Station F este cel mai mare campus pentru startup-uri din lume și activează la Paris. A fost deschis în vara anului trecut și inclusiv Facebook va avea un spațiu dedicat acolo și un program de accelerare.

În arrondissement-ul 13 al Parisului, în locul unui fost depou de locomotive și vagoane, francezii vor să adune cele mai bune talente ale continentului și nu numai. Scopul lor nu e să aibă doar cel mai mare spațiu de coworking, dar și să conecteze startup-urile cu investitorii.

În plus, statul francez a lansat și French Tech Visa, o inițiativă prin care se poate obțină viză mai rapid pentru fondatorii de startup-uri, așa-numitul Passeport Talent. E o viză specială dedicată fondatorilor, investitorilor și angajaților unui startup.

Care este strategia Station F? Am aflat de la Roxanne Varza, directorul Station F, în trecut la Microsoft și fost jurnalist la TechCrunch.

Station F - un ecosistem în centrul Europei

Cum spuneam, Station F nu vrea să fie doar un spațiu de coworking, ci un ecosistem. În acest context, se dezvoltă foarte multe programe în jurul său.

Guvernul e foarte deschis la imigrație, mai ales talente calificate care pot contribui la ecosistemul de startup-uri. Cu ajutorul French Tech Visa vom putea atrage talent internațional

“Suntem deschiși de 6 luni și avem multe programe care urmează în următoarele luni. Spațiul de trai și restaurantul pentru 1.000 de persoane vor fi deschise în curând. Avem 28 de programe diferite pentru startup-uri în campus, 30 de servicii publice diferite pentru comunitate și 30 de investitori care vizitează în mod regulat startup-urile”, spune Roxanne Varza.

Un avantaj pentru Station F e și politica noului președinte al Franței, Emmanuel Macron. “Guvernul e foarte deschis la imigrație, mai ales talente calificate care pot contribui la ecosistemul de startup-uri. Cu ajutorul French Tech Visa vom putea atrage talent internațional”, spune directorul Station F.

Un amănunt interesant e că Station F ajută startup-urile să rezolve problemele legale pe care le au. Prin cele 30 de servicii publice, startup-urile sunt consiliate în privința finanțării, drepturilor intelectuale, taxe, vize și altele. Practic, startup-urile găsesc în platforma Station F aceste servicii și apoi programează o întâlnire facilitată de reprezentanții Station F.

Cine poate aplica la Station F?

Orice startup din lume poate aplica la Station F, la unul dintre programele sale.

“Am avut aplicanți din 50 de țări, precum Nigeria, Nepal, Jamaica, Senegal, Uzbekistan și altele. Cele mai multe aplicații le avem din Statele Unite, Marea Britanie, China și India. Avem și programe specifice cu o anumită țară - cum ar fi programul nostru Franța - China”, spune Varza.

Station F acoperă diferite domenii cu cele 28 de programe, de la “fintech, fashion tech, medtech. De asemenea, acoperim diferite etape ale dezvoltării, de la early stage încolo. Majoritatea companiilor sunt early stage în campus”.

Am avut aplicanți din 50 de țări, precum Nigeria, Nepal, Jamaica, Senegal, Uzbekistan și altele. Cele mai multe aplicații le avem din Statele Unite, Marea Britanie, China și India. Avem și programe specifice cu o anumită țară - cum ar fi programul nostru Franța - China

Momentan la Station F nu este niciun startup românesc, dar sunt mai multe companii din Europa de Est, așa că poarta e deschisă către o astfel de dezvoltare.

La nivel de tehnologii căutate, Station F se îndreaptă și spre lucrurile la modă în 2018 - blockchain, AI, B2B SaaS, servicii medicale, AR, obiecte conectate și drone.

Ce diferențiază un startup bun de unul care nu are viitor?

“Vedem multe startup-uri la început de drum care aplică, dar care nu sunt dedicate 100% proiectului, ci fac asta part-time. Ne plac startup-urile care lucrează full-time. În plus, nu ne plac startup-urile care vor să aibă un babysitter. Trebuie să lucrezi pentru a avea succes. Nu ne plac startup-urile care nu pun întrebări, care nu folosesc resursele puse la dispoziție, care așteaptă să le zică alții ce să facă”.