Povestea a început în anii 2000 când omul de afaceri de origine din nordul Italiei Heiner Obberauch, proprietar al Salewa Group, producător de echipamente sportive ce include branduri precum Oberalp, Salewa Sport, Pomoca, Wild Country, aflat în zonă în vizită de afaceri s-a îndrăgostit de frumusețea locului despre care a aflat că fusese cândva faimoasă pentru vinurile produse aici.

Interesat de ideea de a investi aici, antreprenorul pasionat de vinuri - care a crescut într-o familie cu tradiție oenologică, stabilită în nordul Italiei - a hotărât să testeze calitatea solului, trimițând o serie de mostre la un institut de cercetare agricolă, din sudul Tirolului.

Rezultatele au fost minunate, confirmând că solul este bogat în substanțe minerale și că este ideal pentru cultivarea soiurilor de struguri albe, aromate. Coroborând acestea cu faptul că și condițiile climatice erau excelente, Heiner Oberrauch a fondat, în 2004, Villa Vinèa.

În zilele noastre crama are 70 de hectare de viță de vie pe care sunt cultivate 12 soiuri locale și internaționale de struguri, printre care se numără Sauvignon Blanc, Riesling, Gewurztraminer, Pinot Noir, Merlot, Kerner și altele.

Lucrul cel mai interesant este că proprietarul, pasionat de vinuri, insistă să cultive aici două soiuri total noi pentru România, Kernerul și Zweigelt-ul, dar și să păstreze, transformându-l în emblema cramei, soiul Fetească Regală. Iată cum după mai bine de 16 ani aceste trei soiuri sunt notele distincte ale locului.

“Premisa de la care am pornit acum 15 ani a fost că, atunci când standardul de viață va crește, cererea de vinuri bune va evolua și ea, direct proporțional. Acest principiu funcționează și, prin urmare, vedem rezultate tot mai bune de la un an la celălalt. Scopul nostru, însă, e mai mare de atât, vrem să creăm cel mai bun vin alb din România, ceva care să fie remarcabil și să reprezinte cel mai înalt segment al culturii vinului. La cea mai importantă competiție de vinuri desfășurată în România, International Wine Contest of Bucharest 2019, crama noastră a primit 6 medalii de aur, din partea unui juriu internațional, independent. Acest succes ne încurajează să rămânem lideri pe segmentul vinurilor albe, aromatice și să poziționăm Villa Vinèa ca un brand puternic și autentic în România. Pentru noi, e important să promovăm regiunea și Valea Târnavelor drept a zonă viticolă, frumoasă, rafinată. Suntem un brand de referință, așa că ne dorim să fim eponimul vinurilor albe, aromatice, cu o atenție specială pe spumante.”, spune Heiner Oberrauch.

Săptămâna aceasta vă propunem să încercați din selecția www.desprevin.ro , spumantul brut făcut după metoda tradițională – Cuvee Celest ( se găsește în pachetul SUPORT PENTRU PĂRINȚI și în pachetul PREMIUM.

Este un vin de sărbătoare, cu care putem celebra începutul verii, al perioadei de relaxare sau sa ne bucurăm de el pur și simplu.

Când spunem ca un vin spumant este vinificat după metoda traditională înseamna ca el a căpătat bulele (perlația) printr-o a doua fermentare în sticlă, de cele mai multe ori de 750 de ml. Timpul petrecut în contact cu drojdiile ce-l fac să fermenteze încă o dată este de minim 6 luni, dar de cele mai multe ori se întinde pâna la 12-18 luni, îl care să capete o eleganță și o finețe specifică, dar și note de brioșe, pâine prăjită sau maia. Această metodă este folosită și pentru obținerea șampaniilor din celebra zonă din Franța – Champagne.

Întorcându-ne la vinul nostru, Cuvee Celest, suntem în fața unui cupaj eclectic de Fetească Regală, Riesling de Rin şi Pinot Noir ce are ca atribute prospețimea, eleganța și complexitatea, dar și ușurința cu care acest vin se poate asocia pe tot parcursul mesei, de la aperitive, la feluri principale pe bază chiar și de carne roșie, la brânzeturi sau chiar deserturi.

Ca în fiecare săptămână vă așteptăm pe www.desprevin.ro să descoperiți povești noi, vinuri noi și să vă bucurați de vin împreună cu noi.