O eficiență energetică mai bună duce la avantaje semnificative pentru utilizatori, inclusiv o durată de viață a bateriei îmbunătățită, performanțe mai bune, costuri de energie mai mici și un impact redus asupra mediului înconjurător.

„Ne-am concentrat mereu eforturile spre îmbunătățirea eficienței energetice a procesoarelor noastre, iar în 2014 am hotărât să punem și mai mult accentul pe acest aspect”, a declarat Mark Papermaster, CTO și Vicepreședinte Executiv AMD Technology and Engineering. „Echipa noastră de ingineri s-a ridicat la nivelul provocării și a reușit să depășească obiectivul autoimpus, de a îmnbunătăți de 25 de ori eficiența energetică până în 2020. Am reușit să trecem cu brio peste target, îmbunătățind eficiența energetică de 31,7 ori pe laptop-urile ultrathin și de gaming, având performanțe de neegalat în ceea ce privește grafica și durata de viață a bateriei. Sunt extrem de mândru de echipele noastre de ingineri și de business.”

Eficiența energetică pentru procesoare este determinată de workload-ul desfășurat pe unitatea de energie consumată. Pentru a atinge obiectivul 25x20, AMD s-a concentrat pe dezvoltarea unei arhitecturi integrate eficiente de tip system-on-chip (SoC), pe caracteristici îmbunătățite de gestionare în timp real a energiei și pe optimizări de putere silicon-level.

AMD a redus timpul mediu de calcul pentru o sarcină dată cu 80% în perioada 2014-2020, obținând totodată o reducere cu 84% a consumului de energie. Asta înseamnă că o companie care decide să facă un upgrade și înlocuiește 50.000 de laptopuri AMD din 2014 cu modele lansate în 2020 va obține de cinci ori mai multă performanță de calcul și va reduce consumul de energie al laptop-urilor cu 84%. Raportat la o durată de viață de trei ani, respectiva companie va economisi aproximativ 1,4 milioane kilowati/oră de energie electrică, și 971.000 kg de emisii de carbon, economie egală cu 16.000 de copaci crescuți timp de 10 ani.

Atingerea obiectivului de eficiență energetică 25x20 nu numai că oferă o experiență mai bună pentru utilizatori, dar solidifică și poziția de lider a AMD în ceea ce privește sustenabilitatea. AMD a fost prima companie de semiconductori care și-a propus obiective de protecție a climei, inclusiv prin programul 25x20, aprobat drept „inițiativă bazată pe știință” de Science Based Targets Initiative. Proiectul este considerat suficient de agresiv pentru a contribui la atenuarea impactului calculatoarelor asupra schimbărilor climatice.

Perspectiva Industriei

Îmbunătățirile de performanță și consumul redus de energie al procesorului Ryzen 7 4800H au depășit tendința istorică de creștere a eficienței prevăzută de Legea lui Koomey (descrie tendințele de îmbunătățire a eficienței energetice - cu 2x din 2014 până în 2020).

„În urmă cu șase ani, AMD a vrut să îmbunătățească dramatic eficiența energetică a procesoarelor sale mobile”, a declarat dr. Jonathan Koomey, un expert al industriei în domeniul computing-ului eficient energetic. „Am revizuit datele și pot raporta că AMD a depășit obiectivul de 25x20 pe care l-a stabilit în 2014 printr-un design îmbunătățit, o optimizare superioară și o determinare asupra aspectului eficienței energetice. Cu un cip de 31,7 ori mai eficient din punct de vedere energetic decât predecesorul său din 2014, AMD a depășit cu mult așteptările în ceea ce privește creșterea eficienței energetice.”