Andrei Bara lucrează la Microsoft din 2015, dar de doi ani își dezvoltă și propriul startup, finanțat de Agenția Spațială Europeană. A terminat liceul la Cluj-Napoca, iar apoi a terminat masterul în inginerie la Imperial College London.

În prezent este și mentor în cadrul programului Find my Mentor, organizat de Romanian IT, care unește specialiști cu experiență cu programatori sau antreprenori în devenire, pentru a dezvolta mediul antreprenorial românesc. Am vorbit cu el despre aceste experiențe.

"Primul job în domeniul software, ca angajat, l-am avut la Endava în Cluj după primul an de la facultate. A fost un internship de câteva săptămâni pe perioada de vară. Apoi în aceeași vară am început un fel de mic business, mai mult de curiozitate decât dintr-o ambiție de a face un startup. Am construit o extensie de Chrome, o tastatură virtuală care apărea pe diverse pagini web cu conținut sensibil (pagini de bănci, pagini cu funcționalitate de log-in etc.). Scopul extensiei era de a proteja utilizatorii împotriva atacurilor de tip keylogging. A fost un experiment interesant în care am învățat mai mult despre cum să crești baza de utilizatori, strategii de pricing și de customer support.", spune Andrei.

Din România la Microsoft

Inițial unul dintre motivele pentru care m-am decis să nu mă întorc a fost oportunitatea de creștere, fie în cadrul companiei, fie drept companie. Mediul de business în România nu e suficient de dinamic încât să faciliteze o dezvoltare accelerată

Andrei a rămas în străinătate după facultate, deși are în continuare tendința de a se întoarce pe piața din România, mai ales că lucrurile se dezvoltă și aici. "Au început și firmele din România să aibă produse proprii și să le dezvolte independent față de compania-mamă, să facă spinoff-uri sau să finanțeze startup-uri", spune Andrei.

"Inițial unul dintre motivele pentru care m-am decis să nu mă întorc a fost oportunitatea de creștere, fie în cadrul companiei, fie drept companie. Mediul de business în România nu e suficient de dinamic încât să faciliteze o dezvoltare accelerată. Există un fel de "glass ceiling", atât pentru angajați, cât și pentru companii, un punct de inflexiune de care e foarte greu să treci. Problemele astea există și în mediile internaționale, dar nu dai de ele chiar așa de rapid în carieră.", spune Andrei.

Andrei a avut câteva internship-uri și în facultate, iar apoi a lucrat în bancă și la Microsoft. L-am întrebat cum arată interviurile pentru aceste posturi.

"Interviurile de la bănci aveau teste de matematică și logică, câteva interviuri tehnice și de algoritmică și apoi acțiuni de evaluare pentru munca în echipă. Comparativ, interviurile pentru internship mi s-au părut mai simple decât interviurile pentru full-time. Interviul full-time într-o companie de software consta de obicei în aproximativ 1-2 runde telefonice cu probleme de algoritmică, apoi vine partea de on-site cu 4-5 interviuri care variază de la probleme de algoritmică la probleme de proiectare a sistemelor sau a produsului.", explică Andrei Bara.

Ce cunoștințe ar trebui să aibă un programator ca să ajungă la o companie de top? Andrei consideră că diversitatea cunoștințelor e cea mai importantă.

"Cu toate că de foarte multe ori auzim că anumite companii caută "Senior Developer pentru Java" sau "Senior Developer pentru C#" cu N ani de experiență într-un anumit limbaj, companiile de top foarte rar caută așa ceva. De obicei avem nevoie de programatori care sunt "language agnostic", explică Bara. Acest lucru nu înseamnă ca programatorii să știe neapărat multe limbaje, ci să poată să se adapteze la unele noi sau la tool-uri noi.

De asemenea, o parte critică pentru un programator bun e abilitatea de a rezolva probleme, dar și personalitatea. "Trebuie să fii capabil să comunici cu alți membri ai echipei și să poți să-ți împărtășești cunoștințele acumulate", explică Andrei.

De obicei avem nevoie de programatori care sunt "language agnostic”

Ce înveți dacă lucrezi la Microsoft?

Potrivit lui Andrei, cele mai importante lucruri pe care le înveți la Microsoft sunt autonomia și colaborarea. "În momentul în care începi să pui întrebări de genul "de ce e așa?", "putem face chestia asta?", începi să descoperi oportunități noi la care să contribui, iar dacă ești suficient de autonom poți să descoperi multe dintre aceste răspunsuri pe cont propriu mai ales dacă nu ți-e frică să pui întrebările incomode.", explică Bara.

Astfel, în orice echipă, Knowledge is power, iar cu cât știi mai multe, cu atât devii o sursă necesară de informație pentru echipă și companie, iar asta contează pe termen lung.

De asemenea, e bine să nu pornești de capul tău și să colaborezi. "E mult mai ușor să convingi oamenii ca ideea ta e bună dacă ai o relație de echipă sănătoasă. Alt lucru pe care l-am învățat e să nu ții prea tare cu dinții de ideile tale și să nu pui chiar așa de mult patos în ceea ce crezi tu ca o idee grozavă".

Mentor la Find my Mentor by Romanian IT

Andrei face parte din echipa de mentori de la Romanian IT și anul acesta va începe o nouă serie la care te poți înscrie aici.

"Structura mentoratului din Romanian IT mi s-a părut foarte bună, iar din câte mi-a povestit Oana Bouraoui, următoarele programe de mentorat vor începe încet, încet să funcționeze la foc continuu în așa fel încât mentees să aibă acces mai rapid și mai ușor la mentori. Mi se pare o idee grozavă și abia aștept să văd cum va funcționa. Până acum l-am avut ca și mentee pe Tudor, care acum învață să programeze făcând jocuri în Unity, iar progresul lui e excelent. Pentru mine a fost o experiență diferită față de tipul de mentorat pe care îl fac la serviciu, unde mă axez mai mult pe partea de carieră și de dezvoltat skill-urile tehnice necesare.", spune Andrei.

"În al doilea rând pentru că există și aspectul cultural care leagă această comunitate: români care au lucrat în țară și în străinătate și care au prieteni în România, iar înțelegea mediului din România poate crește calitatea și relevanța actului de mentorat.", mai spune Bara.

Fondatorul unui startup stealth

Prima fază a proiectului e finanțată de Agenția Spațială Europeană, iar startup-ul e deocamdată în stealth mode în timp ce lucram cu câteva echipe de cercetare din Canada și SUA pentru dezvoltarea unui prototip

Pe lângă cariera de la Microsoft, Andrei dezvoltă un startup stealth. Ce înseamnă acest lucru? E un startup despre care nu se știu foarte multe lucruri, deși are finanțare, din motive de păstrare a secretului asupra produsului.

"Startup-ul e o platformă de "streaming planetary data" pe care vrem să dezvoltăm diverse modele predictive folosind "machine learning" și "static analysis". Platforma poate fi folosită de diverși clienți ca sursă principală pentru astfel de date colectate la nivel global (de la sol și satelit), cât și pentru generat de raporate bazate pe modele noastre. Prima fază a proiectului e finanțată de Agenția Spațială Europeană, iar startup-ul e deocamdată în stealth mode în timp ce lucram cu câteva echipe de cercetare din Canada și SUA pentru dezvoltarea unui prototip. Cu toate acestea nu e singura idee pe care o incubez la momentul de față", spune Andrei.