IBM primește peste 8.000 de CV-uri pe zi, potrivit CNBC. În același timp, gigantul tech are 350.000 de angajați și cu ajutorul inteligenței artificiale știe când angajații actuali vor un loc de muncă. Potrivit companiei, roboții știu în proporție de 95% să prezică angajații care plănuiesc să plece din firmă.

"Cel mai bun moment să-ți păstrezi un angajat e chiar înainte să plece", a declarat CEO-ul companiei, Ginni Rometty. Divizia IBM HR are patentată o tehnologie prin care poate prezice riscurile plecării angajaților și recomandă acțiuni corespunzătoare managerilor acelor divizii pentru a păstra angajații. Tehnologia se bazează pe IBM Watson, dar Rometty nu a oferit mai multe detalii despre cum funcționează.

Inteligența artificială va influența 100% din joburi în următorii 10 ani

Potrivit CEO-ului IBM, inteligența artificială a reușit să aducă 300 de milioane de dolari în economii privind retenția angajaților. De când au introdus inteligența artificială în zona de HR, IBM a redus numărul angajaților din zona de HR cu 30%. Dar joburile care au rămas aduc mai multă valoare, sunt mai bine plătite și angajații pot face muncă mai relevantă.

Ginni Rometty spune că inteligența artificială va influența 100% din joburi în următorii 10 ani, iar compeniile trebuie să fie transaprente cu angajații privind oportunitățile aduse de AI, dar și riscurile aferente. Astfel, ea spune că firmele trebuie să le spună angajaților care sunt punctele lor forte, dar și care sunt skill-urile de care nu au nevoie. În plus, cu ajutorul inteligenței artifiicale au redus subiectivitatea managerilor.

IBM nu se mai bazează pe review-urile făcute de manageri, pentru că au descoperit că acestea sunt subiective. Compania a renunțat la analiza anuală a performanței și se bazează pe o analiză trimestrială a skill-urilor angajaților.

HR-ul se schimbă. Companiile recrutează altfel, iar exemple sunt în România, unde firme ca Smart Dreamers sau CV30 contribuie la brandul de angajator și la metode mult mai adaptate anului 2019 pentru recrutare. De asemenea, de curând am scris despre Dora, un robot de recrutare din Târgu Mureș, care permite departamentelor de HR să vorbească doar cu acei angajați relevanți și să nu mai fie nevoiți să analizeze 1.000 de aplicații irelevante.