Acest articol a fost publicat prima oară de către R&R Partners Bucharest, firmă de avocatură cu cunoştinţe de specialitate în domeniul juridic și cel antreprenorial.

Unul dintre avocații de la R&R Partners Bucharest este înregistrat și pe BizTool.ro, marketplace-ul de servicii oferit de către start-up.ro. Este vorba de Ruxandra Vișoiu, managing partner, care te poate îndruma în aspectele legale pe care le-ai putea întâmpina pe drumul antreprenoriatului.

---

Alegi tipul de firmă dorit

Cea mai bună opțiune pentru majoritatea antreprenorilor este societatea cu răspundere limitată, sau SRL. Fiind vorba de un startup, SRL-ul va fi cel mai probabil o microîntreprindere. Microîntreprinderea plătește taxe la stat foarte reduse, de 3% impozit pe venit sau chiar 1%, dacă ai cel puțin un angajat full-time.

O altă opțiune este înființarea unui PFA, sau persoană fizică autorizată. Aceasta are taxe mai ridicate decât un SRL și nu are toate beneficiile sale, precum limitarea răspunderii fondatorului, însă PFA-ul este însă mai ușor de administrat. Fondatorul poate chiar să își țină singur contabilitatea, dacă dorește, având astfel costuri mai reduse la administrare.

Rezervi denumirea firmei

Verificarea disponibilității și rezervarea de denumire se va realiza la Registrul Comerțului corespunzător sediului social. De exemplu, dacă firma ta are sediul în București, atunci rezervarea de denumire (și chiar înființarea firmei) se va realiza la Registrul Comerțului București.

Poți să verifici și să rezervi denumirea fie cu dosar fizic, la Registrul Comerțului, fie online. Rezervarea online se poate face doar cu ajutorul unui consultant specializat sau avocat, dar este cea mai bună soluție ca să eviți cozile lungi de așteptare la Registru ori un posibil un posibil refuz al dosarului de înființare.

Societatea ta ar trebui să aibă un o denumire cât mai specifică, pentru a evita confuzia cu alte firme care sunt deja pe piață.

Denumirea societății nu trebuie să coincidă neapărat cu numele comercial ori sigla firmei. Dar este preferabil ca acestea să fie cât mai similare posibil, pentru că denumirea oficială va fi menționată obligatoriu pe toate facturile și în toate contractele încheiate de societate.

Pregătești dosarul de înființare

Găsești lista completă a documentelor de care ai nevoie pentru a înființa un SRL pe site-ul Registrului Comerțului.

Poți înregistra societatea fie la Registrul Comerțului cu dosarul fizic, fie online. Dosarul de înființare societate este destul de complex și trebuie să conțină, printre altele: actul constitutiv, contul de capital social, documente privind sediul social, specimen de semnătură pentru administrator și declarații ale fondatorilor.

O parte dintre documente pot fi pregătite de avocat, cum ar fi actul constitutiv. Însă altele, precum specimenul de semnătură, se pot realiza doar doar cu ajutorul unui unui notar sau chiar al unui traducător autorizat, dacă fondatorul societății nu cunoaște limba română. Dacă nu ai un loc potrivit pentru sediu de firmă, poți stabili sediu virtual la biroul unui avocat.

Odată ce ai dosarul de înregistrare complet și îl depui la Registrul Comerțului, societatea ta ar trebui să fie gata în aproximativ 3 zile.

Găsești un contabil potrivit

Ca și fondator de SRL, ești obligat conform legii să ai un contabil autorizat care să aibă grijă de finanțele societății.

Pe BizTool.ro găsești contabilul care te poate ajuta cu toate informațiile necesare pentru formalitățile pe care trebuie să le îndeplinești la ANAF după înființare.