Aceștia au folosit un aparat de rezonanță magnetică pentru a citi mintea oamenilor și a afla care erau melodiile pe care aceștia le ascultau în acel moment. Acest experiment a făcut parte dintr-un studiu publicat recent și citat de International Business Times.

Astfel, șase participanți la studiu au ascultat 40 de melodii din genuri diferite, de la muzică clasică, la rock sau jazz în timp ce erau monitorizați de un aparat ce măsoară rezonanța magnetică, acesta din urmă fiind legat la un computer.

Computerul a fost echipat cu un software special care a ajuns să învețe și să identifice amprenta neuronală a fiecărei melodii sau trăsăturile specifice ale creierului care erau asociate melodiei. Cum a reușit computerul să învețe? A căutat trăsături în muzica pe care o ascultau subiecții: ritm, tonalitate, dinamică, timbru.

După testare, computerului i s-au dat două melodii și a fost rugat să identifice care era cea pe care o asculta un participant. În 85% dintre cazuri, computerul a identificat corect melodia pe care o asculta omul, iar acest procent este semnificativ mai mare comparativ cu cel din alte studii similare realizate până în acest moment.

Cercetătorii au plusat și au pus pe listă 10 melodii din care computerul trebuia să identifice doar una ca fiind corectă. În acest caz, acesta a avut o acuratețe de 74% în identificarea corectă a melodiilor.