Startup-ul este nominalizat la ediția din acest an a Central European Awards, la categoria ”cel mai bun startup fintech” și poate fi votat pentru a merge în etapa următoare a acestei competiții.

FINQ este o aplicație mobilă gratuită, care înlocuiește folderul de aplicații financiare de pe telefonul tău și te ajută să îți administrezi mai ușor banii, într-un singur loc, printr-o experiență multibank simplă și prietenoasă.

”Chiar dacă avem mai multe nevoi financiare – să ne ținem banii pe care îi câștigăm, în siguranță la bănci, să controlăm pe ce îi cheltuim ca „să nu sărim calul”, să plătim mai ușor și să reușim să economisim, nu știu de ce totul ar trebui să fie atât de complicat. Creditul la o bancă, salariul la alta, asigurarea la altă companie, un teanc de carduri în buzunar. Tehnologia trebuie să ne ajute aici. Împreună cu echipa FINQ, ne gândim cum ar putea lucrurile să fie mai simple, iar banii și utilizarea lor să fie o unealtă pentru o viață mai frumoasă, nu o cauză de stres”, spune Cosmin Cosma, unul dintre cofondatorii FINQware.

Cosmin nu se află la prima experiență antreprenorială. Deși și-a început experiența în telecom, a intrat în domeniul bancar la 26 de ani, ca antreprenor. În 2005 a deschis o franciză bancară ING Bank, primul val de sucursale pentru persoane fizice ale acestei banci, pe care a deținut-o și a construit-o de la zero, iar după doi ani a vândut-o cu aproximativ 3000 de clienți în portofoliu. Înainte de criză, fără să știe ce va urma, a revenit la statutul de angajat, ca manager în diverse instituții financiare, precum GE Money, Garantibank și Volksbank. Deși, om de vânzări, criza l-a făcut să treacă din zona comercială în zona de colectare creanțe, când s-a lovit de lipsa educației financiare a oamenilor.

Atunci a avut contact cu foarte mulți oameni care nu reușeau să-și administreze toate produsele financiare. Era uimit să vadă oameni foarte pregătiți, care totuși nu aveau suficientă educație financiară și nici instrumentele pentru a-și administra coerent finanțele. Încă din 2011, când era manager într-o bancă, a încercat să-și imagineze cum poate fi bankingul mai prietenos, astfel încât oamenii să devină mai eficienți. Nu a avut o viziune foarte clară atunci, dar lucrurile au devenit concrete în 2017, când a creat aplicația FINQ, împreună cu ceilalți trei co-fondatori.

Cum funcționează aplicația FINQ?

Primele discuții între fondatori au apărut odată cu reglementarea europeană PSD2, o reglementare care oferă utilizatorilor de servicii bancare posibilitatea de a-și administra informațiile de cont și posibilitatea de a iniția plăți, în mod sigur și eficient, prin alți furnizori decât băncile la care au deschise conturile.

“Ne-am dat seama că este o oportunitate, nu pentru că va permite accesul nostru la datele bancare, ci mai degrabă utilizatorul, la fel ca în GDPR, are dreptul să facă ce își dorește cu datele sale. Acest lucru creează locul unor jucători care interconectează relația dintre utilizatorul final și furnizorul de servicii bancare”, a spus Cosmin Cosma, cofondator FINQware.

FINQ le oferă utilizatorilor posibilitatea de a-și gestiona, administra, dar și de a-și optimiza bugetul. Utilizatorii pot efectua toate plățile din aplicația FINQ, indiferent la ce bancă au deschis contul. De asemenea, vor putea să își rezolve noi nevoi financiare, deschizând un cont nou de economii sau luând un credit de nevoi personale.

FINQ se adresează atât oamenilor care sunt depășiți de produsele financiare pe care le folosesc, care nu reușesc să își gestioneze resursele financiare, cât și celor care vor mai multă comoditate.

”Eu merg și pe ideea de conveniență. Adică totul trebuie să fie la un click distanță. Noi, ca familie suntem foarte activi în relația cu băncile, împreună avem conturi la aproximativ 10 bănci. Având și trei copii cu activițăți foarte multe și diverse, am avut o situație în care nu ne aminteam dacă am plătit o taxă pentru una dintre activități. Să iei 10 bănci la rând și să începi să cauți prin extrase e o nebunie. Numai să te conectezi la atâtea banci pierzi foarte mult timp. Poate că situația ca o familie să fie clientul a 10 bănci e mai rară, însă viața financiară e complicată chiar dacă bancile sunt mai puține. Un agregator care să îți dea toată informația într-un singur loc este extraordinar, și de aceea m-am alăturat echipei fără să ezit”, a spus Dănuț Covălciuc, cofondator FINQware.

”Lucrăm foarte mult la dezvoltarea produsului, vrem să venim cu inovații în zona de plăți și să introducem noi servicii bancare pe care utilizatorii să le poată accesa prin intermediul FINQ. Noi am construit deja în jurul proiectului o serie de parteneriate, majoritatea în zona de confidențialitate în acest moment, dar care ne pun la dispoziție oportunități de a crea produse inovatoare, pe care suntem nerăbdători să le lansăm începând cu 2019”, a spus Cosmin Cosma.

FINQ a atras deja atenția fondurilor de investiții, fiind selectat de către un accelerator unde a primit o ofertă de finanțare de la GapMinder, fondul de investiții românesc. Fondatorii FINQware au decis atunci că nu este o perioadă oportună pentru investiții, axându-se în continuare pe cristalizarea strategiei în ceea ce privește dezvoltarea produselor și expansiunii internaționale.

Proiectul FINQ a participat în cadrul Elevator Lab, cel mai mare accelerator fintech din Europa Centrală și de Est, unde a fost selectat ca “Local Hero” și unde au primit un premiu de 2.000 euro pentru susținerea proiectului.

Expansiunea FINQware

În perioada următoare, FINQ se pregătește pentru o lansare comercială, iar între timp așteaptă transpunerea reglementării PSD2 în legislația din România, pentru a obține licență de furnizor de servicii PSD2.

Planul strategic al celor patru fondatori FINQ este de a crea un jucător pan-european de intermediere în piața unică europeană a serviciilor financiare. Practic, în cadrul platformei și prin intermediul aplicației FINQ, utilizatorul din România va putea să își ia un credit de la un finanțator din Finlanda, iar un german va putea să își depună banii la o bancă din Grecia. Direct, digital și fără să se deplaseze în țara respectivă, la vreo sucursală bancară. De aceea, FINQware are în plan crearea unei companii holding în Luxemburg, această țară fiind inima Europei.