Ilan Laufer, secretar de stat în Ministerul pentru Mediul de afaceri, încearcă să explice programul Start-Up Nation România pe înțelesul tuturor. Potrivit lui Laufer, "Start-Up Nation este una dintre măsurile prevăzute în programul de guvernare și este o măsură menită să stimuleze înființarea de societăți comerciale în România și să apropie cât mai mulți tineri - dar nu numai tineri - de zona de antreprenoriat".
Care este scopul Start-Up Nation România
Laufer a vorbit și despre motivele care au stat la baza realizării programului Start-Up Nation România. Din clipul video aflăm că programul "are ca principal scop stimularea înființării de noi societăți comerciale în România". Practic, oferind sume de bani considerabile, statul speră că va avea de câștigat pe termen lung, stimulând economia și diminuând rata șomajului.
Prin intermediul programului Start-Up Nation, guvernul României își dorește să înființeze aproximativ 15.000 de noi locuri de muncă în piață
Guvernul României speră să finanțeze aproximativ 10.000 de noi societăți comerciale. Suma maximă nerambursabilă care va fi acordată acestor noi afaceri prin programul Start-Up Nation urmează să fie de 44.000 de euro.
"Prin intermediul programului Start-Up Nation, guvernul României își dorește să înființeze aproximativ 15.000 de noi locuri de muncă în piață", mai spune Ilan Laufer în clipul publicat pe pagina lui de Facebook.
Condițiile Start-Up Nation
Pentru a putea accesa fondurile Start-Up Nation România, trebuiesc îndeplinite o serie de condiții. În clip, Laufer spune că prima dintre ele presupune înființarea unei societăți comerciale după data de 30 ianuarie 2017. A doua condiție specifică faptul că respectiva societate trebuie să creeze cel puțin minimum un loc de muncă, iar a treia condiție presupune mențirea respectivului loc de muncă pentru o perioadă de cel puțin doi ani.
În realitate, sunt mai multe condiții de eligibilitate pentru Start-Up Nation. Doritorii vor trebui să țină cont de codurile CAEN eligibile, dar și de alte reguli destul de stricte. În detaliu despre condițiile de eligibilitate Start-Up Nation am scris aici.
Punctajele Start-Up Nation România și rolul educativ al programului
"Start-Up Nation are și un rol educațional foarte important. Prin intermediul acestui program dorim să apropiem cât mai mulți tineri din România spre zona de antreprenoriat. Iar, pentru aceasta, cei care sunt tineri absolvenți (din 2012 până în prezent) vor primi un punctaj suplimentar, dacă vor aplica în cadrul programului", mai explică Laufer.
"Este important să înțelegeți cum veți fi punctați, iar noi avem o grilă de punctaj în acest sens. Punctajul minim pe care trebuie să-l obțineți este de 50 de puncte, iar punctajul maxim este de 100 de puncte", detaliază Laufer.
Punctajul Start-Up Nation este calculat în funcție de mai mulți factori. Alegerea domeniului de activitate este unul dintre cele mai importante aspecte atunci când vine vorba despre înscrierea în Start-Up Nation. Cel mai bine sunt văzut afacerile din domeniul IT (40 de puncte), dar și firmele care desfășoară activități de producție (40 de puncte).
Punctajul minim pe care trebuie să-l obțineți este de 50 de puncte, iar punctajul maxim este de 100 de puncte
Cei care vor să activeze în industriile creative primesc 35 de puncte, iar cei care vor să desfășoare activități ce țin de comerț primesc 25 de puncte. Totodată, au prioritate (20 de puncte) proiectele ce propun angajarea persoanelor defavorizate (de exemplu, absolvenți din 2012 până în prezent, șomeri, persoane cu handicap).
Un al treilea aspect important este alocarea a cel puțin 50% din suma solicitată pe echipamente (10 puncte). De asemenea, cei care creează două locuri de muncă în loc de unul singur vor primi 20 de puncte în plus. Cei care vor investi mai mult de 50% din planul de afaceri pentru Start-Up Nation în echipamente tehnologie, tehnologie și software vor primi 10 puncte suplimentare. Pentru inovare se primesc 5 puncte în plus, dar asta înseamnă că peste 50% din echipamentele achiziționate trebuie să îndeplinească "criteriul inovației" și acele tehnologii să nu fie mai vechi de trei ani de zile.
Cheltuielile eligibile
"Start-Up Nation a fost gândit să vă poată oferi cadrul de dezvoltare, chiar dacă nu dispuneți de capital propriu. În acest sens, au devenit cheltuieli eligibile în cadrul programului nu doar echipamentele, utilajele și alte aparaturi de care dumneavoastră aveți nevoie ca să vă începeți o afacere, dar inclusiv chiriile, inclusiv salariile, inclusiv TVA-ul nedeductibil pentru societăți care sunt neplătitoare de TVA", mai spune secretarul de stat. Asta ar fi pe scurt.
Start-Up Nation a fost gândit să vă poată oferi cadrul de dezvoltare, chiar dacă nu dispuneți de capital propriu
Pe lung, orice cheltuială inclusă în bugetul planului de afaceri trebuie să se încadreze în una dintre următoarele categorii: licențe, software; salarii (limitate până la salariul mediu pe economie și 12 luni); echipamente de climatizare/încălzire, mobilier; echipamente și utilaje, autoutilitare,echipamente IT; chirii; realizarea unei pagini web, promovare; cursuri de antreprenoriat, consultanță. În plus, merită menționat faptul că dacă nu ești plătitor de TVA, vei avea acces la până la 200.000 de lei cu TVA. Dacă ești plătitor de TVA, atunci poți primi până la 200.000 de lei fără TVA, iar TVA-ul îl acoperi chiar tu.
"Aceste informații au menirea de a vă ușura procesul de înscriere în cadrul programului Start-Up Nation și de a vă descrie foarte clar care sunt pașii pe care dumneavoastră trebuie să-i parcurgeți în momentul în care sunteți deja înscriși în cadrul programului", a conchis Ilan Laufer.