Un angel investor este acel investitor care riscă totul alături de fondator și echipa pe care alege să o finanțeze. Iar aici nu vorbim doar despre bani (deși trebuie să recunoaștem că unul dintre principalele motive pentru care un angel alege să te finanțeze este perspectiva unui profit considerabil în momentul exitului său din afacere), ci și despre cunoștințe, contacte și timp.

Ce este un business angel

Un business angel este persoana dispusă să folosească propriile resurse pentru a finanța un startup.

”Eu cred că este mai întâi angel. Își dorește să ajute firma nouă să crească, <să-i împrumute aripile lui>, cu ceea ce știe, cu bani, cu rețeaua lui de parteneri. Face un aport de capital, adică investește bani în firmă, și preia un procent, întotdeauna minoritar”, afirmă Mălin Ștefănescu, angel investor și președintele TechAnges, cea mai importantă asociație de investitori business angel din România.

Ce face un angel investor

Un investitor de tip angel oferă o investiție minoritară într-un business cu potențial exponențial de creștere.

Își dorește să ajute firma nouă să crească, <să-i împrumute aripile lui>, cu ceea ce știe, cu bani, cu rețeaua lui de parteneri.

Investițiile de tip angel sunt acele investiții făcute de o persoană fizică la începutul unei afaceri, când riscurile sunt și mai mari. Un angel investor intervine în viața unui startup foarte devreme, după cum spuneam, punându-și banii alături de fondatori. De cele mai multe ori, cei care investesc într-un startup sunt pasionați de ideea acestuia, sau de domeniul în care acesta activează.

Totodată, un angel investor se uită la un return dintr-un exit din acel startup. Pentru un investitor de tip angel nu este atât de important profitul actual al afacerii, ci potențialul de profit pe care îl are un exit ulterior din acea afacere.

Un angel este și investor deci își dorește să existe un echilibru echitabil între riscul asumat și posibilele câștiguri (se protejează ca acționar minoritar, este interesat de cum funcționează echipa, de produs, de planul de afaceri sau de câte procente primește). Și dorește să-și recupereze investiția, de obicei printr-un exit, nu prin dividende”, mai spune Ștefănescu.

Cum te ajută un angel investor

Spre deosebire de o instituție bancară, sau un fond de investiții, care așteaptă ca un startup să prindă ceva tracțiune înainte de a-i oferi o sumă importantă de bani, un business angel nu cere garanții pentru investiția pe care o pune la dispoziția fondatorului.

Și dorește să-și recupereze investiția, de obicei printr-un exit, nu prin dividende

Un business angel îi oferă fondatorului și echipei din startup experiența sa, se poate implica în realizarea strategiei de business, își pune la dispoziție contactele și, evident, banii – care variază de la câteva mii de euro, la câteva sute de mii de euro.

Unde găsești un angel investor

”Cred că e bine să fie căutat în „breslele” de angel investors, cum ar fi TechAngels, care au interes să păstreze în grup oameni corecți și doritori să ajute”, afirmă Mălin Ștefănescu.

Află care sunt șase întrebări pe care ți le pune un angel investor și care sunt răspunsurile pe care acesta le așteaptă din partea ta.

---

Acest material face parte din proiectul ”Dicționarul de Afaceri”, realizat în colaborare cu BT. Banca Transilvania e un partener de încredere al antreprenorilor români, iar în ultimii ani s-a implicat activ pentru a face educație financiară clienților săi și nu numai. BT Club este Clubul Întreprinzătorilor Români și organizează constant evenimente pentru antreprenori, pe teme diverse, în toată țara. S-au alăturat demersului nostru pentru a vorbi pe limba antreprenorilor de orice vârstă.