IT-iștii români din diaspora se întâlnesc pe 17 noiembrie la Cluj-Napoca cu ocazia lansării Romanian IT (Comunitatea globală a românilor din tech), o rețea de comunități de români specialiști în IT, interconectate la nivel global și dezvoltate în colaborare cu GRASP (Global Romanian Society of Young Professionals).

romanian_it

Evenimentul de lansare, „Romanian IT 1.0 - un ecosistem global pentru IT-ul românesc” are ca scop invitația la dialog și aducerea într-un cadru comun a tuturor reprezentanților mediului IT românesc: studenți, specialiști, antreprenori, reprezentanți ai mediului business, precum și autorități, pentru a identifica nevoile și beneficiile dezvoltării unei comunități globale de români care lucrează în domeniul IT.

De asemenea, în cadrul acestui eveniment se va lansa campania „IT românesc fără frontiere”, ca proiect-sprijin în facilitarea comunicării și a  colaborării dintre românii din diaspora și cei de acasă.

Mai multe despre Romanian IT și scopurile acestui grup puteți citi în această discuție pe care am avut-o cu Oana Bouraoui, fondatoare Romanian IT. 

De ce aleg IT-știi români să își practice meseria în alte țări? Care sunt provocările pe care le întâmpină în momentul relocării? De ce unii dintre aceștia se reîntorc în țară? Mediul IT romanesc este în continuă mișcare și în curs de dezvoltare; cum poate contribui comunitatea în acest proces? Răspunsul la aceste întrebări și multe altele pot fi aflate în cadrul acestui eveniment.

Structura evenimentului cuprinde prezentări, dialoguri și workshop-uri care au ca temă principală identificarea limitelor și oportunităților din spațiul IT global, precum și clarificarea importanței existenței unui canal de comunicare dintre specialiștii IT din diaspora și cei de acasă. În prima parte a evenimentului, discuțiile se vor centra pe conturarea unei perspective de  ansamblu asupra dinamicii mediului IT românesc, urmat de un panel care își propune să identifice beneficiile pe care le atrage existența unei comunități globale, cu ajutorul specialiștilor invitați. Evenimentul se va încheia cu un workshop interactiv al cărui rol este de a sprijini o sesiune de brainstorming de idei și proiecte care pot fi dezvoltate în cadrul comunității Romanian IT.

Printre speakerii invitați se numără reprezentanți ai mediului business și academic clujean, dar și antreprenori și studenți, dintre care amintim: Sebastian Văduva, (Director at Griffiths School of Management and IT), Valerica Dragomir (director executiv ANIS), Roxana Rugina (CEO Simplon), Bogdan Herea (CEO PITECH + PLUS), Emil Munteanu (General Manager Power Net Consulting), Johann Stan (Ambasador international Romanian IT, Expert în brevetare), Zsolt Mathe (CEO OneLogic) ș.a. Lista întreagă a speakerilor poate fi găsită pe site-ul Romanian IT. Participarea la eveniment este gratuită.

Romanian IT este un proiect dezvoltat în colaborare cu GRASP și este susținut de parteneri precum: Romanian Business Leaders, LSRS (Liga Studenților Români din străinătate), Repatriot.  Dezvoltarea comunității la nivel de Diaspora făcându-se în filialele în care organizatia GRASP sau partenerii proiectului, au dezvoltată o rețea de profesioniști în planul local.

Pentru mai multe informații despre Romanian IT puteți accesa http://romanianit.com/

Misiunea Romanian IT este crearea unui ecosistem mondial al IT-ului românesc care să promoveze creativitatea, talentul și spiritul antreprenorial al acestui sector în lume și să îl aplice în folosul membrilor ecosistemului și al României în general.