”Am încheiat o etapă de 20 de ani, iar de azi suntem într-o nouă etapă a vieții noastre. Sperăm să ducem totul la un alt nivel decât am făcut-o până acum”, spune Andrei Cionca.

Resursele Impetum Group se adresează pentru fiecare dintre cele 3 etape din viața unei companii (startup, criză de creștere, distress).

”Din piese încercăm să facem un obiectiv mult mai mare”, a precizat acesta.

Din ce constă, concret, grupul? ”Toate elementele componente ale grupului își vor continua drumul în sectoarele lor. Diferența va fi în viziune: va fi o acțiune concertată. Esența grupului este că va gestiona capitalul grupului. Viitoarele dezvoltări ale grupului nu vor mai porni de la 0, vor porni prin grup mai sănătos și rapid”, a declarant Andrei Cionca în cadrul unui eveniment de presă.

Impetum Group - cumul de resurse

Astfel, potrivit reprezentantului Impetum Group, toate resursele cuplate în cadrul grupului vor putea fi transferate mult mai ușor. Grupul va aduce în piață capital și resurse distribuite în mod unitar.

”La nivelul grupului vom dezvolta un grup de diagnoză care va avea în spate toate cele 3 vehicule ale grupului și prin abordarea holistică va putea înțelge mai bine nevoile clienților și va putea să-I direcționeze spre tool-ul potrivit, fie că vorbim despre vehiculele de investiții, ROCA și ROCA X, sau spre CITR”, a precizat Andrei Cionca.

Decizia fondatorilor CITR, ROCA și ROCA X de a uni cele trei entități sub aceeași umbrelă și de a pune la dispoziție toate uneltele dezvoltate vine pe fondul faptul că, din cele 27.880 de firme cu active între 1 mil. euro și 50 mil. euro, 60% sunt deținute de autodidacți și 80% au 1 sau 2 asociați. Totodată, 95% din societăți au active între 0 și 1 mil. euro (660.000 de companii), acestea reprezentând baza economiei locale.

În același timp, numai 729 de societăți au active de peste 50 de mil. Euro (0,1% din societăți).

”50% din companiile de impact, adică au active de peste 1 mil. de euro, pentru economia românească sunt în stare de dificultate”, spune Cionca.

”Vrem să reparăm dezechilibrul dintre pătura de mijloc și restul companiilor, aici este multă presiune pentru fondatorii de business”, afirmă Rudolf Vizental, cofondator și CEO ROCA.

Potrivit acestuia, între firmele din România și cele din restul lumii există niște diferențe evidente. ”În timp ce primele sunt de banking și bunuri de larg consum, restul sunt de tech. la noi avem companii de producție în primele. Economia românească nu este acum în trendul global. Dar nu ne putem imagina că nu ne vom alinia la tendințe”, precizează Andrei Cionca explicând decizia de a aduce la un loc în Impetum Group expertiza celor trei entități.

ROCA X este o inițiativă românească, un fond de investiții în tehnologie, destinat afacerilor disruptive la început de drum care-si propune sa fie un jucător regional, cu acces la companiile de tehnologie europene.

Bilanț ROCA X

ROCA X a susținut în mai puțin de un an de la înființare dezvoltarea unui număr de 9 start-up-uri. Proiectul ROCA X mizează pe mixul dintre inovație în piață și compatibilitate cu viziunea sa, care creează un mediu predictibil și sănătos pentru testarea tehnologiilor dezvoltate.

”Suntem convinși că tehnologia este pedala care va accelera toate sectoarele din economia românească. Dincolo de trend-urile globale, avem două modele de referință care demonstrează că acest lucru se întâmplă: Polonia – o piață efervescentă în care statul a pus la bătaie peste 1 miliard de Euro pentru investiții în tehnologie și unde în prezent există 100 VC-uri și acceleratoare și Israel – o țară care s-a reinventat prin tehnologie și a cărei evoluție ne dă un orizont pentru ce ar putea deveni România. Am interacționat în această perioadă atât cu industria tech locală, cât și cu ecosisteme tech europene și din Israel și am înțeles foarte multe despre ingredientele cheie necesare dezvoltării domeniului tehnologiei si despre impactul pe care această dezvoltare îl poate avea asupra unei economii”, a declarat Andrei Cionca, Fondator ROCA X.

ROCA X înțelege că sursele financiare existente sunt insuficiente pe o piață dinamică, în care insight-ul și viziunea valorează mai mult decât capitalul. Ca atare, ROCA X își concentrează resursele către nevoia principală a unui startup de tehnologie, aceea de a depăși varianta beta, de testare și perfectare, în cel mai scurt timp.

Proiectul ROCA X nu este focusat pe o anumită nişă, ci are în vedere mai multe domenii din piaţa de tech: AI, finTech, propTech, cât şi tendinţele nou apărute în tehnologie, derivate din dimensiunile noi ale dezvoltării societăţii şi umanităţii.

Cea mai recentă tranzacție ROCA X este yeParking, prima platformă de park sharing, care are potențialul de a deveni un Waze al parcărilor, instalat pe toate telefoanele șoferilor români și nu numai. Aplicația va fi implementată pentru început la Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj, unde va deveni metoda alternativă de plată pentru GoToParking, modernizând astfel experiența de parcare pentru cei aproximativ 2.100 de șoferi care tranzitează zilnic aeroportul.

Tot o premieră este și Milluu, prima platformă de management E2E a relațiilor chiriaș – proprietar, ce și-a propus să revoluționeze piața imobiliară din România. Platforma de real estate a fost înființată de Florin Stoian, același om de afaceri care a fondat StarTaxi și Yellow Menu.

Din punct de vedere financiar, Frisbo este cea mai mare tranzacție ROCA X, făcută în cadrul unei runde de 1.2 milioane de Euro în platforma de smart efulfillment. ROCA X anticipează în acest caz și un beneficiu indirect, prin eficientizarea operațiunilor comerciale digitale desfășurate de start-up-urile din companiile partenere, totodată considerând afacerea un atu datorită dezvoltării accelerate a pieței de e-commerce din România în ultimii trei ani.

Proiectul ROCA X include și un software care promite să revoluționeze medicina – MedicAI, start-up-ul de tehnologie care își propune să schimbe modul în care colaborează echipele medicale multidisciplinare cu pacienții lor printr-o platformă online. MedicAI folosește inteligența artificială pentru a revoluționa imagistica medicală și serviciile colaborative din această zonă.

Alte afaceri care fac parte din proiectul ROCA X la momentul actual sunt: Beez – binecunoscuta soluţie de cashback; Feeel - platformă digitală europeană care centralizează accesul la servicii de sănătate; Feexers - marketplace pentru servicii de household & beauty; Betmarkets - o soluţie ce transformă pariurile sportive în instrumente de investiţie; PatchAI, asistent virtual pentru pacienţii implicaţi în teste clinice.

Pentru viitorul apropiat, ROCA X urmărește să includă în proiect alte 10 companii, aflate în stadii avansate de analiză. Dintre ele putem mentiona, la acest moment: un tool de microlearning aplicat în zona de business, o soluție tip RPA (Robotic Process Automation), care dezvoltă tehnologii menite să automatizeze procesele repetitive în companii, și nu în ultimul rând un start-up din zona de renewable/green energy.

ROCA X activează în principal în etapele inițiale de dezvoltare (Pre-Seed şi Seed funding), acestea fiind zonele cel mai puţin acoperite de sursele financiare existente pe piață si care contribuie semnificativ la dezvoltarea ecosistemului de inovatie. De aceea, pe lângă etapa iniţială de dezvoltare, ROCA X își păstrează receptivitatea pentru runde ulterioare de susținere financiară a companiilor din proiect, care să le asigure creşterea accelerată dorită.

CITR & ROCA

CITR este liderul pieței de insolvență din România. Are 400 de companii în portofoliu, 4,4 miliarde euro, valoarea datoriilor gestionate la zi. Companiile însănătoșite au readus în economie 100 de mil. euro în 2019.

ROCA, prima platformă de investiții și management dedicată companiilor românești aflate în impas, are peste 150 companii analizate, 20 mil. euro resurse totale de investit.

ROCA este o soluție dedicată IMM-urilor din aproape orice domeniu de activitate, care au un business funcțional, operațional profitabil și un produs validat de piață, scalabil, cu posibilități de digitalizare și export, ceea ce le aduce perspectiva de a dezvolta un brand românesc solid.