Infospeed este un program lansat în 2002 de către Alexandru Bordea și urmărește facilitarea procesului învățării, crearea unei mai bune relații cu informația, stimularea creativității și optimizarea timpului în care este procesată informația.

Direcțiile de activitate ale programului sunt managementul stresului informațional (companii), atenție și concentrare, citire rapidă, memorare creativă, învățare accelerată, creativitate și pregătire specială pentru examene.

Alexandru Bordea este specialist în educație non-formală, cu o experiență de 8 ani în coaching de dezvoltare personală. În cadrul programului, se asigură că acesta este funcțional și oferă calitate în ceea ce privește cursurile, produsele și training-urile.

Antreprenorul trecut prin 18 domenii

El povestește că primul domeniu în care a lucrat a fost producție publicitară și i-a plăcut foarte mult. „Era la început și toți aveau nevoie de ceva - cărți de vizită, broșuri, o casetă luminoasă. Am învățat multe și în 3 luni de lucrat la firma respectivă am devenit freelancer. Am lucrat 10 ani în domeniu. După a urmat o fază culturală, am lucrat la o fundație de teatru, în organizări evenimente și impresariat. Și acest domeniu m-a fascinat foarte mult, am văzut ce înseamnă să creezi o piesă de teatru de la 0. Este foarte multă muncă. Am activat 3 ani în domeniu.”

Apoi a urmat o etapă lungă de vânzări în mai multe domenii (asigurări, publicitate, modă). Alexandru a mai lucrat ca barman câteva luni, un job despre care spune că i-a plăcut foarte mult pentru că interacționa cu oameni interesanți în fiecare zi.

„După ce am activat în peste 18 domenii, am ajuns să fac cursul de citire rapidă cu domnul conf. dr. ing. Radu Budei și profesia de predare m-a cucerit”, spune Alexandru entuziasmat. Budei este și cel care a inventat aparatul de citire rapidă, o invenție medaliată internațional (medalia de argint la târgul de la Geneva și medalia de aur la Inventica 2000).

„Funcționează pe un principiu foarte simplu și eficient și anume cel al tachinoscopului. Printr-o fantă mică sunt inserate câteva cuvinte și într-o fracțiune de secundă trebuie să vezi ce scrie acolo. La început e mai greu, dar după câteva zile se obișnuiesc ochii și mintea cu viteza. Exercițiile de antrenament cresc în mărime și dificultate (de la un cuvânt la cinci). Acest aparat poate fi folosit și în învățarea limbilor străine”, explică Bordea.

Alexandru a fost în asistență la Budei 3 ani jumătate la cursuri, iar apoi a devenit și el trainer. Atunci i-a venit ideea unei firme care să ofere cursuri pentru învățare rapidă. Adevărata formare ca trainer și coach a făcut-o când s-a mutat la București, unde l-a întâlnit pe profesorul Florian Colceag.

În anul 2000, i-a propus un parteneriat profesorului Radu Budei, iar în 2002 se lansa Infospeed, program la care a fost ajutat mult cu organizarea și de către un prieten, Lucian Nistor, povestește Alexandru Bordea despre începutul proiectului.

Cum se desfășoară cursurile de citire rapidă?

Cursurile de citire rapidă constau în înțelegerea acestei abilități și în a o dezvolta să o putem folosi pentru nevoile noastre. Este adevărat că nu funcționează chiar în toate situațiile. Serviciile oferite de Infospeed includ cursuri și pregătiri one to one.

Au început cu elevii de clasa a V-a, iar în timp au trecut și la adulți și companii. „Clienții noștri sunt cei care au de procesat multe informații într-un timp cât mai scurt”, spune Alexandru.

Cu privire la tehnica de învățare a citirii rapide, vorbește despre faptul că oamenii de știință au observat că mintea umană poate procesa mult mai repede informația citită. „Dacă reușim să ne mărim câmpul vizual, să vedem mai multe cuvinte odată și să le înțelegem mai repede, viteza de citire crește considerabil”.

Cursurile de citire rapidă pe care le oferă Infospeed durează 6 ore și pot fi aplicate imediat, fără a fi nevoie o pregătire anterioară. Mai este o perioadă de 21 de zile pentru stabilizare după. Printre cursanți s-au numărat și persoane de 65 de ani.

Potrivit lui Alexandru, pentru a putea însuși mai eficient competențele de învățare rapidă, este recomandat să se exerseze 20 de minute pe zi, preferabil de 2 ori pe zi.

Există două tipuri de exerciții - cele pentru mărirea vitezei și cele pentru creșterea gradului de retenție. Despre diferența dintre acestea, Alexandru spune că este una fundamentală. „Pentru mărirea vitezei se insistă pe mărirea câmpului vizual și reducerea pronunției mentale, iar pentru creșterea gradului de retenție se insistă pe relația cu informația citită, gândire critică, înțelegerea ideilor, a contextului”, continuă el.

Până acum au avut peste 5.000 de cursanți din aproape toate orașele țării și chiar din alte țări.

Tehnici de citire rapidă

Alexandru spune că, pentru a deprinde citirea rapidă, cel mai important i se pare contactul cu informația. Înainte de a citi un text, vezi cine este autorul, ce istoric are, la ce se referă textul, ce volum (câte pagini) și cât de dificil se prezintă. Astfel, mintea se pregătește să proceseze acest tip de informații.

Apoi, fii atent la percepția minții - urmărește să fie un proces plăcut, ascultă de bioritmul minții tale (unii încep cu ce este mai ușor, alții cu ce este mai greu, etc).

Citirea rapidă funcționează foarte bine dacă o aplici corect. Nu este același mod în care citeai mult mai repede, ci este un mod mai inteligent de a citi.