Selecția Libris.ro din acest sezon cuprinde atât noutăți, cât și cărți care se bucură de popularitate, care au devenit deja virale în social media și pe care cei care iubesc lectura nu le pot rata. Volume inspiraționale precum Povestea Mea (Michelle Obama), sau care ofera perspective noi precum Sapiens –Scurtă Istorie a Omenirii (Yuval Noah Harari) sau Homo Deus, a aceluiași autor, se mențin în top încă de la lansare și rămân o recomandare firească pentru cei care nu le-au parcus deja.

Am aflat de la specialiștii Libris și recomandări pentru cinci cărți utile antreprenorilor care și-au propus să-și facă timp de lectură în această vară.

Recomandarile echipei Libris.ro pentru antreprenorii aflați în căutarea unor lecturi fascinante de vară includ volume noi, dar și cărți apărute cu câțiva ani în urmă, care au influențat liderii și antreprenorii din întreaga lume.

Începe cu de ce - Simon Sinek

”De ce” este lucrul care ne inspiră pe noi și pe cei din jur. Simon Sinek conduce o mișcare pentru a construi o lume în care cei mai mulți dintre noi să fim inspirați de munca pe care o facem. Milioane de persoane au vizionat deja înregistrarea sa video de pe TED.com, despre importanța de a ști de ce facem ceea ce facem.

Volumul ”Începe cu de ce” aprofundează și mai mult conceptul și oferă o structură pe care organizațiile pot construi, cu ajutorul căreia mișcările pot fi conduse, prin care oamenii pot fi inspirați. Iar totul începe cu ”de ce”.

Behave - Biologia ființelor umane în ipostazele lor cele mai bune și cele mai rele - Robert M. Sapolsky

După o elaborare de peste un deceniu, această carte este încercarea ieșită din comun a lui Robert Sapolsky de a răspunde la o întrebare pe care ne-o punem adesea: de ce facem lucrurile pe care le facem?

Răspunsul este dezvoltat complet, privind chestiunea din toate unghiurile –pornind de la neurobiologie, lărgește gradual perspectiva către factori legați de proces și de contextul de moment, apoi către individ și istoricul personal, până la factori de cultură de grup și evoluție.

Rezultatul este una dintre cele mai orbitoare sinteze încercate vreodată a cunoștintelor știintifice despre comportamentul omenesc, o retrospectivă care unifică o diversitate de discipline, ca să ofere o perspectiva subtilă și nuanțată asupra cauzelor care ne determină, în ultimă instanță, să facem lucrurile pe care le facem... spre bine ori spre rău.

Comunicarea nonviolentă –Marshall Rosenberg

Când ne ințelegem și ne recunoaștem nevoile, creăm o bază comună pentru o relație mai armonioasă cu persoanele din jur dar și cu noi înșine.

Marshall B. Rosenberg este fondatorul și directorul Departamentului de Servicii Educaționale al Center for Nonviolent Communication (CNVC), organizație internațională de promovare a păcii.

Este, de asemenea, autorul cărții Speak Peace in a World of Conflict. Marshall Rosenberg a folosit pentru prima oară conceptul de comunicare non -violentă în anii '60, în proiecte de integrare școlară finanțate de statul american, rolul lui fiind acela de a susține programe de training în comunicare și mediere.

Gândire rapidă, gândire lentă –Daniel Kahneman

Daniel Kahneman ne poartă într-o călătorie prin ascunzisurile minții și ne explică cele două sisteme care conduc modul nostru de a gândi.

Recomandată de Bill Gates drept o lectură obligatorie pentru a înțelege când putem avea încredere în propriile decizii, cartea prezintă două sisteme complementare care ne guvernează gândirea.

Sistemul 1 este rapid, intuitiv și emoțional. Sistemul 2 este mai lent, deliberativ și mai logic. Kahneman prezintă capacitățile extraordinare și, deopotrivă, erorile și preconcepțiile gândirii rapide și dezvăluie influența omniprezentă a impresiilor intuitive asupra gândurilor și comportamentelor noastre.

Impactul aversiunii față de pierdere și al excesivei încrederi de sine asupra strategiilor corporatiste, dificultățile previziunii a ceea ce ne va face fericiți în viitor, efectul profund al biasurilor cognitive asupra mai tuturor activităților noastre, de la jocul la bursa de valori până la planificarea vacanței următoare, fiecare dintre acestea se pot înțelege numai cunoscând modul în care cele două sisteme ne modelează judecățile evaluative și deciziile.

Principii –Ray Dalio

Ray Dalio este unul dintre cei mai de succes antreprenori și investitori din lume, figurând în topul 100 al celor mai bogați oameni de pe planetă (potrivit revistei Forbes) și în topul 100, întocmit de revista Time, al celor mai influenți oameni din lume.

Dalio este fondatorul companiei de investiții Bridgewater Associates, pe care, în decursul a 42 de ani a transformat-o dintr-o simplă firmă de apartament, în a cincea cea mai importantă companie privată din Statele Unite.

Fie că esti manager și vrei să îți îmbunătățești strategia de business, fie că ești un individ oarecare și cauți să faci o schimbare pozitiva în viața ta, cartea ”Principii - Principles: Life and Work” pune accent pe importanța principiilor clare, pe care trebuie să le avem.

Dalio promovează o cultură bazată pe principii, aceea a meritocrației ideilor bazată pe adevăr și transparență radicală, și a luării deciziilor bazate pe cântărirea credibilității –, pe care el crede că majoritatea oamenilor și organizațiilor o pot folosi pentru a-și atinge mai bine scopurile.