Am avut oportunitatea de a fi mentor antreprenorial al startup-ului Edutrack, creat în cadrul unui proiect european: ANTRES – Antreprenoriat Inovativ în Regiunea Sud-Est. Antreprenoarea care a beneficiat de finanțarea nerambursabilă oferită prin acest proiect, Ana-Maria Hlenschi, este absolventă a unui program de Masterat în domeniul Marketing și Comunicare în Afaceri, al Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor, Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați.

A avut ambiția de a iniția o colaborare cu un startup din Republica Cehă – Salmondo, care i-a oferit atât dreptul de folosi licența de utilizare a platformei lor online de consiliere în carieră, cât și consultanță pentru calibrarea testelor la realitățile mediului educațional românesc. Evident, adaptarea conținutului platformei a implicat și o colaborare cu experți în psihologie educațională din România.

Salmondo este o platformă web adaptată de Edutrack pentru elevii de liceu și consilierii lor în carieră. Îi ajută pe elevi să ia decizii în ceea ce privește cariera lor viitoare și le oferă propuneri de alegere a studiilor universitare, în concordanță cu profilul lor.

Testele psihologice și alte instrumente de orientare în carieră, precum analize interactive ale punctelor forte și slabe ale elevilor, integrate în această platformă ed-tech, le permit elevilor să descopere ce trasee în carieră și domenii de studiu se potrivesc cu personalitatea, interesele și punctele lor forte.

Ulterior, platforma online Salmondo îi ajută să-și planifice cariera pe diferite etape, urmărind obiectivele lor personale, și îi sprijină să acționeze pentru îndeplinirea lor. Față de alte platforme online de consiliere și orientare în carieră, care oferă rapoarte privind compatibilitatea tinerilor cu anumite trasee în carieră, Salmondo permite reluarea testelor psihologice la anumite intervale în timp, facilitând astfel studii longitudinale privind dinamica profilului fiecărui elev care a interacționat cu platforma.

Elevii își pot crea un cont demo, accesând https://www.salmondo.ro/try-demo și pot completa teste psihologice, chestionare, primind un raport personalizat al profilului lor ocupațional. Rezultatele fiecărui modul pot fi distribuite cu ușurință prin intermediul aplicației web către consilierul în carieră și folosite ca material de suport pentru consiliere individuală.

Arhitectura platformei Salmondo se bazează pe cele mai bune practici de consiliere în carieră și leagă domeniile cheie ale consilierii în carieră: autocunoaștere, planificare carieră și motivație. Capitolul de cunoaștere de sine este axat pe o mai bună înțelegere a personalității, punctelor forte, intereselor, valorilor și motivației utilizatorilor. Elevii își pot crea un plan personal (viziune) pe termen lung, cu obiective specifice (SMART) și acțiuni concrete care să ducă la îndeplinirea lor. Ulterior, ei pot folosi coaching-ul online, să-și urmărească progresul și să rămână motivați pentru a-și atinge obiectivele.

Până în prezent, platforma Salmondo a fost utilizată atât la nivel individual, de către liceeni care au fost interesați să își identifice compatibilitatea cu anumite trasee educaționale și ocupaționale, cât și la nivel de clase de elevi de la două licee gălățene.

Cu siguranță, prin acțiunile de promovare în special în social media, acest startup își va consolida poziționarea pe segmentul consilierii online în carieră, pe o piață a soluțiilor ed-tech care are oportunități de creștere în România.