După cum spuneam, Ioan este unul dintre mentorii ediției din mai 2019 a taberei de antreprenoriat și leadership Startup Your Life, pe care o organizăm între 23 și 26 mai la Hotel Royal în Poiana Brașov.

Rămâneți alături de noi pentru că în scurt timp vom anunța oficial detalii legate de prima ediție din acest an a taberei Startup Your Life.

Qualitance e o firmă de software, fondată în 2007 – anul în care am ținut pentru prima dată iPhone-uri în mâini – de Ioan Iacob și Radu Constantinescu, care nu doar că face pentru alții, dar își dezvoltă și propriile soluții, de aici, de la București. Lucrează cu startup-uri și companii americane, cea mai cunoscută fiind lanțul Virgin, al lui Richard Branson.

Ioan Iacob, pe care veți avea ocazia să-l ascultați cumpărându-vă un bilet la tabăra de antreprenoriat și leadership Startup Your Life (în curând punem în vânzare biletele early bird) a fost invitatul nostru și am discutat despre aplicațiile tehnologiei AI, despre cum arată #10yearschallenge pentru Qualitance, dar și proiectele la care compania lucrează în acest an, precum și despre ce te învață prezența în Silicon Valley.

Urmăriți interviul video mai sus sau citiți transcriptul mai jos.

----

Qualitance în 2018

A fost un an în care am avut primele proiecte cu adevărat de anvergură în România și a fost un an în care ne-am concentrat și ne-am structurat....Qualitance a trecut prin 3 reinventări ale companiei. Dacă atunci când am pornit făceam foarte mult outsourcing, a urmat o perioadă în care făceam dezvoltare de proiecte, să-i zicem tot un fel de outsourcing, astăzi ceea ce facem este foarte mult în zona de inovație, în a construi și a desena, gândi produse și servicii digitale care folosesc foarte mult tehnologiile emergente, cu foarte mare accent pe zona de artificial intelligence.

De aceea, pentru noi 2018 a însemnat că ne-am solidificat și am clarificat foarte bine direcția asta de product development.

A fost și anul în care oameni vechi din companie au devenit și au intrat cu adevărat în niște roluri cheie. A fost anul în care am văzut foarte mult echipa Qualitance consolidându-se și ne-am concentrat foarte mult pe acest lucru.

Atunci când se vorbește despre tehnologie și despre software, cumva imaginea este că sunt niște roboței care scriu software și programatorii au impresia că scriu software pentru alți roboței.

De fapt, sunt oamenii cei care construiesc soluții în tehnologie pentru alți oameni.

Inteligența artificială

Cred că este cel mai important trend în tehnologie în ziua de astăzi fără niciun dubiu.

Ne uităm la AI și la zona aceasta de machine learning de destul de multă vreme. În momentul în care chiar am început să facem lucruri în zona de AI a fost acum doi ani, iar 2018 chiar a însemnat să ne dublăm eforturile cu adevărat pe zona aceasta de AI, machine learning și data science.

Tendințe tech 2019

Pariul nostru rămâne în zona de AI. Sigur că AI-ul în sine are valoare într-un context tehnologic. Într-un context în care ai IoT (Internet of Things) și sensors everywhere, sunt o grămadă de alte trenduri pe care noi le vedem. Dar așa cum le vedem noi, toate se învârt în jurul AI-ului.

AI este, de departe, cea mai mare oportunitate a omenirii, probabil de la energia nucleară.

Toată lumea exagerează atunci când vorbește despre AI. Unii văd AI-ul ca o soluție magică la tot calculatorul, știe, învață, face tot. Alții văd în AI o amenințare: o să vină AI-ul și o să ne omoare pe toți, sau o să vină AI-ul și o să ne ia joburile tuturor. Vreau să înțelegem că în momentul de față nu există, și eu sunt într-un dezacord fundamental cu vizionari de tipul Ray Kurzweil, pentru care am tot respectul, dar nu văd plauzibile predicțiile lui despre AI.

Trebuie să înțelegem că în acest moment există un vierme care se numește c.elegans și care are un număr foarte mic de neuroni – 120-130. De ce este important? Pentru că este folosit foarte mult în neuro science și are un model neuronal extrem de redus în care poți să faci diverse experimente. În acest moment nu am reușit să recreăm în tehnologie nici măcar creierul de 100 și ceva de neuroni al lui c.elegans.

Desigur, am reușit să recreăm sisteme care sunt incredibil de bune în taskuri nișate, dar încă nu am ajuns în zona de general AI. La image recognition, AI-ul este mai bun decât va fi vreodată un om. Deci da, pe zone specifice, putem să vorbim în acest moment despre AI. Dar nu putem vorbi despre acel general AI care ne va înlocui oamenii. Suntem foarte foarte departe. Deocamdată suntem departe de un AI care să înlocuiască viermii.

De asemenea, cred că self driving cars este o zonă în are AI-ul va avea un rol important și de succes.

Ce e interesant la tehnologiile de acest gen este că au ceea ce noi numim ripple effect (efect de undă). În momentul în care ai self driving cars, în momentul în care mașina te-a lăsat la birou, de ce ar sta într-un garaj degeaba. Sau de ce ar consuma banii de parcare. Ar fi mult mai util și mai eficient să se plimbe.

Dar bineînțeles că aici există oportunitatea de a folosi mașina pentru alți oameni, ridesharing. Ceea ce iar induce o schimbare în economie: câte mașini se cumpără.

Există apoi și alte schimbări. Asta înseamnă că și pe timpul nopții sau chiar și când mă duc acasă mașina mea nu are de ce să stea. Adică nu mai am nevoie de un garaj. Ăsta e un mod total diferit de a face landscaping în cartiere. Apoi când ai o populație de mașini care se conduc singure în oraș, nu prea mai ai nevoie de semafoare, oamenii nu ar mai avea nevoie să învețe să conducă. Probabil în 20 de ani condusul va fi cum astăzi învățăm să călărim cai.

Sunt efecte peste efecte peste efecte pe care o tehnologie de genul acesta le are în societate odată introdusă.

Orizontul posibilităților este absolut spectaculos. Ceea ce putem să facem noi la Qualitance este să înțelegem, sau să încercăm să înțelegem, încotro se îndreaptă omenirea în următorii 10 ani și să construim soluții pentru aceasta.

#10yearschallenge pentru Qualitance

Are foarte multă legătură cu economia digitală, cu sharing economy. Are foarte multă legătură cu educația, cu tot ceea ce înseamnă AI și machine learning.

Cum vedem noi machine learning este ca fiind o oportunitate pentru oameni să se dezlipească de lucrurile cu valoare adăugată mică pe care trebuiau să le facă și să se concentreze pe lucruri cu valoare adăugată mult mai mare.

Chiar cred că AI-ul are capacitatea de a prelua lucrurile mărunte și urgente și foarte simple, iar noi să ne uităm cât mai sus în problemele pe care le putem rezolva.

Ce-ați învățat din prezența în Silicon Valley

A fost o schimbare nu doar de tehnologie, ci și de mod de lucru, despre cum gândești, cum construiești lucruri.

În afară de tehnologia în sine, a doua transformare fundamentală este despre cum lucrezi cu tehnologia asta.

Nu mai suntem în era industrială în care avem 20 de struguri, dintre care 5 sunt neocupate. Fiecare om care creează valoare și care vine în Qualitance, creează și mai multă valoare. E o paradigmă complet diferită despre cum lucrezi.

În momentul în care începi să înțelegi că tehnologie construiești pentru alți oameni și pentru a rezolva problemele altor oameni, lucrurile se schimbă fundamental.

Începi să nu mai construiești doar bazat pe presupunerile tale și pe cum consideri tu că ar putea arăta produsul acela pe care ți-l dorești, și trebuie să începi să intri zona asta de design thinking, un alt termen extrem de popular zilele astea.

Dar design thinking este real și înseamnă să te uiți și să înțelegi care este problema cea mai valoroasă pe care o poți rezolva pentru un segment de consumatori și care este problema lor, nu problema pe care tu presupui că ei o au. Atunci poți să construiești soluții care să aibă și adopție.

Dezvoltarea de tehnologie pentru noi nu este despre a scrie cod, este despre a crea soluții și experiențe pentru utilizatori.

Proiecte Qualitance dezvoltate în 2019

Unul dintre cele mai interesante proiecte la care lucrăm în acest moment este în e-sports. Este o platformă de gaming care își propune să aducă gamerii împreună și să-i conecteze folosind algoritmi avansați de matching bazați nu doar pe niște metrici primitive, ci bazat pe comportamentul lor.

Am luat toate lucrurile uzuale care se știu din sporturi, cum ar fi să faci o echipă bună, și le aplicăm ajutându-ne de AI în zona de e-sports.

Este un mix bun. Noi suntem și investitori în clientul respectiv. Este pentru prima dată când am ales să investim și avem confirmarea că nu am făcut o alegere greșită.

Planuri Qualitance 2019

Ne uităm atât în vestul Europei cât și în America de Nord pentru noi birouri. De asemenea, biroul din Australia urmează să-l creștem.

Direcția este de internaționalizare și de prezență mult mai puternică pe piețele din afară.

Un alt lucru interesant pentru noi este construcția de IP propriu și în 2019 este unul dintre lucrurile pe care vom pune din ce în ce mai mult accent. Vrem să mărim partea de componente reutilizabile și de componente interne pe care le avem.