Intră în scenă Finqware, un startup înființat în 2018 de Cosmin Cosma, Dumitru Țârâianu și Dănuț Covalciuc.

Finqware dezvoltă infrastructură tehnologică și produse menite să susțină Open Banking (noile norme impuse la nivel european prin directiva PSD2 vizează promovarea dezvoltării și utilizării plăților mobile prin intermediul serviciilor bancare deschise, prin utilizarea API-urilor - Application Programming Interface - care permit dezvoltatorilor terți să construiască servicii adiționale sau aplicații care vin în sprijinul băncilor sau care devin concurentul acestora).

Sub sintagma “Open Banking at work”, Finqware dezvoltă o infrastructură de agregare de date bancare, interconectând băncile și furnizorii financiari cu firmele care doresc să dezvolte produse și soluții digitale inovatoare în industria financiară.

După un început de an în care au fost acceptați în programele de accelerare pentru startup-uri a două bănci renumite, OTP Bank și BCR, Finqware semnează noi contracte pentru implementarea soluțiilor pe care le oferă, clienții fiind acum bănci din țări europene.

Decizii rapide și bani pentru a continua

Cum au trecut de primele luni din an? Au luat decizii rapide și chiar dure, pe alocuri, însă necesare pentru a continua traiectoria de creștere.

”Aveam pregătit un business continuity plan cu o premiză simplă: că nu iese nimic din ce trebuia să iasă, în ceea ce privește contractele și generarea de noi venituri. Am pus 0 și am gândit un plan prin care să continuăm dezvoltarea. Am tăiat cât s-a putut. Proactiv, am micșorat costurile cu salariile cu 30%, de exemplu. Am eliminat orice cheltuieli neesențiale pentru a rămâne fit. Avem avantajul că suntem o echipă mică, putem implementa un bootstrapping agresiv în ziua 2”, ne povestește Cosmin Cosma, unul dintre fondatorii Finqware.

În plus, pentru că mai aveau de ridicat o tranșă din finanțarea obținută de la Gapminder (fondul de investiții românesc le-a oferit în vara lui 2019 o investiție în valoare de 180.000 de euro), au preferat să se știe ”cu sacii în căruță”, după cum spune râzând Cosmin, pentru a nu avea ”emoții de supraviețuire”.

”Am avut înțelegere de la finanțatorii existenți care au reiterat suportul lor pentru afacerea Finqware. Acum, cu cash în cont, putem spune că suntem mai liniștiți căci avem resurse să continuăm activitatea în următoarele 12 luni, la nivel minim de supraviețuire, dar fără emoții. O altă decizie, evidentă, a fost să oprim deplasările externe - noi avem o prezență internațională consistentă, mai ales în Centrul și Estul Europei, piață noastră țintă pe termen scurt. Și am temporizat, de asemenea, procesele de recrutare: aveam câteva poziții deschise pe care nu le-am închis, dar le-am pus în așteptare pentru moment”, explică Cosmin.

Dezvoltare în ciuda pandemiei

În momentul în care a intrat în vigoare lockdown-ul, Finqware avea deschise o serie de proiecte de tip proof of concept cu bănci din România și Croația, precum și cu alte companii fintech și corporații.

”Prima reacție, când a venit panica crizei, a fost să discutăm cu ei pentru a ști dacă există în continuare angajamentul partenerilor pentru a le continua, ca să știm unde stăm și cum alocăm resurse de dezvoltare. Răspunsul lor a fost invers față de așteptările noastre, și anume de a avea câteva proiecte blocate. Având în vedere, însă, că suntem o infrastructură de conectare de date relevante în lumea "digitally remote" care urmează, am aflat că proiectele în care suntem implicați au devenit prioritare pentru parteneri, așa că nici gând să le amâne sau să le anuleze”, spune Cosmin.

De exemplu, au avut șansa de a devansa un proiect pentru o companie care și-a dat seama de nevoia stringentă de conectare în timp real la băncile cu care lucrează în perioada aceasta. Motivul? Devenise vital pentru departamentul de trezorerie să verifice zilnic resursele financiare.

Partener pentru piața financiară croată

”La fel se întâmplă și cu băncile alături de care aveam deja proiecte începute. Au înțeles că accelerarea digitalizării înseamnă consum digital de date, iar componenta pe care o oferim noi e vitală pentru o serie mare de optimizări”, completează Cosmin Cosma.

Cea mai mare bucurie pentru echipa Finqware: în plină criză au testat și au reușit conectarea în producție, de la distanță, a celor mai mari bănci din Croația, având în acest moment o acoperire de 85% din piață.

Practic acoperim piața croată înainte de a ajunge la acest pas în România. Am creat un iureș în piață croată, practic am trezit băncile locale în zona de Open Banking. Evident, mandatați de o bancă locală de top, am arătat că Open Banking-ul funcționează în practică”, spune cu bucurie Cosmin, menționând că reușita de a semna contractul pe piața din Croația a venit în urma participării din acest an în cadrul programului OTP Startup.

Avantajul Open Banking

”E foarte interesant cum putem pune Open Banking-ul la lucru pentru a crea valoare. Specific pe această implementare din Croația, ajutăm banca parteneră să aibă informații mult mai sigure pentru a verifica veniturile unui aplicant la credit în mod automatizat, prin extragerea datelor din contul de salariu al acestuia. Iar pe client îl scutim de drumuri în sucursală cu diverse documente, cum ar fi adeverința de salariu sau dovada de venituri. Totul e fără hârtii și eliminând în mare parte manipularea umană a datelor, care sunt mult mai sigure chiar și decât situațiile de la administrațiile financiare, căci sunt tranzacții bancare reale din trecut”, povestește Cosmin, dând un exemplu concret al utilității Open Banking pentru următorul pas în dezvoltarea industriei bancare.

Capitalizarea potențialului

În ceea ce privește pasul următor pentru Finqware, având în vedere focusul pe digitalizare care a devenit o prioritate absolută în industria financiară, scenariul cel mai probabil pe care îl vede echipa fintech-ului românesc este cel al unei accelerări a business-ului începând cu această vară.

”De fapt, pericolul care ne preocupă e că nu vom fi suficient de echipați încât să profităm de oportunitățile care apar. Open Banking-ul, care era cumva amânat și întârziat, va avea un boost în a doua parte anului. Și ne pregătim să avem resurse ca să capitalizăm. După reevaluarea planurilor strategice, în foarte scurt timp vom începe o rundă de finanțare. Ne trebuie o investiție nu ca să supraviețuim, aici suntem acoperiți, cum spuneam, ci pentru a capitaliza potențialul”, spune cofondatorul Finqware.

Așa că, în acest an vor continua dezvoltarea în producție și acoperirea a cel puțin 3 țări noi din regiunea Europei Centrale și de Est, inclusiv țara noastră. Nu își vor risipi resursele pe implementări pe care să le aibă doar ca portofoliu pentru atragerea clienților, ci vor aborda oportunitățile treptat, piață cu piață, în funcție de cererile de la potențiali consumatori de date.

”Nu considerăm relevant numărul de bănci conectate, ci acoperirea unor nevoi reale pentru clienți și parteneri. E și această metodă de prioritizare o strategie de eficientizare a resurselor în criză. Poate că am fi făcut altfel dacă erau alte vremuri acum”, menționează Cosmin.

Educația și inovația, cele mai mari atuuri

În ceea ce privește schimbările și oportunitățile pe care pandemia le-a adus în țara noastră, Cosmin se arată încrezător că vom fi suficient de deștepți încât să folosim în mod eficient resursele pe care le avem la dispoziție.

”Avem agricultură (cu sau fără secetă), avem resurse de energie, avem resurse financiare disponibile inclusiv de la UE, trebuie doar să ne organizăm cu luciditate și să reconstruim. Și avem, așa cum e și compania noastră, resurse de inovație tehnologică ce trebuie puse în centru și susținute în mod energic. Căci iată, în momente de criză, educația și inovația sunt cele mai de preț active ale unei economii. Nu capitalurile, care circulă să caute inovația, și se mișcă acolo unde ea e disponibilă”, concluzionează cofondatorul Finqware.