Anda Ene – Romanian Blouse

Anda Ene este numele din spatele unui brand foarte cunoscut și apreciat: Romanian Blouse. Deși este mama a trei băieți mari, care, teoretic, se descurcă singuri, provocările administrării businessului de la distanță și în echilibru cu programul acestora nu sunt de neglijat. La început totul a părut un haos de necontrolot, însă lucrurile încep să se așeze și întreaga familie se adaptează la noua realitate.

Cum se împacă viața de antreprenor cu cea de părinte? Ce schimbări au apărut de când cu declanșarea acestei crize provocate de coronavirus?

De multe ori, provocările derularii unei afaceri, pe care o iubești și pe care vrei să o crești, intră în competiție cu ceea ce înseamnă să fii o bună mamă. E vorba de timp și de energie de care dispui, ambele limitate. Sigur că important este să le acorzi copiilor prioritate, dar noi știm, mamele antreprenoare, că uneori lucrurile nu pot fi mereu tratate în ordinea importanței și că acționăm, de multe ori, la ce reprezintă urgența urgențelor. Ce s-a schimbat de cand coronavirusul a complicat și mai mult viața? Atât de multe încât nici nu știu de unde să încep.

Ce înseamnă pentru o mamă care gestionează un business online să lucreze de acasă cu un copil mic?

Eu lucrez de acasă, cu trei copii, care nu mai sunt mici, dar care vor, în continuare să fie răsfățați și îngrijiți, așa cum au fost obișnuiți de mici. Băieții mei au 11, 12 și 17 ani. Sigur, nu mai sunt atât de dependenți de mine, fac multe lucruri singuri. Acum suntem singuri, fără ajutorul vreunei bunici. Este bine, dar este și greu... cel puțin acum la început, până ne mai obișnuim unii cu alții.

Lucrând de acasă, fără a avea acele 8 ore când mergeam la birou și puteam să mă focusez pe business, în primă fază, mi-a creat o stare de stres și haos, greu de gestionat. Dar mi-am propus, chiar de la început, să am răbdare cu mine și cu noi, să ne adaptăm la noul regim de viata si de lucru. Vom optimiza și vom învăța să fim mai eficienți, iar acceptarea faptului că va fi mai greu o perioadă ajută. Este mult chiar și pentru mine, care sunt în această ecuație complicată copii-job-afacere proprie de mai mulți ani.

Cum păstrezi echilibrul când copilul te vede că lucrezi în loc să te joci cu el?

Fiind acasă, copiii cred că ești doar a lor. A fost nevoie să le explic că nu sunt în concediu, cum nici ei nu sunt în vacanță și că fiecare trebuie să lucrăm, dar că vom avea timp și pentru noi, dacă vom ști să fim eficienti și să ne păstrăm focusul. Când lucrăm, lucrăm, când ne jucăm, ne jucăm. Este un moment excelent pentru reeducare, întărire, recuperare, resetare. Atât în ceea ce privește relația cu copiii, cât și cea de business. Este un moment de maximă întindere a capacităților, de cunoaștere a limitelor și de gestionare a complexității.

Cum s-a schimbat programul zilnic?

Ce înseamnă pentru mine a munci de acasă? Este cel puțîn de două ori mai greu. Pe lângă activitatea profesională, a venit că o avalanșă, toată suită de treburi casnice, pe care le delegasem de multă vreme unei doamne minunate, care zilnic ne gătea, făcea curat în casă și avea grijă de copii. A

m redescoperit cât de multă ordine în conștiința îmi aduce reaorganizarea unui dulap, eliberarea sertarelor de tot felul de chestii inutile, ce stare de ușurare și satisfacție se instalează după ce am făcut o treaba pe care am amânat-o ani de zile, dar care mereu a stat agățată într un colț al minți, că, ”da, într-o zi o să mă ocup și de asta!”

Pregătesc masă de 3 ori pe zi, pun bucătăria și restul casei în ordine, între timp verific mail-urile de multe ori pe zi, scriu mesaje, facem cu chiu cu vai câte-o lecție, lucrez documente necesare la birou. Dacă am o zi mai liberă, “atac“ câte un cotlon uitat, dulap sau sertar care n-a mai fost golit în ultimii ani.

Neapărat, îmi fac timp să o sun pe mama, câteva rude și prietene pe care le știu mai singure. Închei seară, cu un pahar de vin roșu, mai și fumez uneori și mă gândesc cât suntem de norocoși că suntem sănătoși și cât de mult îmi doresc să rămânem așa. Sper să mi fac timp și să citesc, mi-am făcut o selecție minunată de cărți care mă așteaptă la marginea patului.

Care sunt cele mai mari provocări ale muncii de acasă?

Distragerea de la ceea ce ai de făcut urgent la job. Copiii nu înțeleg, că pe moment ai ceva mai important de făcut, decât să asculți ce vor ei să ți spună sau să ți ceară. Dacă te întrerupi, reiei mai târziu, dar poate ai pierdut șirul ideilor, fluxul creativ în care erai sau poate că pur și simplu, nu ai timp, ai o urgență de rezolvat!

Pe de altă parte, dacă îți expediezi copilul și-i spui să vină mai târziu, te trezeși cu replica: “Deci eu nu sunt important, eu nu contez și nu contează ce vreau să ti spun!” Sigur, aici este un șantaj emoțional, care trrebuie privit că atare, dar dacă, totuși, acesta este un moment important pentru copilul tău? Dacă exact atunci este un moment de declic pentru el? Dacă îl interpretează și stochează că pe un act de respingere din partea ta? Este nevoie de mult tact, intuiție pentru a discerne între momente care pot fi amânate și momentele definitorii, care marchează relația, o cresc sau dimpotrivă, o pot subrezi.

În concluzie, o mama care lucrează de acasă esta o super mama, un super erou, care face față la toate provocările, cu grație, calm, inteligență și mai mult decât orice, cu multă iubire. Acestea fiind spuse, dragi mame, care lucrați de acasă, va doresc multă putere de muncă, răbdare infinită, fiți flexibile și creative și înainte de orice, aveți grijă de voi, pentru că numai având grijă de voi, puteți avea grijă de ceilalți. Mai ales în vremurile pe care le trăim acum!