Se observă o dezvoltare accelerată a tehnologiei, iar inteligența artificială este una dintre cele care se dezvoltă rapid și face deja „victime” la locurile de muncă. Ceea ce nu este neapărat un lucru rău, dacă am lua în considerare faptul că tehnologia nu face decât să preia din sarcinile repetitive ale oamenilor și le permite să se ocupe de lucruri care necesită creativitate.

Așa cum afirmau și unii dintre antreprenorii românii, roboții iau cu o mână locurile de muncă și cu alta dau altele noi. Asta înseamnă că, deși este nevoie de o îmbunătățire a competențelor, un beneficiu al apariției AI în viitorul muncii este acela că va duce la apariția unor noi joburi.

Jurnaliștii de la siliconrepublic.com au vorbit cu Aoife Connaughton, senior manager în robotică și automatizare cognitivă la Deloitte, care este de-acord cu faptul că AI „este unul dintre cele mai fierbinți domenii pe piața de cariere în acest moment”. Potrivit ei, în ultimii trei ani au fost de șase ori mai multe poziții deschise decât candidați existenți pe piață pentru a le ocupa.

Competențe la mare căutare

Dacă vă întrebați care sunt abilitățile pe care trebuie să le aibă cei care vor să profite de oportunitățile AI pe piața muncii, Connaughton spune că sunt 3 abilități principale pe care le caută recrutorii: abilități tehnice, de analiză a afacerilor și de management.

Abilitățile tehnice ar putea presupune cunoștințe în gestionarea și configurarea de API-uri și DNN-uri (DotNetNuke - un framework de aplicații web bazat pe Microsoft .NET)) în AI, analiza datelor și data science. De asemenea, reprezintă un avantaj expertiza în limbajele de programare, ca Python, C# și R, experiența de lucru cu furnizori și aplicații de AI, precum și experiența în UI/UX.

În ceea ce privește abilitățile de analiză a afacerilor, sunt incluse procesul de reengineering, dezvoltarea unui business case, experiență de livrare Agile și DevOps, precum și selecția și gestionarea în vânzări.

La capitolul abilități manageriale pentru roluri în AI ar putea fi vorba despre cultura datelor (data literacy), administrație, etică, abilități de arhitect AI, experiență în gestionarea drepturilor de proprietate intelectuală între clienți și vânzători și gândirea critică.

Aoife Connaughton spune că printre cele mai solicitate joburi sunt cele de dezvoltatori și data scientists cu experiență în utilizarea NLG (natural language generation), recunoașterea vocală, agenți virtuali, specialiști în machine learning. În același timp, sunt la mare căutare profesioniștii în HR și finanțe cu experiență în explorarea și scalarea utilizării automatizării cognitive.

Pentru a se recalifica sau a-și îmbunătăți competențele tehnice, mulți oameni apelează la platforme online ca Udemy sau Coursera, care oferă cursuri de la universități de top din lume. Pentru cei care posedă foarte puține cunoștințe în zona de AI, Connaughton spune că sunt două posibilități: să facă un masterat în AI sau să profite de cursurile online disponibile pentru un buget redus, pe care le găsesc în online din belșug.

„Uitându-te la descrierea postului, poți identifica abilitățile cheie și lacunele tehnice pe care le ai și poți lucra la ele, rând pe rând, folosindu-te de aceste cursuri”, sugerează Connaughton.