Programul Start-Up Nation va debuta curând, dar nu se știe dacă documentele necesare înscriere vor rămâne în forma lor actuală, sau dacă vor mai fi schimbate între timp. Poți descărca documentele pentru Start-Up Nation de aici.

Documentele necesare pentru Start-Up Nation

"Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat face publice normele schemei de ajutor de minimis ale programului Start-Up Nation modificate în urma aprobării amendamentelor la proiectul Legii de aprobare a OUG nr. 10/2017, Lista codurilor CAEN eligibile în cadrul schemei precum și modelul de plan de afaceri", se arată pe site-ul aippimm.ro.

Pe lângă schema de minimis pentru Start-Up Nation, planul de afaceri și lista codurilor CAEN eligibile, mai sunt disponibile și documente precum lista Oficiilor Teritoriale pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie(OTIMMC) responsabile de implementarea programului Start-Up Nation.

Există și o declarație pe proprie răspundere pentru schema de minimis, o cerere de ramburs, un formular de raportare tehnică pentru Programul Start-up Nation, dar și o anexă în care se va face calculul pentru întreprinderile partenere sau legate.

Înscrierea în programul Start-Up Nation și planul de afaceri

Într-o conferință de presă de săptămâna trecută, Ilan Laufer a precizat faptul că planul de afaceri pentru Start-Up Nation România se va înscrie online. Asta înseamnă că viitorii antreprenori nu vor trebui să stea la cozi la ghișee. De asemenea, și evaluarea punctajului pentru planul de afaceri se va face online și, potrivit lui Laufer, totul se va întâmpla "în timp real' și "transparent".

Limbajul din noul plan de afaceri pentru Start-Up Nation a fost clarificat. Au fost eliminate unele cerințe (precum specificare exactă a spațiului ce urmează să fie închiriat - valoarea chiriei, adresa exactă etc.).

Noul plan specifică faptul că punctajul pentru inovare va putea fi primit dacă 25% din valoarea totală a planului este cheltuită pe echipamente tehnologice mai noi de trei ani de zile. Planul de afaceri pentru Start-Up Nation poate fi descărcat de aici.

Codurile CAEN eligibile în cadrul Start-Up Nation

Laufer a clarificat și problema codurilor CAEN. El a explicat că cei care au avut codurile CAEN activate în 2016 și 2017 nu vor mai putea aplica pentru programul Start-Up Nation România pe același cod CAEN. Cei care au obținut coduri CAEN în trecut, dar nu acestea nu au fost autorizate, vor putea folosi respectivele coduri CAEN. Cei cu PFA, CMI, II sau IF vor putea aplica pe același cod CAEN, cu un SRL sau un SRL-D, fiind eligibili pentru program.

Proiectul de lege al Start-Up Nation România a fost promulgat de către președintele Klaus Iohannis. Programul intră în linie dreaptă, deci va începe în curând, probabil în luna iunie.