcul, investițiile fiind făcute în startup-uri care câștigă doar în anumite scenarii. Investitorii spun că nu se pot opri din a susține intiativele benefice.

Nu jucăm la ruletă

Noi nu jucăm la ruletă, dacă definim trei scenarii cu care vom avea de-a face în viitor, trebuie să avem suficiente inițiative finanțate astfel încât măcar o treime din ele să poată avea succes în condițiile unui scenariu”, mai spune Matei Dumitrescu.

Din punctul său de vedere, ca proprietar de business, în această perioadă trebuie să te adaptezi și să intri pe un mod foarte agil. ”Deja mulți dintre noi facem asta. Suntem acum și mai forțați să ne eficientizăm”, spune Matei, care este și cofondator și director de program în cadrul acceleratorului Commons Accel.

”Ca investitori, analizăm mai atent care sunt domeniile în care vrem să ne implicăm, ce are mai multe perpective în noua conjunctură. Câtă vreme o să fie probleme care au nevoie de soluții, iar ca să construiești soluții este nevoie de resurse, capital, know-how, implicarea noastră va fi maximă. Este nevoie de oameni care să știe cum să implementeze proiecte eficient și rapid”, completează Matei Dumitrescu.

Atenția la costuri și mai mult realism

Totodată, sfatul său pentru antreprenori este ca aceștia să să fie mai atenți la costuri pe viitor. ”Nu spun să nu mai cheltuiască, dar să lege și mai mult orice cheltuială de venituri”.

Vicepreședintele TechAngels are un sfat și pentru fondatorii de startup-uri care vor avea nevoie de susținerea financiară a asociației: aceștia ar trebui să fie mai realiști.

”Nu mai acceptăm povești în care se presupune că totul va fi roz și totul va crește by default (de la sine). Nu va crește neapărat și vrem să vedem cum își planifică să navigheze și pe furtună, căci altfel, toate bărcile se ridică odată cu fluxul”, spune Matei.

În ceea ce privește modul în care investitorii angel din asociație pot fi abordați în această perioadă, acesta este la fel ca și până acum, adică online.

”Am stabilit că vom avea același sistem, recomandări sau aplicații directe selectate de board, iar apoi vom organiza videoconferințe în care startup-urile vor putea să se prezinte, la fel ca înainte, în baza unui pitch deck”.

Cât despre măsurile pe care angel investorii din România consideră că ar trebui să fie luate de Guvern în următoarea perioadă pentru a atenua efectele negative ale coronavirusului asupra firmelor, viziunea unanimă este că procedura de semnare a actelor la distanță ar trebui simplificată. ”Acum, ca să înființezi o firmă trebuie să dai declarație semnată electronic că ai grijă de actele fizice”, concluzionează Matei.