Utilizarea noului ambalaj duce la diminuarea semnificativă a cantităţii de ambalaje de unică folosinţă şi este un prim pas spre reducerea poluării, în special în contextul global actual.

Astfel, până la data de 2 iunie, clienţii care comandă de pe www.carturesti.ro pot opta pentru livrarea comenzii în ambalajul returnabil R-CREATE.

Procesul este simplu: produsele sunt aduse clientului de către curier în ambalajul lor primar şi sigilate în ambalajul returnabil R-CREATE. Clientul desigilează, preia produsul și înmânează ambalajul returnabil R-CREATE curierului.

Astfel, ambalajul reintră în circuitul de livrare şi astfel prin procedura standard de retur, poate fi refolosit chiar şi de peste 20 de ori. La finalul ciclului de viata al fiecarui ambalaj, R-CREATE asigură colectarea si reciclarea lui.

Startup-ul lucrează la această soluţie încă din 2019, când a câştigat premiul pentru cea mai bună idee în domeniul reciclării, la un accelerator de profil organizat de Impact Hub şi PepsiCo.

În contextul problemei poluării, care devine tot mai apăsătoare pentru companii şi guverne deopotrivă, nevoia de astfel de soluţii a devenit tot mai stringentă, în special pentru retailerii tradiţionali şi online. Această nevoie este subliniată şi de faptul că, din 2021, intră în vigoare norma europeană care interzice folosirea plasticului de unică folosinţă.

„Problema reciclării/reducerii deșeurilor este din ce în ce mai apăsatoare și e greu de crezut că rezolvarea va veni din partea Statului, în contextul priorităților de după criza COVID. Este nevoie deci de soluții alternative, susținute de consumatorii responsabili. Ambalajul R-CREATE ofera o astfel de solutie, conferind clientilor online doua avantaje: o experienta imbunatatita de cumparate si minimizarea efectelor negative asupra mediului”, a spus Linda Vasilescu, fondator al R-CREATE.

Potrivit Eurostat, din milioanele de tone de deşeuri rezultate anual, ţara noastră reciclează doar 14%. De aceea, soluţia sustenabilă rămâne înlocuirea ambalajelor de unică folosinţă cu unele returnabile, oprind astfel deşeurile înainte de a ajunge surse de poluare.

R-CREATE estimează că va ajunge să înlocuiască anual peste cinci milioane de ambalaje de unică folosinţă cu această soluţie. Concepte similare exista deja în SUA, dar și în Olanda, Finlanda sau Franța.

Din echipa R-CREATE fac parte Linda Vasilescu (fondator), Adina Huma si Bernhard Lutzer cofondatori.