Cum în acest an EXE Software și-a sărbătorit majoratul, am fost curioși să aflăm cum se vede industria de IT din România acum, care sunt perspectivele pentru viitor și de ce există o teamă a utilizatorilor în ceea ce privește inteligența artificială, precum și care sunt miturile din jurul utilizării AI.

Așa că am stat de vorbă cu Sorin Cosmescu, general manager al companiei, despre tendințe și o imagine a industriei IT în următoarea perioadă.

Radiografia pieței IT din România

”Industria IT din România era departe de ceea ce este acum, companiile românești importante de astăzi erau încă la început, investițiile erau orientate către piața locală, în special spre soluții de tip ERP și soluții pentru sectorul public/guvernamental. Marii jucători internaționali nu-și deschiseseră, încă, centrele de suport și dezvoltare de astăzi. Companiile de telecomunicații, în creștere, în acea perioadă, au fost primele care au pus presiune pe resursele de programare în piața din România. Industria IT era dezvoltată în special în zona Bucureștiului, ulterior venind în forță și celelalte centre universitare din țară, pe măsură ce cererea de programatori a crescut, iar Bucureștiul nu a mai făcut față”, spune Sorin Cosmescu referitor la schimbările pe care le-a observat în cei 18 ani de activitate la nivel local.

Potrivit acestuia, țara noastră a fost mereu ”racordată” la evoluția globală a industriei IT, unul dintre avantajele noastre fiind talentul nativ al programatorilor români și excelenta impresie pe care au lăsat-o cei care lucrează la companii producătoare de software din străinătate.

Astfel, în viziunea sa, în ceea ce privește evoluția profilului omului de IT în ultimul deceniu, diversitatea tehnologiilor și extinderea domeniilor de aplicabilitate au condus la o mult mai profundă specializare a omului de IT.

”Dacă, în trecut, așteptările de la omul de IT plecau inclusiv de la întreținerea și administararea echipamentelor hardware și ajungeau până la dezvoltarea de aplicații, astăzi, putem vedea mult mai multe specializări, uneori chiar în cadrul aceleiași tehnologii. În plus, ritmul alert al schimbării obligă programatorii să fie mult mai flexibili în abordarea noilor tehnologii și metodologii de dezvoltare, iar nevoia de proiectare și implementare rapidă a condus la un mult mai mare pragmatism în realizarea soluțiilor”, adaugă Cosmescu.

Antreprenorii români și tehnologia

EXE Software se concentrează pe realizarea soluțiilor de tip enterprise. Așa că am fost curioși să aflăm și care este gradul de deschidere al antreprenorilor români în ceea ce privește adopția noilor tehnologii, mai ales că, deși avem internet de mare viteză în țara noastră și toate resursele necesare pentru a fi online, ne lipsește educația digitală.

România se află, la nivelul acestui an, pe locul 27 din 28 în cadrul indicelui economiei și societății digitale (DESI). Totodată, 8% din IMM-uri fac vânzări online (media UE este de 17%), și numai 29% dintre persoanele cu vârsta între 17 și 74 de ani au competențe digitale de bază.

”De-a lungul timpului, am avut ocazia să lucrăm cu mulți antrepenori și manageri români din companii multinaționale și am constatat cu bucurie, la aproape toți dintre ei, un apetit extraordinar pentru tehnologia avansată, o orientare și deschidere totală spre nou, spre eficientizarea proceselor interne cu ajutorul tehnologiei mult mai puternică, în comparație cu ceea ce întâlnim în alte părți”, afirmă managerul EXE Software.

Acesta ține să precizeze faptul că acest lucru a fost posibil numai după ce, alături de echipa sa și prin produsele pe care le-au adus pe piață, au reușit să-I convingă pe antreprenorii de la noi de faptul că soluțiile propuse pot aduce beneficii reale business-urilor pe care le conduc.

”Limitele sunt date numai de capacitatea financiară necesară adopției unor astfel de tehnologii”, declară Sorin Cosmescu.

În ceea ce privește tipul de soluții în care ar trebui să investească companiile pentru a putea ține pasul cu un mediu de business din ce în ce mai concurențial, Cosmescu este de părere că extreme de important este ca acestea să fie deschise la tot ceea ce este nou, să urmarească tendințele în piață, să ia în considerare ceea ce cred că este mai potrivit pentru ele și să apeleze cu încredere la companiile IT românești.

Frica de inteligență artificială

În acest context, ce facem ca să scăpăm de teama inteligenței artificiale, noul ”bau-bau” al ultimului an, de faptul că ”roboții ne vor lua locurile de muncă”?

”Inteligența Artificială este un subiect mult discutat, în ultima perioadă și, oarecum previzibil, atât în presă, cât și în rândul publicului larg au apărut idei și concepții false”, declară managerul EXE Software.

Una dintre ele, spune el, are de-a face cu faptul că se consideră că Artificial Intelligence (AI), Machine Learning (ML) și Deep Learning (DL) reprezintă unul și același lucru.

”Nu este chiar așa, iată de ce: AI rezolvă o sarcină care necesită, de obicei, inteligență umană; -ML rezolvă o sarcină AI specifică, prin învățarea de la date, făcându-l un subset strict al AI; -DL rezolvă o problemă ML, utilizând rețelele neuronale (NNs) ca algoritmul său”.

Din punctul său de vedere, inteligența artificială trebuie privită ca un ajutor sau ca o extensie a creierului uman, cu ajutorul ei fiind capabili să procesăm un volum imens de date, să facem corelații și previziuni, să identificăm soluții și să luăm decizii de care nu am fi fost capabili, până acum.

”Credem că este un pas înainte firesc și necesar, dacă avem în vedere volumul imens de informații, precum și ritmul alert al schimbării, ce impune decizii rapide, bazate pe date, în viața oricărui business. Nu vedem niciun fel de risc din partea celor cărora le propunem aceste soluții, e vorba de companii cu management vizionar în căutare de inovație și performanță în managementul companiilor pe care le conduc”, mai spune Sorin.

”Cred că trebuie să privim în istorie la ce au însemnat pentru omenire invenții precum locomotiva cu aburi, curentul electric sau, mai aproape de zilele noastre, Internetul. Toate au stârnit, inițial frici, uneori previziuni apocaliptice, au necesitat adaptări și chiar restructurări sociale, dureroase pentru unii, dar toate au condus, în final, la îmbunătățirea calității vieții și un salt înainte al întregii omeniri. Ca orice altă tehnologie avansată, ea poate fi folosită și în alte scopuri, nu tocmai oneste, dar totul poate fi reglementat, astfel încât efectul să fie mult diminuat”, completează managerul EXE Software.

În ceea ce privește unele dintre principalele tendințe cu impact asupra industriei IT, Sorin Cosmescu este de părere că industria IT trebuie să fie prima care să se alinieze la trendurile pe care tocmai ea le generează. ”Tot ce am vorbit, până acum, referitor la Artificial Inteligence, la care adăugăm, spre exemplu, Cloud Computing, Internet of Things (IoT) sau BIG Data au impact în industria IT. Dacă includem și globalizarea și efectele sale, avem un tablou aproape complet”, declară el.

Valoare adăugată

După cum precizam la început, EXE Software este o firmă din România ce derulează afaceri pe 5 continente. Cât de mari sunt diferențele dintre piața de IT de la noi și alte țări de pe glob, sau prin ce ne diferențiem? Sorin spune că țara noastră a fost mereu conectată și s-a adaptat repede la trendurile IT, la nivel mondial.

”Să nu uităm că România este pe primele locuri în lume la viteza în internet, iar aproape toate companiile mari producătoare de software sunt prezente aici prin centre de suport și dezvoltare”, menționează el.

Astfel, după ce, inițial, țara noastră s-a confruntat cu plecarea masivă a programatorilor în străinătate, a reușit să recupereze prin talentul nativ al noilor generații de programatori, prin integrarea lor în medii de producție reale, încă de pe băncile facultăților și prin câteva măsuri inteligente, luate de către statul român pentru încurajarea acestei industrii.

”Ceea ce ne propunem să facem în continuare în EXE este să creștem valoarea adăugată a serviciilor și produselor noastre, prin specializări în tehnologii de vârf, prin întărirea capabilităților de a implementa proiecte de anvergură, începând de la analiză, proiectare, arhitectură, dezvoltare, testare și până la managementul de proiect și prin construirea și oferirea de soluții cu beneficii considerabile pentru clienții noștri”, declară Sorin.

EXE Software în 2019

Încă de la începutul acestui an, compania românească EXE Software și-a propus, pentru 2019, să depășească creșterea cifrei de afaceri de anul trecut, cu 5,5% mai mare față de 2017, în ciuda unui context cu multe provocări, precum presiunea dată de forța de muncă limitată, concurența extinsă la nivel global, o anumită instabilitate fiscală ori neliniștea și nesiguranța, date de evoluțiile politice la nivel global și local.

La fel ca în 2018, și în 2019, EXE Software a urmărit creșterea capacității de producție și atragerea de noi parteneri, însa o atenție deosebită a fost acordată consolidării și extinderii cunoștintelor în domeniul metodologiilor și tehnologiilor recent adoptate, precum AI, IoT și Cloud Computing și optimizarii fluxurilor de lucru interne, pentru a răspunde și mai eficient provocărilor generate de transformările din ultimii ani, atât în piața locală, cât și în cea globală.

”Soluțiile propuse de EXE se bazează pe cele mai noi tehnologii Microsoft, primul beneficiu fiind diminuarea timpilor necesari implementării unui proiect, în toate fazele sale, de la momentul preluării cerințelor, până la momentul lansării în producție cu efect imediat în costuri reduse de implementare a oricărui tip de proiect. La aceasta adăugăm posibilitatea integrării facile a unei multitudini de aplicații și servicii Microsoft, a majorității tipurilor de echipamente și dispozitive mobile, iar tehnologia cloud ne asigură scalabilitate și disponibilitate la nivel global a soluțiilor noastre. Spre exemplu, soluția noastră SFA esFields, bazată exclusiv pe tehnologii Microsoft, poate fi implementată în maximum una-două săptămâni cu costuri minime în faza de implementare și investiții zero în infrastructură din partea clienților noștri”, concluzionează Sorin Cosmescu.