Atitudinea țărilor față de criptomonede e diferită și nu există o unitate europeană. Unele vor să reglementeze, altele chiar interzic astfel de tranzacții și obligă băncile să blocheze conturile, dar altele sunt deschise către astfel de inovație.

Ce înseamnă o țară prietenoasă cu monedele virtuale? Depinde de nivelul de taxare, de reglementări, de cultură. ICOguide.com a făcut o listă a țărilor în care poți să-ți dezvolți ușor o afacere cu monede virtuale sau pe blockchain.

Unele lucruri nu sunt tocmai bune. Pe site-ul Ministerului Educației din România au fost găsiți mineri de bitcoin ascunși.

Elveția

Cunoscută ca o țară prietenoasă din punct de vedere bancar, Elveția nu stă rău nici la crypto. În Elveția monedele virtuale nu sunt considerate valută, așa că veniturile din criptomonede nu sunt impozitate. În Elveția monedele virtuale sunt considerate asset-uri pentru creșteri de capital. Țara Cantoanelor consideră ICO-urile drept emisiuni de acțiuni.

Criptomonede în Danemarca

Danemarca are o atitudine de neimplicare în zona monedelor digitale. Are 0% taxe pentru criptomonede, nici nu le recunoaște ca legale și sunt exceptate de la reglementări. Cumva, Danemarca seamănă cu România, dar diferența e că băncile nu opresc conturile celor care tranzacționează, Guvernul nu se implică, iar impozitul este zero.

Estonia - țara unde totul este digital

Cunoscută pentru digitalizarea sa fulminantă, Estonia susține criptomonedele și blockchain. Guvernul său a adoptat blockchain ca tehnologie. De asemenea, Estonia a lansat o monedă virtuală proprie numită Estcoin, bazată pe Ethereum. În plus, poți să devii erezident în Estonia, doar pe internet, și să te bucuri și de taxarea și de deschiderea unei firme foarte ușor. Poți să faci afaceri internaționale foarte ușor cu un cont estonian.

Slovenia

Slovenia e o țară atât de mică încât nu-și permit să rateze oportunități. Așa că atunci când a venit revoluția bitcoin, slovenii au intrat în horă. Au o organizație publică numită Bitcoin Association și cel mai mare suport din partea societății față de bitcoin. De asemenea, în planul de dezvoltare pentru Societatea Informațională 2020, Slovenia are planuri pentru adoptarea tehnologiei blockchain. În Slovenia sunt și 9 ATM-uri pentru bitcoin, mai multe schimburi valutare și vor să organizeze și o conferință internațională de blockchain.

Georgia - minarea e foarte ieftină

O prezență surprinzătoare în această listă. Georgia e una dintre cele trei țări cu cei mai mulți mineri de bitcoin, după China și Statele Unite. Georgia nu taxează ICO-urile și tranzacțiile cu criptomonede. De asemenea, pentru mineri, un lucru bun e prețul foarte mic al electricității, 80% din energie vine de la hidrocentrale, iar reglementările sunt minime.